Merkel: – Vi er villige til å gjøre alt som er nødvendig

Skoler og barnehager stenges, og den finansielle “bazookaen” skal brukes for å redde de skadelidende bedriftene. 

(tyskpolitikk.no): – Vi er villige til å gjøre alt som er nødvendig, alt hva Tyskland trenger, så vi kan komme oss gjennom denne krisen så bra som mulig, fortalte Angela Merkel til pressen fredag ettermiddag. 

Per lørdag 14. mars kl. 18.12 er det registrert 4 165 smittede i Tyskland.

Hele 1636 befinner seg i Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest folkerike delstat, hvor det bor over 18 millioner mennesker.

I Berlin er det så langt registrert 216 smittede.

Til sammen har 8 mennesker omkommet etter å ha blitt smittet av det nye koronaviruset Covid-19.

Tallene er hentet fra Die Zeit. 

Stenger skoler og barnehager

På tross av et høyt antall registrerte smittede, ventet tyske myndigheter i det lengste med å stenge skoler og barnehager.

Først lørdag ble det bekreftet at skoler og barnehager stenges i samtlige delstater, for de to kommende ukene. 

På grunn av den tyske føderalismen har ikke den nasjonale regjeringen myndighet til å treffe slike beslutninger. Det er opp til delstatene selv om de ønsker å stenge skolene. Det er også årsaken til at noen av delstatene vil holde skolene åpne førstkommende mandag.

I Tyskland er undervisningen ikke på langt nær like digitalisert som i Norge. I flere delstater spørs det om skolene får mulighet til å følge opp elevene digitalt.

Ifølge Die Welt lovet bayerske myndigheter å bruke de digitale plattformene aktivt. Kort tid etter skal systemet ha streiket, og det er fortsatt uklart om alt er klart til første hjemmeskoledag.

Bazookaen skal skyte hull på det sorte null

Fredag formiddag lovte den tyske regjeringen også å stille store summer til rådighet, for å hjelpe bedrifter og arbeidstakere som blir hardest rammet av det nye koronaviruset.

– Dette er bazookaen, og vi vil bruke den til å gjøre alt hva som trengs, fortalte finansminister Olaf Scholz (SPD) til pressen, og lovte flere tiltak for å redde den tyske økonomien. 

Først og fremst lover den tyske regjeringen å bistå bedrifter som vil lide økonomiske tap på grunn av viruset. Finansministeren lover å stille “ubegrenset kreditthjelp” til rådighet for tyske selskaper. Den økonomiske bistanden skal ytes gjennom den statlige utviklingsbanken KFW.

I tillegg lover tyske myndigheter å overta kostnadene for permitteringer. Inntil videre skal statskassa sponse omlag 2/3 av lønnskostnadene som bedriftene opprinnelig har ansvaret for å betale. 

I mange år har Tyskland opprettholdt en stram sparepolitikk. Politikken, hvor den tyske stat tjener mer enn den bruker, blir gjerne kalt det sorte null. Dette er en sparepolitikk Olaf Scholz har tviholdt på siden han tok over som finansminister i 2017.

Nå ser det derimot ut til at sparepolitikken settes på pause. Det er liten tvil om at den lovte kreditthjelpen vil kreve at finansdepartementet tar opp nye lån, og at bazookaen til Olaf Scholz vil skyte hull på det sorte null.

Finansministeren ønsket derimot ikke selv å bekrefte at pengebruken vil gå på bekostning av det sorte null.

– Det er ikke helt usannsynlig at vi kommer til å få et behov for mer penger, kommenterte  Scholz kort til pressen ifølge Der Spiegel.  

Foto: https://www.flickr.com/photos/94550312@N05/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Merkel: – Vi er villige til å gjøre alt som er nødvendig

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: