Merkel uønsket i gamle øst

I Brandenburg, Sachsen og Thüringen ser kristendemokratene helst at kansleren uteblir i høstens valgkamp.

(tyskpolitikk.no): I september og oktober avholdes det valg i de gamle østtyske delstatene Brandenburg, Sachsen og Thüringen.

Helt siden 2005 har Forbundskansler Angela Merkel vært en viktig bidragsyter i lokal valgkamp, for å vinne velgere til hennes CDU (Christlich Demokratische Union).

I de kommende månedene ser det derimot ut til at 64-åringen må holde seg langt unna debatter, møter og andre valgkamparrangementer som avholdes av CDU i de tre delstatene som for snart 30 år siden tilhørte DDR.

– En opptreden av kansleren under valgkampen vil ikke hjelpe oss her i Sachsen, skal lokalpolitikeren Matthias Rössler ha sagt ifølge Spiegel Online. 

Rössler får støtte av Michael Heym, kristendemokratenes fraksjonsleder i Thüringen.

– Det blir sikkert en del diskusjon rundt spørsmålet om hun skal komme hit under valgkampen. Noen særlig verdi vil det sannsynligvis ikke ha for oss, forteller den 57 år gamle CDU-politikeren til Spiegel Online.

CDU møter motgang i gamle øst

Siden 2015 har mange tyskere reagert kraftig på Merkel og hennes håndtering av flyktningkrisen, hvor liberal innvandringspolitikk bidro til at over én million mennesker søkte asyl på under ett kalenderår. Totalt skal nærmere to millioner ha søkt asyl i Tyskland siden august 2015.

Særlig i de gamle østtyske delstatene har CDU merket velgerflukten. Høyrepopulistiske AfD (Alternative für Deutschland) er de som i hovedsak har dratt nytte av misnøyen.

Forbundsdagsvalget i september 2017 ble et smertelig bevis på hatet som har vokst i gamle øst. Ikke nok med at AfD ble det største partiet i Sachsen med 27 % av stemmene; gjennom hele valgkampen var det nesten umulig for CDU å avholde arrangementer hvor den sittende kansleren deltok. 

Ved hver eneste anledning har Merkel-haterne møtt opp i hopetall, og sørget for høylytt buing, plystring og roping for å sabotere de saklige innleggene fra scenen. Slagordet “Merkel muss weg” (Merkel må gå) har blitt en gjenganger, og et kamprop stadig flere østtyskere tilnærmet identifiserer seg med.

Frem mot de kommende valgene i Brandenburg, Sachsen og Thüringen ser det derfor ut til at Angela Merkel må holde seg langt unna, til fordel for hennes eget parti.

Hva med Merkel 2.0?

I desember ble Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) valgt av det kristendemokratiske landsmøtet til å ta over som partileder etter Angela Merkel. På grunn av hennes vennskap med kansleren, og det faktum at Merkel ønsket seg AKK som sin arvtager, er hun av mange gitt tilnavnene “Mini-Merkel” og “Merkel 2.0”.

Både forut for landsmøtet i desember, og i de påfølgende månedene, har Kramp-Karrenbauer likevel demonstrert at hun er et par hakk mer konservativ enn sin forgjenger. I innvandringsdebatten, som får særlig oppmerksomhet i delstatene som tidligere tilhørte DDR, har hun valgt en hardere linje enn Merkel, som “åpnet grensene” i 2015. 

Selv om AKKs konkurrent Friedrich Merz var langt mer populær i de østlige delstatene, er det mye som tyder på at Kramp-Karrenbauer kan være et friskt pust i de kommende valgkampene.

AfD kan bli størst i Sachsen

Siden muren falt, og DDR og BRD ble til et samlet Tyskland, har kristendemokratene vunnet hvert eneste delstatsvalg i Sachsen. I 2014 fikk CDU 39 % av stemmene. På 90-tallet fikk partiet til Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer og co jevnt over 50 % av stemmene i delstaten med grense til både Polen og Tsjekkia.

Flyktningkrisen utløste enorm misnøye i de saksiske distriktene. I mindre byer som Bautzen, Pirna og Zwickau sluttet flere og flere seg til høyrepopulistiske AfD. Frem mot Forbundsdagsvalget i september 2017 så prognosene ut til å gi de lyseblå rekordstor oppslutning.

Ingen trodde likevel at det skulle være mulig for nykommerne å danke ut kristendemokratene. Etter at alle stemmene var talt opp fikk AfD 27,0 % av stemmene, 0,1 % større enn stolte CDU, anført av Stanislav Tillich.

Resultatet var nok til at Tillich ga fra seg jobben som både leder av Sachsen CDU, og som ministerpresident i den lokale regjeringen med kontorer i storbyen Dresden.

44 år gamle Michael Kretschmer tok over ledelsen av både parti og land, og lovet at AfD aldri igjen skal bli større enn kristendemokratene. Første test kommer allerede 1. september, da delstatens tre millioner stemmeberettigede går til urnene.

Siste meningsmålinger gir CDU 29 % oppslutning, mens AfD ligger an til 25 %. Mye taler derfor for en svært jevn valgkamp de kommende månedene.

Krise for SPD i Brandenburg

Samme dag avholdes valg i Brandenburg, som omkranser den nasjonale hovedstaden i Berlin. I delstaten med byer som Potsdam, Oranienburg og Cottbus er tradisjonen en annen enn i Sachsen.

Helt siden gjenforeningen 3. oktober 1990 har sosialdemokratene i SPD vært det største partiet i delstaten med drøyt 2,5 millioner innbyggere. I 2014 fikk det tyske arbeiderpartiet hele 39,1 % av stemmene. Det er også verdt å merke seg at sosialistene i Die Linke fikk hele 18 % i 2019, og over 27 % i 2009, som har gitt grunnlag for rene rød-røde regjeringer i delstaten som grenser til Polen og fire andre tyske Bundesländer.

Nasjonalt har sosialdemokratene falt kraftig på meningsmålingene helt siden sommeren 2017. I øst-tyske Brandenburg er trenden den samme. Siste meningsmålinger gir SPD 21 % av stemmene. Når tilbakegangen også er merkbar for Die Linke, som ligger an til 17 %, kan de røde se langt etter nok et sosialdemokratisk-sosialistisk samarbeid.

Verre er det at CDU heller ikke ser ut til å få mer enn drøyt 20 % av stemmene i Brandenburg. Da hverken den tradisjonsrike storkoalisjonen bestående av CDU og SPD, eller et samarbeid mellom SPD og Die Linke ser ut til å være aktuelt, må sosialdemokratene på leting etter nye partnere.

I delstaten hvor flyplassen Schönefeld ligger, og hvor den nye flyplassen Willy Brandt Airport skulle ha vært åpnet i 2011, har også fremtredende kristendemokrater tatt til ordet for et samarbeid mellom CDU og AfD.

Det kan derfor bli helt avgjørende at miljøpartiet Die Grünen stjeler velgere fra kristendemokratene, og med det åpner for et rød-rød-grønt samarbeid i Potsdam.

AfD kan også bli størst i Thüringen

To måneder senere, nærmere bestemt 27. oktober avholdes det valg i Thüringen. Delstaten med byer som Jena, Gera og Erfurt er det eneste stedet hvor sosialistene i Die Linke har ledet en regional regjering, noe de fikk muligheten etter å ha sanket 28 % av stemmene tilbake i 2014.

Også Thüringen har merket høyrepopulistenes fremgang. I 2014 fikk partiet 10 % av stemmene, og ved forbundsdagsvalget i 2017 fikk fløypartiet hele 22 %.

Siste meningsmålinger viser at det blir ekstremt jevnt i delstaten hvor titusener av tyskere valfarter hvert eneste år for å heie på Erik Lesser, Simon Schemp og Arnd Peiffer på skiskytingarenaen i Oberhof.

Også i Thüringen kan det hele stå mellom en lokal regjering bestående av SPD, Die Linke og Die Grünen, eller et revolusjonerende samarbeid mellom kristendemokratene i CDU og høyrepopulistene i AfD.

Foto: https://www.flickr.com/photos/jmaxgerlach/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: