Merkel takker nei til Trumps G7-invitasjon

På grunn av koronapandemien velger den tyske kansleren å bli værende i Berlin når G7-toppmøtet avholdes i slutten juni. 

(tyskpolitikk.no): Egentlig skulle det planlagte G7-toppmøtet i slutten juni foregå per videokonferanse. Så gjorde den amerikanske presidenten Donald Trump helomvending, og inviterte statslederne fra G7-landende til Det hvite hus.

– Forbundskansleren takker president Trump for invitasjonen til G7-toppmøtet i slutten av juni i Washington DC. Slik situasjonen er i dag, med tanke på koronasituasjonen, kan hun ikke si ja til å reise til Washington, fortalte en talsperson fra Kansleramt til pressen lørdag morgen. 

Samtidig ga talspersonen uttrykk for at kansleren vurderer situasjonen fortløpende, og at deltagelse ikke er fullstendig utelukket.

Ifølge Trump ville et toppmøte med personlig deltagelse fra statslederne være et «storartet tegn for normalisering». Foreløpig har ikke initiativet møtt nevneverdig med entusiasme fra de øvrige lederne.

I tillegg til Tyskland og USA, består G7 av Frankrike, Italia, Storbritannia, Canada og Japan.

Et anstrengt forhold

Helt siden Donald trump ble valgt høsten 2016, har Angela Merkel hatt et anstrengt forhold til den amerikanske presidenten.

Merkel står for internasjonalt samarbeid og globalisme, Trump for «America first» og isolasjonisme. 

Så langt har handel og forsvarsbudsjetter stått øverst på agendaen når de to statslederne har møttes. Trump har beskyldt tyskerne for å utnytte amerikanerne, blant annet fordi Tyskland ikke har tatt skritt for å overholde avtalen om å bruke summer tilsvarende 2 % av BNP på forsvaret innen 2024.

Den tyske kansleren valgte en diplomatisk og profesjonell tone i møte med Trump. Etter stadige Twitter-angrep og ufine kommentarer fra motparten i Det hvite hus har også Angela Merkel endret tonen noe.

Som Nico Fried skrev for Süddeutsche Zeitung i 2018, har Merkel aldri før brukt så sterke ord mot en amerikansk president som nå. 

Hvorfor takker Merkel nei?

Det er all grunn til å tro at koronasituasjonen er hovedårsaken til at Angela Merkel takker nei til å delta på det planlagte G7-toppmøtet i Det hvite hus i slutten av mai.

Ifølge FAZ er Washington-området ett av de hardest rammede områdene i USA. I tillegg er det nok av problemer å løse på hjemmebane. I Berlin har Merkel hendene fulle med regionale delstatsledere som krangler om gjenåpningen av Tyskland. Dertil kommer det pågående arbeidet med å få EU-landene til å bli enige om en krisepakke for å redde økonomien i land som Spania og Italia.

Gjennom hele sin politiske karriere har Angela Merkel etterstrebet internasjonalt samarbeid. Etter at Donald Trump ble valgt i 2016 har oppgaven blitt enda viktigere for den tyske kansleren. Også i møte med koronapandemien er det nødvendig at stormaktene møtes og diskuterer verdensomspennende løsninger på den dødelige krisen, og det er all grunn til å tro at Merkel ville strukket seg langt for å delta.

Nå ser det likevel ut til at kansleren takker nei. Selv om koronapandemien, og smittesituasjonen i USA er grunn god nok til å bli værende i Berlin, er det fristende å spekulere i at Merkel har andre grunner til å takke nei til Trumps tilbud. 

Angela Merkel har halvannet år igjen av sin politiske karriere. Høsten 2018 valgte hun å trekke seg som partileder for CDU (Christlich Demokratische Union), og annonserte at hun ikke vil stille som kanslerkandidat inn mot forbundsdagsvalget i 2021.

Med såpass kort tid igjen av jobben som kansler, er det ikke sikkert at et møte med en motvillig Donald Trump står øverst på ønskelisten til Angela Merkel akkurat nå. Ved flere anledninger har kansleren erfart at det ikke kommer mye vettugt ut av møtene med Trump, og at det er bedre å bruke tiden på problemløsning i Tyskland og EU.

At Merkel velger å takke nei, er i alle fall et tegn på at forhandlinger med Trump og co ikke er øverste prioritet, og nok et tegn på det dårlige forholdet mellom USA og Tyskland. 

Les mer: Medgangen fortsetter for Merkel & co.

Les mer: Tyske sosialdemokrater vil kvitte seg med amerikanske atombomber.

Les mer: Markus Söder – den nye favoritten til å bli Tysklands neste kansler.

Foto: https://www.flickr.com/photos/eu2017ee/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: