Merkel oppfordrer Iran til å utvise tilbakeholdenhet – kritiseres for handlingslammelse

Den tyske regjeringen oppfordrer til dialog, og retter pekefingeren mot både Iran og USA. 

(tyskpolitikk.no): Natt til fredag 3. januar ble den iranske generalmajoren Qasem Soleimani drept av et amerikansk droneangrep i den irakiske hovedstaden Bagdad.

Angrepet, og de påfølgende uttalelsene til både iranske og amerikanske myndigheter, har ført til en svært anspent situasjon i Midtøsten, hvor stadig flere frykter militær opptrapping.

Søndag ettermiddag valgte Angela Merkel, i samråd med Emmanuel Macron og Boris Johnsen, å særlig oppfordre iranske myndigheter til tilbakeholdenhet i tiden som kommer. 

– I begge samtalene var det enighet om at det haster med nedtrapping. I den nåværende situasjonen har særlig Iran blitt oppfordret til å utvise tilbakeholdenhet, uttaler en talsperson for Angela Merkel om kanslerens samtaler med sine britiske og franske kolleger. 

Der hvor Boris Johnsen uttalte at han ikke vil “beklage” (lament) drapet på Soleimani, valgte den tyske kansleren dermed en noe mer moderat linje.

Maas med beskjed til Pompeo

Tyske medier har enda ikke informert om eventuell kontakt mellom Angela Merkel og Donald Trump direkte.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas, fra det sosialdemokratiske partiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland), har derimot snakket over telefon med sin amerikanske kollega Mike Pompeo.

– De amerikanske militæroperasjonene fulgte en rekke farlige provokasjoner fra Iran. På grunn av angrepet har det derimot ikke blitt lettere å redusere spenningen, noe jeg har sagt tydelig ifra om til Mike Pompeo, forteller Heiko Maas ifølge det tyske utenriksdepartementet. 

Selv om tyske myndigheter først og fremst oppfordrer iranske myndigheter til å utvise tilbakeholdenhet med å intensivere konflikten, virker ikke Maas og co å være særlig fornøyde med amerikanernes fremgangsmåte.

I sedvanlig stil benyttet også Maas anledningen til å påkalle det internasjonale samfunnet av stater til å debattere fredlige løsninger, noe Tyskland ønsker å ta initiativ til, blant annet ved å fremskynde det planlagte møtet mellom EUs utenriksministere førstkommende helg.

Får kritikk for handlingslammelse

Innenfor de tyske grensene er stadig flere misfornøyde med hvordan Angela Merkel og hennes regjering løser internasjonale utfordringer.

I siste utgave skriver Der Spiegel at det er “stillstand” i den tyske utenrikspolitikken, og at mange av verdens stormakter sliter med å forstå hvorfor tyskerne ikke markerer seg tydeligere på den internasjonale arenaen.

Først og fremst er mange skuffet over Merkels uteblivende svar på den franske presidentens gjentatte oppfordringer om reform av EU. I tillegg er det mange som savner en tydeligere strategi ovenfor Trumps aggressive handelspolitikk, og kinesernes økende innflytelse på det europeiske kontinentet.

Merkels svar på den anspente situasjonen mellom Iran og USA gir vann på mølla til de mange kritikerne som ønsker at Tyskland oppfører seg som den stormakten mange mener de har muligheten til å være.

Fra opposisjonen kommer det også anklager om handlingslammelse, blant annet fra det tyske miljøpartiet Die Grünen, som krever at Tyskland spiller en mer aktiv rolle for dialog i regionen, skriver Berlin-avisa Tagesspiegel. 

AKKs ønske om utenlandsoperasjoner

Også innad i Merkels kristendemokratiske parti er det krefter som ønsker at Tyskland skal være mer aktive på den internasjonale arenaen, også militært.

For bare få måneder siden, etter at Erdogan og Tyrkia invaderte deler av Nord-Syria, tok CDU-lederen Annegret Kramp-Karrenbauer til ordet for at det tyske forsvaret skulle bidra som fredsbevarende styrker i områdene.

Ved flere anledninger har CDU-lederen, som også er forsvarsminister, argumentert for økt bruk av det tyske militæret utenfor Tysklands grenser, noe som tilsynelatende går på akkord med Angela Merkels ønskede politikk. 

Så lenge kristendemokratene regjerer sammen med sosialdemokratene i SPD ser det uansett vanskelig ut for Kramp-Karrenbauers planer.

Det tyske arbeiderpartiet er langt mindre villige til å delta i internasjonale operasjoner. Siden det amerikanske droneangrepet natt til 3. januar har den nyvalgte SPD-lederduoen bestående av Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans rukket å stille spørsmål ved den pågående militæroperasjonen i Irak, hvor i underkant av 90 soldater for tiden gir opplæring til irakiske styrker.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bundeswehrfoto/

 

 

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: