Merkel: – Å redde flyktninger til havs er akkurat like viktig som å bekjempe menneskesmuglere

Kansleren tar til ordet for statlige redningsaksjoner i Middelhavet. 

(tyskpolitikk.no): Tusenvis av flyktninger ville aldri overlevd sommeren 2019, hadde det ikke vært for humanitære organisasjoner som Sea Watch, SOS Mediterranee og Sea eye.

Den siste uken har oppmerksomheten også økt i Norge, etter at det norskeide skipet Ocean Viking, ledet av Leger Uten Grenser, har reddet over 350 flyktninger opp av Middelhavet. 

I slutten av juni stod tyske medier på hodet etter at den 31 år gamle skipskapteinen Carola Rackete ble arrestert av italienske myndigheter for å ha lagt til kai på øya Lampedusa. Med 40 flyktninger om bord brøt kapteinen bevisst italiensk lov, for å sørge for humanitær bistand til menneskene ombord.

Der hvor Erna Solberg svarer med en kald skulder, tar Angela Merkel til ordet for et nytt, felleseuropeisk samarbeid for å redde flyktninger fra drukning i Middelhavet.

–  Det hadde definitivt vært bra om vi også idag hadde hatt “operasjon Sophia”, med statlige skip som kan hjelpe til, fortalte den tyske kansleren til pressen torsdag. 

Siden 2015 har felleseuropeiske “operasjon Sophia” sørget for at over 50 000 mennesker har blitt reddet opp fra havet langs den libyske kysten. I starten av 2019 tok samarbeidet slutt, mye på grunn av den harde linjen til italienske myndigheter.

Å redde flyktninger til havs er akkurat like viktig som å bekjempe menneskesmuglerne, forteller kansleren videre, og gir dermed uttrykk for et ønske om å redde liv i Middelhavet, samtidig som det må gjøres noe med den prekære situasjonen i Libya.

Vil ha en “koalisjon av villige”

Merkels pålitelige pressetalsmann Steffen Seibert var raskt ute med å støtte, og å forklare kanslerens utsagn om hjelpearbeid i Middelhavet.

– Dersom man kommer til ny enighet, vil vi stille oss positive til et slikt mandat, uttalte 59 år gamle Seibert pliktoppfyllende, uten å gi noen nevneverdige forhåpninger om at konkrete forslag er i emning. 

For Merkel og co er veien til et felleseuropeisk samarbeid fortsatt smertelig lang. Den største utfordringen har så langt sett ut til å være de nasjonalkonservative regjeringene i Polen og Ungarn, som ikke ønsker å se nye asylsøkere overhodet.

Tidligere i sommer sonderte utenriksminister Heiko Maas derfor (SPD) mulighetene for en såkalt “koalisjon av villige”. Etter at kun Luxembourg, Finnland og Portugal sa seg villige til å bidra har det vært stille rundt forslaget til Maas.

Både Merkel og Maas må antagelig sette sin lit til den nyvalgte EU-kommisjonspresidenten Ursula von der Leyen, som tidligere i sommer gjorde det klart at hun vil arbeide for en felleseuropeisk løsning.

Kanslerens uttalelser torsdag vitner i alle fall om at det humanitære engasjementet ikke har forsvunnet, og kan noe velvillig tolkes dithen at et diplomatisk initiativ er på trappene.

Støtte fra uventet hold

Siden 2015 har kansleren snudd det politiske Tyskland på hodet med sin såkalte liberale innvandringspolitikk. Så langt har migrasjonsdebatten gitt langt flere fiender enn allierte.

Horst Seehofer har vært en av Merkels fremste kritikere i lang tid. Som leder for det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich-Soziale Union) har han vært en konservativ torn i kanslerens side, særlig i sin jakt på velgerne som har flyktet til høyrepopulistene i AfD (Alternative für Deutschland). 

På rullebladet har Seehofer blant annet utsagn om at islam ikke hører hjemme i Tyskland, og strenge krav om en maksimalgrense for antall flyktninger landet kan ta imot per år.

Av den grunn er det mange som klør seg i hodet av at det er nettopp Seehofer som nå går ut og støtter Merkels ønske om statlige redningsaksjoner i Middelhavet.

– Vi må gjøre det vi kan for å unngå elendige forhold som det vi ser langs kysten til Italia og Malta, fortalte innenriksministeren til pressen fredag. 

Foto: https://www.flickr.com/people/cdu-bw/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Merkel: – Å redde flyktninger til havs er akkurat like viktig som å bekjempe menneskesmuglere

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: