Meningsmåling: Oppturen fortsetter for Merkel & co

Befolkningen stoler på CDU og CSU i møte med koronaviruset – ingen tilsvarende fremgang for SPD. 

(tyskpolitikk.no): Ifølge en undersøkelse gjort av instituttet Kantar ville hele 38 % stemt på den kristenkonservative unionen dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag.

Den kristenkonservative unionen består av partiene CDU (Christlich Demokratische Union) og CSU (Christlich-Soziale Union). CDU og CSU er to selvstendige partier som samarbeider om det aller meste. CDU er Angela Merkels parti, og stiller til valg i 15 av Tysklands 16 delstater. CSU er det sørtyske søsterpartiet, som kun stiller til valg i delstaten Bayern. Tradisjonelt har bayerske CSU vært noe mer konservativt enn CDU.

Ved forbundsdagsvalget i 2017 fikk den kristenkonservative unionen 32,9 % av stemmene. Siden den gang har pilene stort sett pekt nedover. På Kantars måling av 14. mars ga bare 26 % av de spurte sin støtte til CDU og CSU.

Så kom koronaviruset til Tyskland og Europa. Allerede 25. april oppga 38 % av de spurte at de ville gitt sin stemme til enten CDU eller CSU. Tre måneder senere ser det ikke ut til at tyskerne har mistet tilliten til de kristenkonservative partiene.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

 

Tyskerne er tilsynelatende svært tilfredse med hvordan Angela Merkel og hennes regjering har håndtert koronaviruset, og den påfølgende økonomiske krisen.

Ingen tilsvarende fremgang for SPD

Siden 2013 har de kristenkonservative partiene regjert sammen med det sosialdemokratiske partiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands).

I motsetning til CDU og CSU har ikke SPD klart å kapitalisere tilsvarende på den pågående krisen, og fordelen av å være i posisjon. På Kantars måling av 18. juli 2020 får sosialdemokratene bare 16 % oppslutning, som er omtrent det samme partiet har fått på Kantars målinger siden høsten 2018.

Det sosialdemokratiske partiet innehar flere viktige ministerposter, herunder finansdepartementet, som ledes av Olaf Scholz. På den måten er det sosialdemokratene, og ikke kristendemokratene, som har hatt hovedansvaret for å trekke opp linjene for de mange krisepakkene som har blitt foreslått og vedtatt de siste månedene.

Likevel har ikke Olaf Scholz og co maktet å øke oppslutningen de siste ukene og månedene. Samtidig er det interessant å observere at finansministeren selv har økt sin popularitet blant de tyske velgerne.

Dessvere for Scholz ser det ikke ut til at populariteten har smittet over på partiet, som ikke klarer å reise kjerringa. Siden andre verdenskrig har SPD vært ett av de to dominerende partiene i Tyskland, og har ved flere valg fått over 40 % av stemmene. Vi må riktignok helt tilbake til 2005 for å finne sist gang partiet fikk over 30 % ved et nasjonalt valg.

Motgangen fortsetter for AfD

Ved forbundsdagsvalget i 2017 fikk det høyrepopulistiske fløypartiet AfD (Alternative für Deutschland) hele 12,6 % av stemmene. Siden den gang har målinger jevnt gitt partiet 13 til 14 % av stemmene.

Etter at koronaviruset kom til Tyskland ser det derimot ut til at tusenvis av velgere har vendt det innvandringsfiendtlige fløypartiet ryggen.

AfD har hatt få svar på koronakrisen, utenom sporadiske rop om å lette på smitteverntiltakene. Befolkningen ser derimot ut til å ha foretrukket regjeringspartienes strenge linje.

I tillegg sliter høyrepopulistene med indre stridigheter. Tidligere i år vedtok partiledelsen å kvitte seg med radikale Andreas Kalbitz. Eksklusjonen skyldtes at Kalbitz, som leder partiet i delstaten Brandenburg, ikke hadde oppgitt sin fortid i nynazistiske organisasjoner.

Siste ord er likevel ikke sagt. Flere prominente stemmer innad i partiet ønsker at saken åpnes igjen, og at Kalbitz får tilbake sine gamle posisjoner.

Foto: https://www.flickr.com/photos/europeancouncil_meetings/35455421861/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: