Meningsmåling: Markus Söder er folkets favoritt til å bli Tysklands neste kansler

66 % mener CSU-lederen fra Bayern er den best egnede til å ta over etter Merkel.

(tyskpolitikk.no): Ifølge en undersøkelse gjort av ZDF, oppgir hele 66 % av de spurte at Markus Söder egner seg best til å bli Tysklands neste kansler.

Söder er ministerpresident i Bayern, og representerer CSU (Christlich-Soziale Union). CSU er det bayerske søsterpartiet til CDU (Christlich Demokratische Union).

Ministerpresidenten leder delstatsregjeringen, og representerer delstaten i Forbundsrådet, ett av to nasjonale, lovgivende organer.

I møte med koronaviruset har Söder stått for en streng linje. Der flere andre ministerpresidenter har tatt til ordet for å åpne samfunnet, har den høyreiste juristen fra Nürnberg tviholdt på smitteverntiltak som maskeplikt og sosial distansering. 

Den harde linjen ser ut til å ha slått an i befolkningen. Tilbake i februar og mars var det få som nevnte Söder som en het kandidat til å ta over som kansler etter forbundsdagsvalget høsten 2021. Fire lange måneder senere er saken en helt annen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: skjermdump https://www.zdf.de/nachrichten/heute-in-deutschland/politbaromter-wer-kann-kanzler-100.html

I undersøkelsen til ZDF ble Söder stilt opp mot seks andre kandidater. Det er særlig interessant å observere at CSU-lederen får langt bedre oppslutning enn de andre kristendemokratiske alternativene, Friedrich Merz, Armin Laschet og Norbert Röttgen.

Les mer: Markus Söder – den nye favoritten til å bli Tysklands neste kansler.

Kristendemokratenes gordiske knute

Selv om CDU og CSU strengt tatt er to forskjellige partier, samarbeider de på de fleste plan. I Forbundsdagen utgjør partiene én felles fraksjon, bestående av CSUs representanter fra Bayern og CDUs representanter fra resten av Tyskland.

Partiene er stort sett enige om det meste. Tradisjonelt har det bayerske søsterpartiet derimot vært noe mer konservative enn det nasjonale alternativet CDU.

Ved forbundsdagsvalg har CDU og CSU for vane å samle seg om én felles kanslerkandidat, som de støtter aktivt i valgkampen. Siden 2005 har Angela Merkel vært partienes felles kandidat, og gått seirende ut av fire valg på rad.

Når de kristenkonservative partiene nå skal bli enige om en kanslerkandidat, er det mange som ønsker seg Markus Söder. Med så bred støtte i befolkningen er det grunn til å tro at 53-åringen fra Bayern er den som vil kunne sanke flest stemmer for CDU og CSU sammen. Så enkelt er det likevel ikke.

Da Annegret Kramp-Karrenbauer trakk seg som partileder for CDU i februar, ga hun tydelig uttrykk for at den som er kansler også bør være partileder i CDU, og at det er veldig vanskelig å gjøre jobben som partileder samtidig som en annen kristendemokrat leder landet. Siden AKK ble valgt som partileder i desember 2018, har hun ledet partiet i skyggen av Angela Merkel, som valgte å gi seg som partileder, men å fortsette som kansler. 

CDU skulle egentlig ha valgt ny partileder i april. Så kom koronaviruset til Europa, og valget ble forskjøvet til desember.

Så langt har tre menn annonsert sine kandidaturer, Friedrich Merz, Armin Laschet og Norbert Röttgen. Som målingen til ZDF viser, er Friedrich Merz den av kandidatene som flest tyskere ønsker å se som kansler.

Problemet er at Friedrich Merz på ingen måte ønsker å være partileder i CDU uten å også være kansler.

Dersom Merz blir valgt til å ta over for Kramp-Karrenbauer som partileder, vil han etter alt å dømme også gjøre krav på kanslerkandidaturet, på tross av Markus Söders popularitet.

Kan Laschet eller Röttgen samarbeide med Söder?

Av den grunn er det langt fra usannsynlig at én av de andre kandidatene gjør knefall for Söder, og går til valg som partileder i CDU med et premiss om at det er Söder, og ingen andre, som skal bli Tysklands neste kansler.

Armin Laschet, som er ministerpresident i Tysklands største delstat Nordrhein-Westfalen, har slitt i møte med koronaviruset. Han var tidlig ute med å oppheve smitteverntiltak, og har møtt store utfordringer i flere byer, blant annet på de kontroversielle slakteriene, hvor koronaviruset har spredd seg som ild i tørt gress.

På målingen til ZDF er det bare 19 % av de spurte som mener Laschet egner seg som kansler. Målingen kan også tolkes som et uttrykk for at 59-åringen fra Aachen ser ut til å tape kampen om å bli CDUs neste leder.

Det samme gjelder Norbert Röttgen. Röttgen er leder i utenrikskomiteen i Forbundsdagen, og har ikke fått muligheten til å markere seg under koronakrisen. På målingen til ZDF er det bare 14 % som mener at 55-åringen fra Nordrhein-Westfalen vil egne seg som kansler.

For både Laschet og Röttgen kan et samarbeid med Söder vise seg fruktbart, i alle fall så lenge CSU-lederen fra Bayern fortsetter å være like populær som nå. 

Tilbake i 2002 inngikk Angela Merkel et lignende samarbeid med CSUs populære leder Edmund Stoiber. Før forbundsdagsvalget samme år så det ut til at enten Angela Merkel eller Friedrich Merz ville ende opp som unionens kanslerkandidat. Slik ble det likevel ikke. Merkel leste landskapet, og inngikk en avtale med Stoiber, hvor hun ga den bayerske partilederen sin støtte.

Dessverre for både CDU og CSU gikk SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschalnds) seirende ut av valget, med knappest mulig margin. For Angela Merkel kan det derimot hende at nederlaget var en blessing in disguise. Etter valget presset hun Merz ut av partiet, og tok selv over som parlamentarisk leder i forbundsdagen. Fire år senere var hun unionens ubestridte kanslerkandidat. Resten er historie.

Foto: https://pixabay.com/photos/s%C3%B6der-csu-bavaria-politician-party-3742219/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: