Meningsmåling: 67 % vil at Merkel får fortsette til 2021

Den tyske regjeringen vakler. Likevel ønsker to tredjedeler at storkoalisjonen får fortsette ut perioden.

(tyskpolitikk.no): I følge en undersøkelse gjort av Kantar Public for magasinet Der Spiegel ønsker 67 % av tyskerne at dagens regjering får fortsette frem til neste forbundsdagsvalg høsten 2021.

Siden 2013 har Angela Merkels konservative CDU (Christlich Demokratische Union) og det tyske arbeiderpartiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) sittet i regjering. På tross av at begge partier mistet tusenvis av velgere ved valget i 2017, ble de tvunget til å inngå nok et samarbeid i mars 2018.

Siden den gang har pilene fortsatt å peke nedover. Som konsekvens valgte Angela Merkel å gi seg som leder for kristenkonservative CDU. Samtidig ytret hun et ønske om å fortsette som kansler frem til neste, planlagte forbundsdagsvalg høsten 2021.

Regjeringspartneren SPD har på sin side byttet ledere flere ganger, uten at den negative trenden har snudd. I desember måned valgte sosialdemokratene for første gang en lederduo.

Norbert Walter-Borjans og Saskia Esken har stilt seg kritiske til den fremforhandlede koalisjonsavtalen med Merkel og CDU, noe som har gitt grunn til å tro at SPD kan trekke seg ut av regjeringssamarbeidet, og tvinge frem nyvalg. 

Blant sosialdemokratene er det mange som mener at samarbeidet med CDU er årsaken til den svake oppslutningen. Siste meningsmålinger gir SPD svake 13 % av stemmene, dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag.

Selv om mange er misfornøyde med regjeringssamarbeidet, viser undersøkelsen til Kantar Public at to tredjedeler av befolkningen ønsker at regjeringen får sitte perioden ut.

Undersøkelsen viser også at 90 % av CDU-velgerne ønsker at regjeringen fortsetter arbeidet frem til neste periode. Over 80 % av SPD-velgerne ønsker seg det samme.

Med undersøkelsen som bakgrunn er det dermed enda større grunn til å tro at Angela Merkel får lov til å fortsette som kansler frem til 2021.

Les mer: Sosialdemokratene avgjør Merkels skjebne. 

Les mer: Kommentar om landsmøtet til SPD. 

Les mer: Tre spådommer for 2020. 

Foto: https://www.bundesregierung.de/breg-de/mediathek/fotos/die-kanzlerin-im-bild-1706892

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: