Medgangen fortsetter for Merkel & co

Fra 26 til 40 % oppslutning på 77 dager. Flere mener at fremgangen først og fremst skyldes Merkel selv. 

(tyskpolitikk.no): På siste meningsmåling fra instituttet Forsa sier 40 % av de spurte at de ville gitt sin stemme til den kristendemokratiske unionen, dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

 

Den kristendemokratiske unionen består av Angela Merkels parti CDU (Christlich Demokratische Union) og det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich-Soziale Union). CDU stiller til valg i 15 av de 16 tyske delstatene, mens CSU tar seg av den siste delstaten Bayern. Nasjonalt samarbeider partiene, og utgjør én og samme fraksjon i Forbundsdagen.

Oppslutningen rundt de kristenkonservative partiene har økt dramatisk etter at koronaviruset kom til Tyskland og Europa. For litt over to måneder siden viste målinger fra samme institutt en oppslutning på 26 %. 

Fremgangen er oppsiktsvekkende, og det er liten tvil om at tyskerne har særlig stor tillit til Angela Merkel og co i møte med koronaviruset.

Samtidig er det verdt å merke seg at kristendemokratenes koalisjonspartner SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) ikke nyter samme fremgang. 7. mars oppga 15 % av de spurte til instituttet Forsa at de ville gitt sin stemme til det tyske arbeiderpartiet SPD. 77 dager senere er oppslutningen helt lik.

– Fremgangen skyldes Merkel

Det er med andre ord grunn til å tro at det ikke er regjeringsmakten alene som er årsaken til kristendemokratenes økte oppslutning. I så fall burde jo sosialdemokratene ha opplevd tilsvarende fremgang på målingene.

– De veldig gode målingene til CDU og CSU skyldes først og fremst Merkel, skriver Kurt Kister for avisa Süddeutsche Zeitung. 

Det er liten tvil om at tyskerne har stor tillit til Angela Merkel i møte med store, internasjonale utfordringer.

– For mange blir hun med rette sett på som den mest erfarne toppolitikeren i Tyskland og Europa, skriver Kister videre. 

Det skader heller ikke at Merkels politiske karriere går mot slutten. De fleste har tillit til at kansleren gjør det hun mener er best for landet, uten å legge vekt på egne, personlige ambisjoner.

Tyskerne støtter “Merkrons forslag”

Det er også verdt å merke seg at tyskerne ser ut til å være positive til Merkels siste fremstøt for å øke Tysklands økonomiske bidra til EU-landene som har blitt truffet hardest av koronaviruset. Planen ble utviklet sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron, og går under kallenavnet “Mekrons forslag”.

Forslaget går blant annet utpå at EU-kommisjonen skal ta opp 500 milliarder euro som gjeld i markedet på vegne av unionen, og fordele pengene til prosjekter i land som Spania og Italia. Dette er penger det ikke er meningen at mottakerlandene skal betale tilbake.

Ifølge en undersøkelse gjort av Civey på oppdrag fra Der Spiegel  sier hele 51 % av de spurte at de støtter Merkels forslag om økt økonomisk integrasjon i Den europeiske union. Kun 34 % sier at de er negative til forslaget. 

Forslaget går på tvers av den kristendemokratiske sparepolitikken som har preget tyskernes syn på EU og Europa siden finanskrisen. Det er i så måte oppsiktsvekkende at Merkel får såpass bred støtte for et forslag som kan være starten på større finanspolitisk samarbeid i Europa.

Innad i eget parti er det riktignok bare 51 % som sier de er positive til forslaget. Støtten er langt større på venstresiden. Blant velgerne til både SPD og Die Grünen er hele 70 % positive til forslaget.

Die Grünen mot regjeringsmakt

På Forsas måling får SPD 15 % oppslutning. Miljøpartiet Die Grünen får på sin side 16 % av stemmene.

Dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag ville kristendemokratene i CDU og CSU hatt muligheten til å velge mellom dagens koalisjonspartner SPD og klimaaktivistene i Die Grünen, som ikke har hatt regjeringsmakt på 15 år.

Samarbeidet med SPD har slitt på begge partiene i lang tid. Når det nå ser ut til at CDU og CSU er de eneste som “profiterer” på koronakrisen, er det all grunn til å tro at sosialdemokratene vegrer seg fra nok en periode som juniorpartner i en regjering anført av den kristenkonservative unionen.

Alt ligger dermed til rette for et samarbeid mellom CDU, CSU og Die Grünen fra 2021 til 2025.

To delstater har regjeringskoalisjoner bestående av CDU og Die Grünen i dag. I både Hessen og Baden-Württemberg er erfaringene forholdsvis gode, og det er all grunn til å tro at et sort-grønt samarbeid kan være fruktbart også på nasjonalt nivå.

Det skader heller ikke at bayerske CSU har utviklet seg i en grønnere retning etter delstatsvalget i 2018, hvor Die Grünen stjal tusenvis av velgere fra Markus Söder og co.

Foto: https://www.flickr.com/photos/cduhessen/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: