Mageplask for CDU

I søndagens delstatsvalg i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz gikk kristendemokratene på en gedigen smell. Regjeringslederne De Grønne og SPD styrket sine posisjoner.

Søndag ble det avholdt valg i delstatene Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. Det var knyttet stor spenning til resultatet. Kampen om å bli det største partiet i førstnevnte stod mellom CDU og De Grønne, og mange anså dermed delstatsvalget der som en forsmak på forbundsdagsvalget til høsten. I sistnevnte stod kampen mellom CDU og sosialdemokratiske SPD.

Det tok ikke lang tid etter at de første valgdagsprognosene begynte å tikke inn før man kunne utpeke vinnerne. Med over 32 prosent av stemmene i Baden-Württemberg gjorde De Grønne sitt beste delstatsvalg noensinne, mens SPD beholdt roret i Rhenland-Pfalz til tross for ørliten tilbakegang.

De Grønne har allerede hatt styringen i Baden-Württemberg gjennom to perioder anført av populære Winfried Kretschmann, og det gode valgresultatet er et tydelig signal fra velgerne om at de er fornøyde med jobben som er gjort. Valgresultatet blir naturligvis også tatt i mot med brede smil fra partiets ledelse i Berlin.

– For oss er det en superstart på supervalgåret, sa partileder Robert Habeck, som av mange trekkes frem som en mulig kanslerkandidat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Populære ministerpresidenter

For kristendemokratene ble søndagen en gedigen nedtur. I Baden-Württemberg endte Angela Merkels parti endte opp med skuffende 24 prosent av stemmene og en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng.

Det er deres svakeste resultat noensinne i en delstat som tidligere ble regnet som en CDU-høyborg. Før 2011 satt partiet med makten sammenhengende siden 50-tallet. Nå henter de mindre enn en fjerdedel av stemmene i delstaten.

Det bedrøvelige valgresultatet i Baden-Württemberg er et hardt slag for den nyvalgte CDU-lederen Armin Laschet. Kritiske røster har allerede begynt å murre og mange i partiet er redde for at den dårlige trenden vil fortsette inn i høsten.

I Rheinland-Pfalz, først og fremst kjent for sine mange vindistrikt, endte CDUs tilbakegang på hele 4,3 prosentpoeng. Trafikklyskoalisjonen bestående av De Grønne, liberale FDP og med SPD og ministerpresident Malu Dreyer i spissen, vil etter alt å dømme beholde nøklene til regjeringskontorene i Mainz.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En forsmak på kanslervalget eller en uslåelig lokal kandidat?

Tilbakegangen for Merkel & Co må sees i lys av siste ukes skandale rundt CDU-politikere som har fylt egen lomme gjennom salg av munnbind.

En annen årsak er ministerpresidentene Windried Kretschmanns og Malu Dreyers popularitet i henholdsvis Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. 72-årige Kretschmann har for lengst opparbeidet seg et image som en slags farsfigur i delstaten. Selv blant CDU-velgere var Kretschmann foretrukket over deres egen kandidat.

– Kretschmann er mer eller mindre uslåelig, mener statsviteren Thomas Bräuninger, som påpeker at eksterne kriser, som den nåværende, gjerne styrker oppslutningen om sittende maktinnehavere.

Mye tyder at den svart-grønne koalisjonen i Baden-Württemberg fortsetter også de neste fem årene. Det kan fort vise seg å bli regjeringskoalisjonen også nasjonalt etter høstens forbundsdagsvalg. Spørsmålet er hvordan styrkeforholdet blir – eller om De Grønne velger en trafikklys-koalisjon som i Rheinland-Pfalz.

Foto: https://flickr.com/photos/gruene_bawue

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: