Lufthansa-redningspakke henger i en tynn tråd

Uttalelser fra hovedaksjonær skaper usikkerhet rundt flygigantens framtid

(tyskpolitikk.no): Nylig ble den tyske regjeringen og Lufthansa enige om en redningspakke for det kriserammede flyselskapet. Nå henger imidlertid den ni milliarder euro tunge avtalen i en tynn tråd.

– Lufthansa trenger ikke statlig innblanding for å oppnå økonomisk stabilitet, fastslo hovedaksjonær Heinz Hermann Thiele nylig i et intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung

Dermed slår finansmannen, som nylig kjøpte seg opp i selskapet fra 10 til 15 % av aksjene, tvil om redningspakken selskapet framforhandlet med den tyske regjeringen.

Ledelsen i selskapet frykter at det nødvendige 2/3-flertallet vil mangle på torsdagens avstemning over hjelpepakken.

– En gjennomtenkt plan

I Berlin har regjeringen (bestående av CDU/CSU og SPD) fortsatt tro på at redningsplanen blir vedtatt.

– Vi har hatt en god diskusjon med Lufthansa-ledelsen, og har utviklet en god plan som også Brüssel støtter. Det er en gjennomtenkt plan, uttalte finansminister Olaf Scholz (SPD) mandag.

Blant de mest omdiskuterte punktene i planen er at den tyske staten skal gå inn på eiersiden i selskapet og overta rundt 20 % av aksjene.

– Den tyske regjeringen gambler høyt. Dens ønske om å få en hånd på rattet i selskapet setter tusenvis av tyske arbeidsplasser i fare. Det er totalt uansvarlig, tordnet Michael Theurer, forbundsdagsmedlem for liberale FDP (Freie Demokratische Partei).

Investeringsbyrået Deka eier 0,9 % av selskapet og stiller seg positive til redningspakken. – Det viktigste nå er å finne en plan for framtiden, ellers kommer alle til å tape: De ansatte, skattebetalerne og aksjonærene, uttalte Dekas Vanessa Golz.

Den tyske flygigantens skjebne avgjøres førstkommende torsdag.

Foto: Pixabay.com

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

One thought on “Lufthansa-redningspakke henger i en tynn tråd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: