Lufthansa reddet – den tyske staten går inn på eiersiden

Torsdag ettermiddag stemte et overveiende flertall av aksjonærene i den tyske flygiganten for den statlige hjelpepakken.

(tyskpolitikk.no): Lettelsen var stor blant både ledelse og ansatte da avgjørelsen ble tatt.

– Vi klarer dette! (Wir schaffen das) utbrøt selskapets styreleder Karl-Ludwig Kley da resultatet var klart.

Redningspakken innebærer at det kriserammede selskapet mottar 9 milliarder euro i støtte fra staten, som går inn på eiersiden med 20 %. Hovedaksjonær Heinz Hermann Thiele uttalte seg i forkant kritisk til den statlige innblandingen, men unnlot å bruke majoriteten sin til å blokkere forslaget.

– Jeg synes Thieles uttalelser var helt uforsvarlige. For meg virket det som et utpressingsforsøk for å sikre en enda bedre avtale, smalt det fra die Grünens finanspolitiske talsperson Katharina Dröge.

Må kutte 22 000 arbeidsplasser

Den tyske luftfartsgiganten er hardt rammet av koronautbruddet, og selv om selskapet med hovedkontor i Köln nå er reddet, er krisen langt fra over.

Nylig meldte flyselskapet at 22 000 ansatte på verdensbasis risikerer å miste jobben – halvparten av dem i Tyskland.

Fagforeningen Uno og Lufthansa har i forhandlinger blitt enige kortere arbeidstider, avståelse fra lønnsforhøyelse, og pensjonskutt.

For å oppfylle EUs konkurransekrav må det kriserammede flyselskapet avstå en rekke start- og landingsrettigheter ved flyplassene i München og Frankfurt. Unionen godkjente redningspakken tidligere samme dag.

– Slik sikres andre flyselskap muligheten til å konkurrere på markedet, og europeiske forbrukere kan tilbys et rettferdig og gunstig tilbud, uttalte EU-kommisjonens danske visepresident Margrethe Vestager.

Foto: https://www.flickr.com/photos/allenthepostman/

 

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: