Kristendemokratisk brakseier i generalprøven

Et knallsterkt resultat i Sachsen-Anhalts delstatsvalg ga CDU en etterlengtet opptur. For AfD ble ikke valget det sjokket de hadde håpet på.

Til tross for at Sachsen-Anhalt er en av Tysklands minste delstater, var det knyttet stor spenning til søndagens delstatsvalg (Landtagswahl).

Som siste delstat ut før høstens parlamentsvalg, så mange Sachsen-Anhalt som en slags generalprøve før forbundsdagsvalget i september.

I tillegg var det særlig én grunn til å følge nøye med på søndagens valg. I forkant hadde meningsmålinger fra Sachsen-Anhalt skapt overskrifter. Det fantes nemlig en reell mulighet for at det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) kunne erobre plassen som delstatens største parti. Det hadde vært et politisk sjokk med få sidestykker i det gjenforente Tyskland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klar seier for CDU

Slik gikk det ikke. Søndagens store valgvinner ble kristendemokratene i CDU. Med 37,1 prosent av stemmene ble partiet som allerede sitter med makten i Sachsen-Anhalt det desidert største i det nye delstatsparlamentet. Dermed fikk den sittende ministerpresidenten Reiner Haseloff et klart signal fra velgerne om at han er ønsket ved roret også i den kommende valgperioden.

For Haseloff betød det sterke resultatet også en personlig suksess, da ministerpresidenten hadde utøvet stor innflytelse over CDUs valgkamp i Sachsen-Anhalt. AfDs vekst på meningsmålingene hadde fått enkelte stemmer innad i CDU til å ymte frempå om partiets harde linje overfor høyrepopulistene var den beste taktikken. Men Haseloff var tydelig gjennom hele valgkampen. Ethvert samarbeid med høyrepopulistene ble konsekvent avvist.

Nå kan den gjenvalgte ministerpresidenten smile bredt og med solid støtte bak seg konsentrere seg om å danne en ny delstatsregjering.

Antiklimaks for AfD

Alternative für Deutschland endte på sin side med litt over 20 prosent av stemmene. Det var ikke nødvendigvis et dårlig resultat, men uten tvil antiklimatisk for de som drømte at partiet skulle bli delstatens største.

At man ikke greide å passere CDU på valgdagen forklarer AfD-toppene med den overveiende negative omtalen i mediene samt alle velgerne som valgte kristendemokratisk for å forhindre at AfD ble størst. I tillegg har det høyrepopulistiske partiet brukt mye tid og krefter på å kritisere regjeringens koronatiltak. Etter at de aller fleste av disse ble lettet på, virker velgerne å heller tilskrive andre tema enn korona størst betydning.

Grønn skuffelse

Et av den tyske politikkens store temaene de siste månedene har vært de Grønnes kraftig fremgang på meningsmålingene, noe som har gitt partiet selvtillit nok til å stille en egen kanslerkandidat til høstens parlamentsvalg.

I Sachsen-Anhalt var det søndag lite jubel å høre fra Die Grünen. Kun 5,9 prosent av velgerne stemte på dem. Riktignok var det partiets nest beste resultat i noensinne delstaten. Men med tanke på at den siste tidens målinger hadde gitt partiet en nesten dobbelt så høy oppslutning var søndagens valgresultat uten tvil en skuffelse for de grønne.

I tillegg må Die Grünen nok en gang avfinne seg med et valgresultat som ikke tilsvarer optimistiske meningsmålinger, en gjentakende trend for det tidligere protestpartiet. Hvis De Grønne skal ha noen mulighet til å vinne kanslerembetet ved høstens forbundsdagsvalg må de vise at de kan omsette meningsmålinger i stemmer.

Samtidig får nok ikke partilederne Annalena Baerbock og Robert Habeck alt for mange grå hår av valgresultatet. Partiet har tradisjonelt slitt i mer rurale områder, og en høy andel av innbyggerne i Sachsen-Anhalt bor på landsbygda. I tillegg har miljøpartiet tradisjonelt stått svakt i det gamle Øst-Tyskland, og vet at det vil ta tid å bygge opp en stabil velgermasse der.

Slagen venstreside og blide liberale

For den politiske venstresiden ble valget i Sachsen-Anhalt et nederlag. Sosialdemokratene (SPD) og venstrepartiet Die Linke har tradisjonelt sett stått sterkt i den øst-tyske delstaten. Ved søndagens valg hentet partiene henholdsvis 8,4 og 11 prosent, svake resultater for begge parter.

Det liberale partiet FDP opplevde derimot en opptur. Med 6,4 prosent av stemmene havnet de over sperregrensen på fem prosent og kan igjen representeres i delstatsparlamentet. Dermed sitter de også ved bordet når en ny delstatsregjering skal finnes frem til.

Veien videre

Den nåværende samarbeidskoalisjonen i Sachsen-Anhalt består av CDU, SPD og De Grønne. Det sterke valgresultatet har riktignok gitt Haseloff handlingsrom, og å bytte ut en av koalisjonspartnerne med de liberale er en mulighet ministerpresidenten ikke utelukker.

For resten av Tyskland er resultatet i Sachsen-Anhalt først og fremst interessant som en pekepinn før parlamentsvalget til høsten. For kristendemokratenes kanslerkandidat Armin Laschet utgjør CDUs suksess en etterlengtet opptur. Ikke bare gir seieren i Sachsen-Anhalt partiet medgang før valget. Den beviser også at linjen Laschet representerer innad i CDU, nemlig en orientering mot det politiske sentrum og tydelig avgrensning overfor AfD, kan være en suksessoppskrift i kampen om velgerne.

I de kommende ukene vil det bli klart om Haseloff går for en videreføring av dagens Kenya-koalisjon, en Tyskland-koalisjon med FDP i stedet for de Grønne, en Jamaika-koalisjon med FDP og de Grønne, eller en storkoalisjon med bare SPD. CDUs knallsterke valgresultat har gitt ministerpresidenten stort spillerom

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2016-12-06_Reiner_Haseloff_CDU_Parteitag_by_Olaf_Kosinsky-13.jpg

 

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: