Kristendemokratene utsetter ledervalget

Covid-19 gjør det umulig å avholde det planlagte landsmøtet 25. april.

(tyskpolitikk.no): Torsdag 12. mars offentliggjorde det kristendemokratiske partiet CDU (Christlich Demokratische Union) at de utsetter det ekstraordinære landsmøtet, som skulle finne sted 25. april.

Utsettelsen skyldes det nye koronaviruset, som har rammet Tyskland hardt. 

Etter det politiske jordskjelvet i delstaten Thüringen, offentliggjorde partileder Annegret Kramp-Karrenbauer at hun trekker seg, og vil overlate posten til en annen.

For bare litt over ett år siden tok Kramp-Karrenbauer over stafettpinnen etter Angela Merkel, som ledet partiet siden 2000.

Så langt har 16 kandidater offentliggjort sine kandidaturer til å bli kristendemokratenes neste partileder. Bare tre av kandidatene er offentlig kjente: Friedrich Merz, Armin Laschet og Norbert Röttgen. 

På det ekstraordinære landsmøtet 25. april skulle delegatene velge sin neste leder. Nå er valget utsatt på ubestemt tid.

Utsettelsen kan bli Merkels redning

Da Annegret Kramp-Karrenbauer trakk seg, var hun klar på at det hadde vært vanskelig å virke som partileder med Angela Merkel som fungerende kansler.

Da Angela Merkel ga seg som partileder høsten 2018, ønsket hun å fortsette som kansler ut perioden, som vil si frem til forbundsdagsvalget høsten 2021. Dette var Annegret Kramp-Karrenbauer innforstått med, da hun tok fatt på lederjobben i desember 2018.

Litt over ett år senere har pipa fått en annen lyd. Ifølge AKK er det langt fra optimalt at partilederen ikke også er kansler. Begge jobbene burde sitte på samme hånd, sier Kramp-Karrenbauer nå.

Hvorvidt Angela Merkel får fortsette som kansler, kan avhenge av hvem som blir valgt som partiets neste leder. 

Dersom Friedrich Merz blir valgt, er sannsynligheten stor for at Merkels tid i Kanzleramt er over. Tilbake på starten av 2000-tallet var det nettopp Merkel som presset Merz ut av partiledelsen, og etter hvert ut av politikken.

Der Merkel har trukket kristendemokratene mot sentrum, står Merz for en markedsliberal og konservativ politikk, som det vil være vanskelig å gjennomføre med Merkel bak spakene.

Mange regner Merz som den største favoritten til å bli kristendemokratenes neste leder. Nettopp derfor er det grunn til å tro at Merkels karriere som kansler kan bli reddet av at ledervalget utsettes. 

For hver dag som går øker sjansene for at Merkel får fortsette helt til 2021. Dersom ledervalget blir utsatt til høsten, for eksempel i oktober, vil det bare være ett knapt år til forbundsdagsvalget i 2021. Det spørs om Merz er interessert i å kvitte seg med Merkel, for å selv styre skuta i ett år, istedenfor å drive valgkamp for å fremme sine egne muligheter for å overta som kansler fra 2021 til 2025.

Det skader heller ikke at mange stoler på at den sittende kansleren er best egnet til å håndtere kriser, med erfaring fra både finanskrise og flyktningkrise de siste 12 årene.

Les mer: Konservativ og markedsliberal, dette er Friedrich Merz.

Les mer: Armin Laschet – best egnet til å samle et splittet parti. 

Foto: Nåværende partileder Annegret Kramp-Karrenbauer https://www.flickr.com/photos/bundeswehrfoto/

 

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: