Krisen fortsetter for sosialdemokratene

Siste meningsmålinger gir 15 % oppslutning for SPD. Hvor lenge varer samarbeidet med Angela Merkel og CDU?

(tyskpolitikk.no): Dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag, ville det sosialdemokratiske partiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) fått fattige 15 % av stemmene, skal man tro markedsanalysebyråene Emnid og Forsa.

Ved forbundsdagsvalget i 2017 fikk SPD 20,5 % av stemmene, også det var et nederlag for det regjeringsvante partiet, som sist ledet landet fra 1998 til 2005.

De tyske arbeiderpartiet har siden 14. mars vært juniorpartner i Angela Merkels fjerde regjering. Selv om den daværende partilederen Martin Schulz fremforhandlet en særdeles SPD-vennlig koalisjonsavtale med Merkels CDU (Christlich Demokratische Union) og det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich Soziale Union), er det svært lite som tyder på at samarbeidet har gavnet sosialdemokratene.

Siden koalisjonsavtalen ble signert tilbake i mars 2018 har pilene konstant pekt nedover. Anført av Andrea Nahles som partileder, og Olaf Scholz som visekansler i Merkels regjering, ser velgerne lite til regjeringsavtalens lovnader om sosialdemokratisk politikk.

Høstens delstatsvalg i Bayern og Hessen ble som ventet sviende nederlag. I begge delstater mistet partiet over 10 % av oppslutningen. Verst gikk det i Bayern, hvor sosialdemokratene for første gang fikk mindre enn 10 % av stemmene.

Hoderullingen har uteblitt

Krisen i det sosialdemokratiske partiet er enorm. Når vi skriver januar 2019 har likevel fint lite skjedd.

Som den første kvinnen i det tradisjonsrike partiets historie overtok Andrea Nahles vervet som partileder i mars 2018. Planen var at den hardtsparkende 48-åringen fra Rheinland-Pfalz skulle bringe glød tilbake til partibenken som parlamentarisk leder i Forbundsdagen. Samtidig påtok Olaf Scholz seg rollen som SPDs mann i Merkels regjering, som både visekansler og finansminister.

Hverken Nahles eller Scholz har overbevist på noen som helst måte.

De forventede sparkene fra den rappkjeftede partilederen har stort sett uteblitt. Da den nybakte partilederen først prøvde seg, og krevde at den populismevennlige lederen av etterretningstjenesten måtte gå, hadde hun ikke nok pondus til å få gjennomslag for kravet.

Olaf Scholz har på sin side fortsatt den kristendemokratiske linjen i finansdepartementet. Det brukes ikke en eneste euro mer enn det tjenes, til tidligere finansminister Wolfgang Schäubles (CDU) store glede.

Lav oppslutning ved delstatsvalgene i Bayern og Hessen førte langt på vei til at Angela Merkel ga fra seg ledervervet i hennes CDU. Samtidig er det ingen som har måtte gå på toppen av SPD.

Enda verre i flere delstater

I flere delstater ser tallene enda mørkere ut enn på landsbasis. Gjennom 2019 avholdes det valg i Bremen, Brandenburg, Sachsen og Thüringen. Ifølge siste meningsmålinger ville ikke sosialdemokratene hatt makten i noen av regionene dersom det det ble avholdt valg i dag.

Først ute er Tysklands minst folkerike delstat Bremen, med 680 000 innbyggere. Helt siden andre verdenskrig har SPD hatt regjeringsmakten i Hansastaden i Nord-Tyskland.

Uansett hvor få innbyggere det er i Bremen vil et nederlag her svi som bare det. Skal man tro medieanalysebyrået FGW Telefonfeld er det dødt løp mellom SPD og CDU per januar 2019.

Også i Brandenburg sitter sosialdemokratene med makten, sammen med sosialistene i Die Linke. Ved valget i 2014 fikk SPD hele 31,9 % av stemmene. Siste meningsmålinger gir sosialdemokratene en knapp seier foran CDU. Enda mer bekymringsfullt er det at høyrepopulistene i AfD (Alternative für Deutschland) jakter hakk i hæl.

I både Sachsen og Thüringen er SPD marginalisert, mye takket være nettopp AfD. Siste tall gir henholdsvis 10 % og 12 % oppslutning. Høyrepopulistene får derimot over 20 % i begge delstater.

Hvor lenge holder storkoalisjonen?

Alt tyder på at valgene i 2019 blir nye nederlag for de tyske sosialdemokratene. Selv om Nahles og Scholz overlevde 2018, er det langt fra sikkert at de overlever 2019.

Samtidig er krisen i SPD også en reell fare for regjeringssamarbeidet. Jo dårligere oppslutning for SPD, jo mindre grunn har de til å fortsette samarbeidet med CDU og CSU.

I desember ga Angela Merkel seg som leder for det kristendemokratiske partiet, og ga stafettpinnen videre til Annegret Kramp-Karrenbauer. Likevel ønsket Merkel å beholde jobben som kansler frem til forbundsdagsvalget i 2021.

Kvinnen som har ledet Tyskland siden 2005 er dermed på vei ut. Selv om Angela Merkel har jobbet hardt for å avgjøre sin egen skjebne, er det svært lite hun får gjort med sosialdemokratenes potensielle beslutning om å tre ut av storkoalisjonen.

Hvis samarbeidet mellom CDU og SPD ryker er det nok slutt for Angela Merkel. Dersom årets delstatsvalg går så dårlig som dagens meningsmålinger antyder, er det mye som taler for at sosialdemokratene setter den siste spikeren i kista til politikeren som fortsatt blir omtalt som verdens mektigste kvinne.

Foto: https://www.flickr.com/photos/politicalphotos/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Krisen fortsetter for sosialdemokratene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: