Kramp-Karrenbauer tar over jobben til von der Leyen

Helomvending fra CDU-lederen etter at von der Leyen fikk toppjobb i Brüssel.

(tyskpolitikk.no): Onsdag 17. juli ble Annegret Kramp-Karrenbauer offisielt tatt i ed som Tysklands neste forsvarsminister.

Posten som øverstkommanderende for det tyske forsvaret ble plutselig ledig da Ursula von der Leyen tirsdag ble valgt til å være EUs neste kommisjonspresident. 

Von der Leyen har ledet forsvarsdepartementet siden 2013. Etter en meget lovende start har mye gått på tverke for syvbarnsmoren som tar over ansvaret etter Jean-Claude Juncker på toppen av EU.

Annegret Kramp-Karrenbauer tar dermed over et departement som har vært under hardt press, og hvor utfordringene vil komme på rekke og rad.

Helomvending

Det er likevel ikke lenge siden at den ganske så ferske CDU-lederen Kramp-Karrenbauer fortalte tyske medier at hun ikke ønsker et verv i regjeringen.

For mange er det derfor svært overraskende at AKK nå tar over jobben som forsvarsminister. 

Samtidig er det grunn til å tro at Kramp-Karrenbauer selv skulle unngått en ministerpost, men at partilederen reelt sett ikke hadde noe valg, i alle fall dersom hun ønsker å bli Tysklands neste kansler.

For raskt etter at von der Leyen ga fra seg vervet som forsvarsminister mandag kveld, kunne tyske medier melde at Jens Spahn kom til å ta over jobben etter kvinnen som nå flytter til Brüssel.

Spahn er en av partiets største navn, og var én av tre kandidater som kjempet om partiledervervet tilbake i desember 2017.

Det er sannsynlig at Spahn kunne økt sin popularitet som forsvarsminister. Under von der Leyens ledelse har departementet fått flere, alvorlige skudd for baugen, noe Spahn kunne fått æren for å rette opp.

Det er med andre ord god grunn til å tro at Kramp-Karrenbauer rett og slett ikke kunne la Spahn få en såpass god mulighet til oppmerksomhet og vind i seilene frem mot forbundsdagsvalget i 2021.

Von der Leyens “holdningsproblem”

I det tyske forsvarsdepartementet, for ikke å si hele det tyske forsvaret, har misnøyen vært stor med den nyvalgte kommisjonspresidenten Ursula von der Leyen.

Høsten 2017 kunne tyske medier avsløre flere tilfeller av høyreekstremisme i det tyske forsvarsdepartementet. Ursula von der Leyen valgte å svare med krass kritikk av forsvaret som helhet, og at det råder et “holdningsproblem” blant de vervede. 

Von der Leyens kritikk førte til uro blant de vervede. Bedre ble det ikke da magasinet Der Spiegel avslørte at en av ministerens nærmeste i partiet angivelig skal ha jukset med anbudskonkurranser, og gitt svært gunstige avtaler til rådgivere i konsulentbransjen. Forsvarsdepartementet skal ha brukt så store summer på konsulenttjenester at regnskapet vekket oppsikt i det tyske pressekorpset.

Til slutt tok opposisjonen i Forbundsdagen initiativ til å opprette en egen kommisjon til å etterforske pengebruken til forsvarsdepartementet, herunder om von der Leyen har hatt noe med de potensielt ulovlige avtalene å gjøre. 

En etterlengtet boost for AKK?

Det er med andre ord mye som må rettes opp i det tyske forsvaret. Mye kan endres med et nytt ansikt, og det er grunn til å tro at Kramp-Karrenbauer sitter på de rette ferdighetene til å lede departementet den riktige veien.

Europavalget ble et nederlag for Annegret Kramp-Karrenbauer, som ble valgt til å overta som partileder i det kristendemokratiske partiet etter Angela Merkel. 

Pilene har pekt nedover for CDU, og AKK har ikke klart å gjøre noe med saken. Av den grunn har stadig flere spurt seg om den tidligere ministerpresidenten fra Saarland egentlig er den rette til å lede kristendemokratene i tiden som kommer.

Nevnte Jens Spahn er ikke det eneste spøkelset Kramp-Karrenbauer må se opp for. Friedrich Merz, mannen som bare så vidt ble slått av AKK i kampen om partiledervervet, har enda ikke gitt opp drømmen om å ta over partiet, for deretter å ta over jobben som Forbundskansler.

Kramp-Karrenbauer har ikke klart å gi kristendemokratene medgangen mange håpet på landsmøtet bestemte hvem som skulle erstatte Angela Merkel tilbake i desember 2018. Nå kan derimot jobben som forsvarsminister vise seg som en eminent mulighet til vise seg fra sin beste side. 

AKK har lang og bred erfaring fra departementsarbeid i delstaten Saarland. Det er grunn til å tro at Kramp-Karrenbauer kan trives bedre på toppen av et departement enn som leder av et gigantisk parti. Og kanskje kan suksess som minister føre til større popularitet, og med det flere velgere?

Allerede 1. september går tyskere til urnene i delstatene Sachsen og Brandenburg, hvor nye representanter til de regionale delstatsparlamentene skal velges. Valgresultatene kan bli en første pekepinn på Kramp-Karrenbauers popularitet som forsvarsminister.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saarland_de/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: