Konservative krefter gjør livet surt for Kramp-Karrenbauer

– Forskjellige meninger er en del av et Volkspartei.

(tyskpolitikk.no): – Jeg ønsker en grunnleggende kursendring, både i innvandrings- Europa- og sikkerhetspolitikken. Og jeg tror også at vi (Werte-Union, red. anm.) kan vinne stemmer fra, la meg si, mer høyreorienterte deler av samfunnet.

Uttalelsen stammer fra Hans-Georg Maaßen, og et intervju CDU-politikeren gjorde med Deutschlandfunk i juni.

Maaßen er ingen hvem som helst. Fram til høsten 2018 ledet han den tyske etterretningstjenesten, før han fikk sparken som følge av at han stilte spørsmål ved om videoer av innvandrere som ble jaget av høyreekstreme i Chemnitz i det hele tatt var sanne.

Utsagnene ble for vanskelig å svelge for kristendemokratenes regjeringspartnere i det sosialdemokratiske partiet, som krevde Maaßens avgang.

Sparkingen ble likevel ikke spikeren i kista for den kompromissløse politikeren fra Mönchengladbach. I dag er 56-åringen et prominent medlem av den såkalte Werte-Union, en høyrekonservativ fraksjon i CDU (Christlich Demokratische Union).

Denne uken uttalte partileder Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) at “hun ikke lenger ser noe som forbinder Maaßen med CDU”. Selv om CDU-lederen ikke direkte sa at den tidligere etterretningssjefen burde ekskluderes fra partiet, har flere tolket utsagnet slik.

Ordvekslingene, og uenigheten innad i partiet, er langt fra heldige bare to uker før delstatsvalgene i de tidligere østtyske delstatene Sachsen og Brandenburg.

Les mer om delstatsvalg i Tyskland her.

– Partiet befinner seg i en “Maaßen-ut-debatt”

I forbundsrepublikken får CDU-lederen lite ros for hennes uklare utsagn.

– Hun har ikke svart klart på spørsmålet (om utestengelse av Maaßen, red. anm.), og har gitt inntrykk av at hun ikke utelukker det. Partiet befinner seg plutselig i en Maaßen-ut-debatt, kommenterer Philipp Wittrock i Spiegel Online.

Heller ikke Barbara Scmidt-Mattern i Deutschlandfunk er imponert over partilederen:

– At CDU-lederen strør om seg med slike tanker uten å uttale seg tydelig, skader partiet. Og hvem utnytter det? Nettopp høyreorienterte Hans-Georg Maaßen, skriver hun.

Kramp-Karrenbauer har tidligere fått kritikk for å være vinglete og utydelig. Særlig opptrådte partilederen klønete i håndteringen av den såkalte Rezo-saken.

– Forskjellige meninger er en del av et Volkspartei

Ordkrigen må sees i en større sammenheng. På den ene siden står partifellene som ønsker å videreføre Angela Merkels sentrumsnære kurs. De fleste vil påstå at kansleren har beveget partiet mot venstre, med en mer sosial profil og drevet en åpen flyktningepolitikk. Kramp-Karrenbauer tilhører denne delen av partiet.

På den andre siden befinner Maaßen og Werte-Union seg. Denne fløyen ønsker at partiet tar en langt mer konservativ retning, med en strengere innvandringspolitikk og advarsler mot samarbeid med miljøpartiet die Grünen. Det er gunn til å tro at Maaßen og cos holdninger får støtte blant flere i Sachsen og Brandenburg.

Uttalelsene etter de voldsomme demonstrasjonene i Chemnitz ble skjebnesvangre for CDU-politikeren som ledet Tysklands etterretningstjeneste inntil november 2018.

Etter mordet på CDU-politikeren Walter Lübke i Hessen tidligere i sommer fikk 56-åringen også kritikk for å ha neglisjert arbeidet mot høyreekstremisme.

Denne uka oppfordret Maaßen Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer (CDU) til å distansere seg fra partiledelsen. Med slike uttalelser bidrar han til å styrke splittelsen mellom ulike deler av partiet.

– Til tross for all berettiget kritikk av Maaßen – vi utestenger ingen fra partiet selv om de er ubehagelige. Forskjellige meninger er en del av et Volkspartei (betegnelse på de største partiene i Tyskland, red. anm.), twitret Kretschmer selv om AKKs siste utspill.

Partilederens uklare uttalelser kan nå føre til at den høyrekonservative fløyen styrker seg i det gamle Øst. Og 1. september går innbyggerne i Sachsen og Brandenburg til urnene.

Foto: https://www.flickr.com/photos/eppofficial/

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: