Konservativ og markedsliberal – Dette er Friedrich Merz

Fondsforvalter, forretningsadvokat, mangemillionær. Dette er mannen som er favoritt til å bli Tysklands neste kansler. 

(tyskpolitikk.no): Maktkampen i CDU (Christlich Demokratische Union) er for alvor igang.

25. april skal partiets neste leder velges, på et ekstraordinært landsmøte i Berlin.

Så langt har tre kandidater offentliggjort at de stiller til valg: Nortbert Röttgen, Armin Laschet og Fredrich Merz.

Sistnevnte tapte kampen om ledervervet i 2018 mot Annengret Krmap-Karrenbauer, som nylig trakk seg etter det politiske jordskjelvet i Thüringen.

– For CDU står valget nå mellom kontinuitet og oppbrudd og fornyelse, forteller Friedrich Merz, og avslører synet på seg selv som fornyelsen partiet trenger.

For med “fornyelse” sikter 64-åringen naturligvis til seg selv.

Les mer: Armin Laschet – best egnet til å samle et splittet parti

Ble presset ut av Merkel

Trebarnsfaren fra Nordrhein-Westfalen kan se tilbake på en lang karriere i CDU. Hans politiske liv startet på mange måter i 1989, da han ble valgt inn i EU parlamentet. Her satt han blant annet som medlem av utvalget for økonomi, valutaspørsmål og industripolitikk.

Deretter ble Merz valgt til å være parlamentarisk leder for CDU i Forbundsdagen i 2000, samtidig som Angela Merkel ble partileder. Rundt tusenårsskiftet ble de to prospektene ansett som rivaler i i toppen av det kristendemokratiske partiet.

Etter at bayerske Edmund Stoiber tapte forbundsdagsvalget i 2002, overtok Merkel selv som parlamentarisk leder i Forbundsdagen, og Merz fortsatte som nestleder frem til 2004.

Den høyreiste forretningsadvokaten annonserte imidlertid i 2007 at han ikke ønsket å stille til gjenvalg ved valget til Forbundsdagen i 2009.

Etter alt å dømme spilte Angela Merkel en avgjørende rolle for at Merz sin tid i partiet tok slutt. Kansleren presset den fremadstormende parlamentarikeren ut, og tillot ham få verv i toppen av partiet.

Merz kan trekke CDU mot Høyre

I sin tid som medlem av Forbundsdagen etablerte mangemillionæren seg som en representant for en konservativ og forretningsorientert politikk. Han tok blant annet til ordet for en forenkling av skattesystemet og ønsket begrensning av sosiale ytelser.

Den konservative og økonomisk liberale politikeren blir særlig støttet av velgere på høyresiden i partiet, som ikke lenger føler seg representert i CDU under Merkel.

Mannen som av mange blir omtalt som “anti-Merkel” kan etter alt å dømme trekke det kristendemokratiske partiet mot høyre.

Mangemillionæren Merz har blant annet vært visepresident i CDUs økonomiske råd siden juni 2019, og har ved flere anledninger uttrykt bekymring for at næringsliv og politikk beveger seg i forskjellige retninger.

I fjor vår hevdet han blant annet at politikere flest får mindre og mindre forståelse for økonomien.

-Jeg vil si litt spisst: Mange politikere i dag kjenner bare selskaper fra bedriftsbesøk og jubileumsfeiringer

På sin hjemmeside kritiserer Merz det han opplever som en treg økonomi og dårlig industripolitikk. Særlig dynamikken i den tyske økonomien mener han har avtatt betydelig.

Forretningsmannen krever tiltak i form av økonomisk og finansiell politikk for å stimulere økonomien. Dette skal unngå økt skattebyrde, lavere kjøpekraft, og lav investering i det private markedet.

Advokaten mener minst halvparten av det økonomiske overskuddet i Tysklands nasjonale og lokale budsjetter, som lå på rundt 50 milliarder euro i 2019, skal gå til reduksjon av inntektsskattesatsen.

Merz ønsker også å senke selskapsskatten, med USA som forretnings-økonomisk modell. Her påpeker han at USA mottar mye mer investeringer og utvikling, på grunn av sine lave selskapskatter. Han sier nei økt formueskatt og arveavgift som han mener tar landet inn i en feil økonomisk retning.

Som en del av forslaget for økonomisk utvikling, ønsker 64-åringen flere prosjekter sammen med andre land, deriblant Frankrike. Særlig innenfor digital industri som følge av voksende amerikanske og kinesiske selskaper.

– Det ikke er noe poeng å komme til Tyskland

I innvandringsdebatten har Merz valgt en hard linje.

Allerede i 2000 ble han kjent for sitt kontroversielle uttrykk om “tysk veiledende kultur”. Den konservative politikeren krevde den gang at utlendinger i Tyskland lærte seg tysk og “akseptere skikker, tradisjoner og vaner”.

10 år senere tar 64-åringen fortsatt til orde for en strengere innvandringspolitikk. Etter det ble klart at Tyrkia åpner grensene sine til Europa, har den tidligere fondsforvalteren krevd at en situasjon som 2015 ikke skal gjenoppstå. Merz mener det bør signaliseres at migranter ikke er ønsket.

– Det er ikke er noe poeng å komme til Tyskland. Vi kan ikke akseptere deg her, sa Merz mandag til FAZ.

64-åringen er likevel pådriver for tysk bistand. Politikeren kaller flyktningkrisen for “en stor humanitær katastrofe, som for tiden foregår på de greske øyene og også mellom Hellas og Tyrkia”.

Her syns han at “Tyskland bør hjelpe og kanskje hjelpe mer enn før”.

Positiv til EU og NATO

Det Merkel og Merz derimot har til felles, er et positivet syn på internasjonalt, multilateralt samarbeid. 64-åringen er leder for den tyske Atlanterhavskomiteen, Atlantik-Brücke, som arbeider for å styrke relasjonene mellom Tyskland og USA.

Den markedsliberale politikeren er også en varm støttespiller for EU og NATO og har beskrevet seg selv som «en virkelig overbevist europeer, en transatlantiker, en tysker åpen for verden».

Den mest populære kandidaten

For mange er 64-åringen det CDU trenger i en tid hvor partiet stadig mister stemmer.

Samtidig som støtten til tradisjonelle partier avtar, har populister fra både høyre og venstre begynt å  “brøle høyere og høyere og blir mer og mer suksessful” ifølge Merz.

I en Forsa-undersøkelse anser 27 prosent av de spurte nettopp Merz som den mest egnede kandidaten. 

Dette er tall politikeren bruker aktivt i sin retorikk og strategi, for å bli valgt til å ta over som partileder fra og med april.

Kritisert for sin tilknytning til næringslivet

Den tidligere  forretningsadvokaten er idag medlem av flere forskjellige tilsynsråd, inkludert den Tyske børs og Axa-konsernet.

Tidligere har Merz blant annet jobbet som dommer i Saarbrücken tingrett, og som advokat i det internasjonale advokatfirmaet Mayer Brown LLP, noe han gjorde helt frem til 2014.

Fra 2016 til 2020 satt han i styret for verdens største kapitalforvalter, Blackrock.

Den høyreiste millionæren har midlertidig blitt kritisert for sin virksomhet i den økonomiske sektoren. Hans nære tilknytning til finansverdenen blir av mange sett på som en interessekonflikt i forbindelse med hans kandidatur til CDUs partiledelse.

Advokaten har blant annet lenge hemmeligholdt hvor mye penger han tjener i løpet av et år, men røpte seg nylig.

–  “I dag tjener jeg rundt en million euro brutto”

Med en million euro i lønn regner han seg likevel ikke som en del av overklassen, en uttalelse som naturligvis har møtt kritikk, særlig på venstresiden i den tyske politikken.

Skjermdump: https://www.youtube.com/watch?v=USQ1bIjbocc

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: