Klimakrisen dominerer tysk politikk – Die Grünen med sin beste måling noen sinne

Til og med AfD forsøker å vinne på økt tysk oppmerksomhet rundt klimaet.

(tyskpolitikk.no): Mens Gretha Thunberg turnerer Amerika, skoleelever verden rundt streiker for klimaet og verdens ledere har møttes på ekstraordinært klimatoppmøte i New York, får klimasaken stadig mer plass i tysk politikk.

Koalisjonspartiene CDU (Christlich Demokratische Union), CSU (Christlich-Soziale Union) og SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) i Angela Merkels forbundsregjering har kjent på økte forventninger til klimapolitikken i dårlige meningsmålinger og valg, og forsøkt å imøtegå signalene fra velgerne.

I september la regjeringen frem en klimapakke som skal bidra til at Tyskland når klimamålet landet har forpliktet seg til i Paris-avtalen.

Tiltakene i klimapakken har fått mye kritikk fra opposisjonen, klimaaktivister og miljøorganisasjoner for å være skuffende, usosiale og for svake til å oppnå klimamålet i 2030.

Velgerne strømmer til die Grünen

Det er foreløpig die Grünen som profiterer mest på økt klimabevissthet. Det grønne partiet opplevde nylig sin beste meningsmåling noensinne.

Med 27 prosent oppslutning i målingen, slår partiet sin tidligere bestenotering med tre prosentpoeng, og valgresultatet fra 2017 med 18 prosentpoeng.

I målingen er die Grünen jevnstore med unionspartiene CDU og CSU, som også får 27 prosent. Hvis målingen blir valgresultatet i neste forbundsdagsvalg, kan det dannes en flertallsregjering bestående av die Grünen og unionspartiene.

I samme undersøkelse kommer det også frem at die Grünens Winfried Kretschmann, som har vært regjeringssjef i delstaten Baden-Württemberg siden 2011, er Tysklands mest populære politiker. På en skala fra minus fem til fem, får 72-åringen 1,8 poeng.

I målingen følger forbundskansler Angela Merkel og die Grünens leder Robert Habeck på andre og tredje plass med henholdsvis 1,4 og 1,0 poeng.

Det er dessuten en fordel for partiet at tyskerne gir uttrykk for å ønske mer klimapolitikk. 53 prosent mener at regjeringens klimapakke ikke går langt nok. Kun 13 prosent mener at den går for langt.

AfD gjør også klima til hovedsak

Det er også misnøye med klimapakken fra velgere og politikere som ikke ønsker klimatiltak og –politikk. Høyrepopulistene i AfD (Alternative für Deutschland) vil utnytte skepsisen mot klimatiltak og gjøre motstand mot klimapolitikk til en av sine hovedsaker.

– Etter euroen og innvandringen er kritikken mot den såkalte klimapolitikken den tredje store saken til AfD, sier partileder Alexander Gauland.

På det området er partilederen overbevist om at populistene har et unikt salgsargument da alle de andre partiene «vil være med på galskapen».

AfD-lederen mener at klimapolitikken til regjeringen er fånyttes da Tyskland kun er ansvarlig for to prosent av verdens CO2-utslipp, samt, i kontrast til hva som er vitenskapelig konsensus, at det «i det minste er omstridt» om mennesker påvirker klimaet vesentlig gjennom CO2-utslipp.

AfDs gruppe i forbundsdagen har også bestilt og fått produsert en 55 minutter lang film der budskapet er at mennesker ikke skades av utslipp fra moderne dieselbiler.

– Med TV-formatet til dokumentarer på en knapp time, vil vi skape et alternativ til den ensidige dekningen i offentlig fjernsyn, forteller Peter Felser, parlamentarisk nestleder.

Filmen er én av tre planlagte alternative dokumentarer som skal publiseres på partiets Youtube-kanal.

Et stykke Afrika i Øst-Tyskland

Etter valgene i Brandenburg og Sachsen, er die Grünen nå på kurs mot regjeringsdeltakelse i begge delstatene.

Både i Brandenburg og i Sachsen er det regjeringer bestående av die Grünen, SPD og CDU, slik Sachsen-Anhalt har hatt siden 2016, som er aktuelle. En slik partisammensetning kalles en «Kenya-koalisjon» etter partifargene og det kenyanske flagget.

I Sachsen pågår sonderingssamtaler mellom de tre partiene. I Brandenburg har de samme partiene kunngjort at sonderingssamtalene er over og at partene går videre til regjeringsforhandlinger. Med die Grünen i posisjon, er det grunn til å tro at klimapolitikken vil få en mer fremtredende plass enn den har hatt tidligere i de to østtyske delstatene.

Samarbeidet går imidlertid ikke knirkefritt. Særlig klimapolitikerne i die Grünen og konservative CDU-politikere er tilbøyelige til å havne i konflikt.

Dessuten har CDUs regjeringssjef Michael Kretschmer i Sachsen tette bånd til WerteUnion («Verdiunionen»), et konservativt nettverk i CDU. Regjeringssjefen dristet seg nylig til å kommentere klimapakken til forbundsregjeringen, og kalte den et skritt i feil retning.

Det fikk Thomas Löser, representant for die Grünen i Sachsens landdag, til å se rødt.

– Slik snakker ingen landsfader i koalisjonsforhandlinger, men «nasjonens giftdverg». Kretschmer driter i klimatiltak, raser Löser på Twitter.

Videre tyder erfaringer fra Sachsen-Anhalt på at AfD vil prøve å bidra til konflikt mellom partiene. Det så partiene et eksempel på da høyrepopulistene, vel vitende om en del CDU-politikeres skepsis til de grønne koalisjonspartnerne, forsøkte å få en die Grünen-representant fjernet fra parlamentets kontrollkomité gjennom en hemmelig avstemning.

Foto: En av Die Grünens talspersoner, Annalena Baerbock.

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: