Kevin Kühnert: – Jeg stiller ikke til valg

Den lovende ungdomspolitikeren blir IKKE sosialdemokratenes neste partileder.

(tyskpolitikk.no): Søndag 1. september går fristen for å stille til valg som partileder i SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland).

Kevin Kühnert, som leder sosialdemokratenes ungdomsorganisasjon Jusos, har vært en av de største favorittene til å ta over stafettpinnen etter Andrea Nahles, som gikk av etter Europavalget i slutten av mai. 

Onsdag 28. august kunngjorde Kühnert derimot at han ikke stiller som kandidat denne gangen, og at han inntil videre fortsetter som leder for ungdomspartiet.

– Jeg stiller ikke til valg. Det var ikke en enkel beslutning. Mange har kontaktet meg og fortalt at de synes jeg burde stille. Andre har derimot rådet meg fra det, forteller den Berlin-fødte 30-åringen i et intervju med Spiegel Online. 

Kühnert definerer seg selv som sosialist, og tilhører partiets venstrefløy. I intervjuet med Spiegel Online hinter ungdomspartilederen at det ikke ville vært nok støtte å finne blant partimedlemmene på nåværende tidspunkt, og at høsten 2019 ikke er riktig tidspunkt for å ta over som partileder.

– En partiledelse som belager seg på støtten fra medlemmene må arbeide med de rammebetingelsene som finnes. Å jobbe mot ledelse, fraksjon og administrasjon i et parti, lar seg ikke gjøre.

I tiden som kommer skal de mange kandidatene reise Tyskland rundt for å overtale SPDs 426 000 medlemmer, som skal avgjøre hvem som til slutt blir partiets neste leder. Kühnert forteller at hans kontroversielle meninger kunne ført til unødvendig splittelse innad i partiet, og at en slik splittelse er en av årsakene til at han ikke valgte å stille som kandidat til vervet som partileder.

– For utenforstående ville det vært interessant, men det ville skadet SPD, fordi det ville splittet oss følelsesmessig. Vi er et politisk parti, og ikke et underholdningsprogram.

Les kommentar: Kevin Kühnert, den eneste som kan redde sosialdemokratene. 

Kometkarriere

Det er uvanlig nok i seg selv med såpass store forventninger til en ungdomspartileder, og at vedkommende skulle kunne ta over som leder for moderpartiet, et parti som ikke akkurat har for vane å tilsette yngre politikere på toppen av hierarkiet.

Kevin Kühnert har hatt en kometkarriere. For bare to år siden visste de aller færreste hvem han var. Først da SPD, under ledelse av Martin Schulz, bestemte seg for å gjenoppta forhandlingene med Angela Merkels CDU (Christlich Demokratische Union) om nok et regjeringssamarbeid, markerte Juso-lederen seg i den nasjonale politikken. 

Sammen med sitt ungdomsparti stilte Kühnert seg svært negativ til nok en periode under Angela Merkels vinger. Raskt ble 30-åringen kjent som den største motstanderen av storkoalisjonen (navnet på regjeringssamarbeidet bestående av SPD og CDU).

Siden den gang har Kühnert vært en torn i siden til den sosialdemokratiske partiledelsen, med konstante angrep på de mange kompromissene SPD har måtte inngå i regjering med CDU. 

Tidligere i år skapte Kühnert også rabalder med relativt ytterliggående utsagn om “kollektivisering av BMW” og at ingen skal kunne eie flere boliger enn den man selv bor i. Kommentarene fikk massiv medieoppmerksomhet, noe som understreker hvilken personlighet ungdomspartilederen har vokst seg til å være.

Da Andrea Nahles offentliggjorde sin tilbaketreden etter Europavalget i mai, var det mange som pekte på 30 år gamle Kühnert til å ta over stafettpinnen. Nå har Juso-lederen gjort det klart at han ikke ønsker å stille, og at han derimot kommer til å stille seg bak relativt ukjente Norbert-Walter Borjans og Saskia Eskens, som er ett av åtte par som så langt har offentliggjort sine kandidaturer.

For første gang i partiets historie skal det velges en Doppelspitze, en partiledelse bestående av én mann og én kvinne. Av de åtte parene som har offentliggjort sine kandidaturer, er Olaf Scholz utvilsomt det største navnet. 

Scholz er for tiden visekansler og finansminister og har lang fartstid i partiet. Scholz stiller sammen med relativt ukjente Klara Geywitz, som blant annet har fortid som generalsekretær i delstaten Brandenburg.

Foto: https://www.flickr.com/photos/151770166@N07/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Kevin Kühnert: – Jeg stiller ikke til valg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: