Kanslerkandidat til et splittet parti

CDU-partileder Armin Laschet blir Unionens (CDU/CSU) kanslerkandidat. Men hvordan drive valgkamp med tanke på sårene etter den bitre maktkampen med Markus Söder?

60-åringen fra byen Aachen helt vest i Tyskland gjorde det igjen. Han, etter manges mening den svakere kandidaten, vant fram med en egenskap som tidligere hadde ført ham til sitt mål: utholdenhet. Armin Laschet holdt nervene i ro til tross for stadig dårligere målinger og voksende kritikk mot ham.

Slik ble den joviale mannen først ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, så CDU-partileder og nå Unionens kanslerkandidat.

Ministerpresidenten fra Tysklands mest folkerike delstat kjempet en ti dager lang maktkamp mot Markus Söder, partileder i søsterpartiet CSU og Bayerns ministerpresident. Mannen fra Nürnberg ledet på samtlige målinger og ble av mange ansett som den best egnede kanslerkandidaten. Stadig flere i CDU ønsket seg heller den bayerske ministerpresidenten enn sin egen partileder.

Likevel stemte CDUs styre for Laschet på et ekstraordinært møte natt til tirsdag: 31 stemte for, 9 stemmer gikk til Söder og seks avholdt seg fra å stemme. Tidligere hadde Söder uttalt at han ville godta resultatet av CDUs styremøtet.

CDU – et splittet parti

Kampen om kanslerkandidaturet er avgjort, men sårene i CDU er igjen.

Konflikten gikk på tvers av gamle skillelinjer i partiet. Friedrich Merz, tidligere konkurrent om partiledervervet og høyrefløyens favoritt, støttet Laschet. Akkurat som partiveteran Wolfgang Schäuble, som stemte på Merz i de to siste partiledervalgene. Peter Altmaier, derimot, trakk sin støtte til Laschet. Næringsministeren anses som en av Merkels nærmeste kollegaer.

På grasrotnivå vendte deler av Laschets parti ryggen mot ham. Spesielt i partiets fraksjon i forbundsdagen ønsket mange Söder som kandidat, fordi de forventet at de ville ha større sjanser til å bli gjenvalgt med ham.

Motstanden mot partilederen er særlig stor i det gamle Øst-Tyskland. Ministerpresident i delstaten Sachsen-Anhalt, Reiner Haseloff, distanserte seg tydelig fra sin partileder. 67-åringen må vinne delstatsvalget i juni mot det høyreradikale AfD. Med en kanslerkandidat Söder håpet Haseloff på medvind fra Berlin.

Partileder uten autoritet

Maktkampen har svekket Laschets autoritet. I januar stilte han til valg som partileder med tanke på å bli kansler. Nå viste en stor del av partiet at de tviler på om han er egnet som kansler.

Men det var noe uunngåelig med at han ble kanslerkandidat. 60-åringen hadde mistet all sin autoritet i partiet sitt hvis han hadde gitt kandidaturet til mannen i Bayern. Det er blitt en uskreven lov i tysk politikk at CDU-partiledere ønske å bli kansler. Med Söder som kansler ville CDU gjort seg mindre enn det faktisk er.

Ifølge avisa Bild sa forbundsdagspresident Wolfgang Schäuble til Laschet at han måtte ta kandidaturet, ellers vil han ikke kunne holde seg som partileder.

Med siste styrke presset partilederen gjennom en avgjørelse. Hans budskap: enten velger dere meg, eller så mister dere meg som partileder .

Det var også avgjørende at CDU kunne ikke miste enda en partileder innen så kort tid før forbundsdagsvalget. Dette gjelder spesielt for CDU, et parti med et sterkt behov for harmoni.

I normale tider er CDU et parti med sterk partidisiplin og klare hierarkiske strukturer. Nå må Laschet samle nok autoritet slik at sårene leges og partikulturen gjenopprettes. Det er ikke utenkelig at de som støttet Söder nå ville vende tilbake til Laschet. Men for dette trenger han også støtte fra Bayern.

På Söders nåde

I søsterpartiet CSU er de sinte på måten Laschet ble kanslerkandidat på. Bayerns finansminister Albert Füracker kritiserte CDUs beslutning som stikk imot ønskene i partigrasrota.

– Å ta en avgjørelse mot grasrota fem måneder før forbundsdagsvalget, er veldig bemerkelsesverdig, sa CSU-politikeren.

CSUs generalsekretær Markus Blume bekreftet i München at Laschet ville bli Unionens kanslerkandidat. Samtidig kunne generalsekretæren ikke la være å kritisere den nybakte kanslerkandidaten indirekte.

– Markus Söder er entusiastisk, og la meg si min personlige mening: Markus Söder var hjertets kandidat,” lovpriste CSU-politikeren sin partileder.

Ikke minst må den nyvalgte kanslerkandidaten forholde seg til den sterke mannen i Bayern.

Söder er kommet sterkere ut av maktkampen. Med denne selvtilliten vil hans parti fremdeles stille krav til sitt større søsterparti om politikk og personal.

Her trenger Laschet to av sine viktigste egenskaper: utholdenhet og evnen til å integrere. Han må gi Söder nok plass i valgkampen, men samtidig må han holde ham i sjakk. Dette blir neppe en lett oppgave.

De Grønne som hovedkonkurrent

På samme dag kom en ny måling der Unionen falt med syv prosentpoeng til 21 prosent. De Grønne økte derimot sin oppslutning med fem prosentpoeng, og ligger nå på førsteplass med 28 prosent.

Miljøpartiets kanslerkandidat Annalena Baerbock kan i så fall bli valgt som kansler av en grønn-svart koalisjon med Unionen, trafikklys-koalisjon med SPD og FDP, eller grønn-rød-rød-koalisjon med SPD og Die Linke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Unionen vil mest sannsynlig prøve å vinne velgere tilbake ved å advare om en rød-rød-grønn regjering. Det er særlig misfornøyde velgere fra Unionen som går over til det grønne partiet. I Unionen vet man at disse velgerne ønsker seg en grønnere politikk, men ikke en regjering sammen sosialistpartiet  Die Linke.

På den første pressekonferansen etter at kandidaturet var sikret, rettet Laschet derfor fokuset mot valgkampen.

– Hvis et rødt-rødt-grønt samarbeid kommer sammen, vil det endre republikken grunnleggende, advarte den nybakte kanslerkandidaten mot en venstreorientert regjering.

Ifølge CDUs generalsekretær Paul Ziemak vil forbundsdagsvalget være et retningsvalg:

– Det er nå et spørsmål om å fortsette den sentrumsorienterte kursen, eller om landet skal styres av en venstreorientert koalisjon, sa 35-åringen.

Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: