Kandidatene ingen vil ha

KOMMENTAR: Allerede før AKKs arvtager er utpekt regnes CSUs Markus Söder som favoritt til å bli Unionens kanslerkandidat. Det er dårlig nytt for CDU.

(tyskpolitikk.no): En jovial onkel uten politisk tyngde, en populist fra fortiden og en tidligere miljøvernminister tyskerne knapt har hørt om. Dette er de tre kandidatene som kniver om å overta ledervervet i Tysklands største parti.

– Lederkappløpet mellom Armin Laschet, Norbert Röttgen og Friedrich Merz er utmattende for alle og hjelper ingen, oppsummerer Zeit Onlines Christian Bangel.

CDUs (Christlich Demokratische Union) landsmøte skulle etter planen vært avholdt i april i år, men ble utsatt til desember. Nå har de stigende koronatallene igjen tvunget partiledelsen til å flytte landsmøtet til januar.

Samtidig seiler søsterpartiet CSUs (Christlich Soziale Union) partileder og Bayerns ministerpresident Markus Söder opp som favoritt til å bli Unionens kanslerkandidat.

Det er nemlig ikke slik at CDUs partileder automatisk blir de to kristenkonservative partienes kandidat til landets øverste politiske embete. Etter at ledervalget er avgjort skal Unionen bli enige om én felles potensiell arvtaker til Angela Merkel.

Les mer: Markus Söder er folkets favoritt til å bli Tysklands neste kansler.

Ministerpresident uten politisk tyngde

Armin Laschet er ministerpresident i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands mest folkerike delstat. Mannen fra Aachen er favoritt til å vinne en avstemning blant delegater på et landsmøte, selv om hovedutfordreren Friedrich Merz ligger best an på meningsmålingene utført blant partiets medlemmer.

Aachen er karnevalsby og NRW er karnevalsland. Det er ganske treffende for godeste Laschet. 59-åringen framstår nemlig som en artig fyr som forteller en vits og viser fram sitt nyeste korttriks. Litt som en jovial onkel.

Politisk teft er imidlertid ikke kristendemokratens største styrke. Ministerpresidenten har fått mye kritikk for svak håndtering av koronapandemien. NRW er nemlig en av de hardest rammede delstatene i Tyskland. Og hvordan i alle dager vil denne mannen klare seg mot Putin, Erdogan, Orban & co? Tankene går til Jar-Jar Binks i Star Wars-filmene.

– Skingrende og høylytt, alt annet enn faktaorientert, uskikket i ordvalget – ingen glansopptreden, men en merkelig selvdestruksjon, kommenterte Hessischer Rundfunks Franka Welz etter Laschets opptreden i det populære talkshowet Anne Will i vår.

59-åringen virket overrumplet og uforberedt i sin opptreden i det nevnte talkshowet. Svært lite minnet om en som er klar til å lede Europas mest folkerike land.

Les også: Armin Laschet – best egnet til å samle et splittet parti.

Populisten fra fortiden

Laschets hovedutfordrer er en slu rev. Friedrich Merz nådde sitt foreløpige politiske høydepunkt tidlig på 2000-tallet, da han steg opp til parlamentarisk leder for de to unionspartiene CDU og CSU i det tyske parlamentet. Etter en partipolitisk feide med Merkel og hennes støttespillere gikk mannen fra Sauerland (også det i NRW) over til finansbransjen. Mest kjent er 64-åringen for sin tid i kapitalforvaltningsgiganten BlackRock.

Merz får mye støtte for å være mer konservativ og markedsliberalistisk enn både forbundskansler Merkel og hovedutfordrer Laschet. Den svært lite ydmyke lederkandidaten har imidlertid markert seg mest som en ustabil populist med kort lunte. Begeret rant fullstendig over da ledervalget ble utsatt nok en gang på grunn av koronapandemien i slutten av oktober.

– Jeg har klare bevis på at Armin Laschet har spilt ut dette kortet for å vinne tid og til å styrke sin prestasjon. Jeg ligger klart foran på meningsmålingene. Hadde det vært annerledes, ville ledervalget nok ha blitt avholdt i år, tordnet 64-åringen i et intervju med avisa die Welt.

Opptredenen var en skam for en mann med ambisjoner om å overta kanslerstolen etter Angela Merkel. Spørsmålet er også hvor lurt det er med en løs kanon på dekk når partiet allerede er preget av interne splittelser. I tillegg er de konservatives favoritt kjent for ufine bemerkninger om kvinner og homofile.

– Så lenge det er innenfor lovens grenser og ikke går utover barn, har jeg ingenting imot en homofil forbundskansler, uttalte Sauerlendingen til avisa Bild, et utsagn den tidligere parlamentariske lederen naturlig nok høstet hard kritikk for.

Finansmannen viste seg heller ikke som verdens mest sympatiske mann da koronapandemien førte til at mange tyskere mistet jobbene sine.

– Vi må passe på at vi ikke alle vender oss til et liv uten arbeid, advarte Merz tidligere i høst.

Les også: Konservativ og markedsliberal – dette er Friedrich Merz.

Norbert hvem?

Tredjemann har du sannsynligvis kun hørt om dersom du følger veldig godt med her på tyskpolitikk.no. Heller ikke i Tyskland er Norbert Röttgen vident kjent.

54-åringen er nok mest kjent for en periode som miljøvernminister under Angela Merkel fra 2009 – 2012. Etter at outsideren til partiledervervet tapte valget som ministerpresidentkandidat for kristendemokratene i hjemstaten NRW, samt å ha havnet i klammeri med forbundskansleren om nedstengning av landets atomkraftverk, var det kroken på døra i regjeringskontorene for Röttgen i den omgang.

– CDU må gjenvinne økologisk troverdighet generelt og klimapolitisk troverdighet spesielt. Gjør vi ikke det, risikerer vi å miste en hel generasjon velgere, uttalte mannen fra Meckenheim tidligere i år.

Den tidligere miljøvernministeren forsøker nemlig å profilere seg på klimapolitikk, og forsøker også å framstå som mer progressiv enn sine konkurrenter – han har nemlig lovet at hans nestleder skal være en kvinne, uten å kunngjøre noen kandidater.

Men til tross for god hensikter, mannen som i dag leder utenrikskomitéen i den tyske forbundsdagen mangler støtte innad i partiet. Og da er sjansene heller små for å favne bredt som kanslerkandidat.

– Norbert Röttgens viktigste rolle i det hele er å avgjøre hvem av de to andre han kommer til å stjele mest stemmer fra, skriver Stephan-Andreas Casdorff i en kommentar for avisa Tagesspiegel.

Det oppsummerer Laschets og Merz’ utfordrer svært godt. Riktignok skal det nevnes at Röttgen har åpnet for å være partileder uten å bli kanslerkandidat, noe som vil åpne døra for Markus Söder. Men likevel vil det være en gedigen bombe om den tidligere miljøvernministeren blir AKKs etterfølger.

Problemet NRW

De tre lederkandidatene har et felles problem ingen av dem individuelt sett kan noe for: Alle tre er fra delstaten Nordrhein-Westfalen.

Med i underkant av 18 millioner innbyggere bor det over tre ganger så mange mennesker i delstaten som det gjør i hele Norge. Da er det vel naturlig at delstaten kjent for både Ruhrgebiet og Niederrhein også representeres kraftig på nasjonalt nivå?

De tre kandidatene er imidlertid et symptom på en av Tysklands aller største utfordringer: Skillet mellom øst og vest, som fortsatt stikker dypt 30 år etter gjenforeningen.

For med Pegida-demonstrasjoner og et AfD som nest største parti i flere av de øst-tyske delstatene skal det mer til enn en smilende karnevalsfan eller en usympatisk markedsliberalist for at innbyggerne i det tidligere DDR føler at de tas på alvor i Berlin.

CDUs partileder og Unionens kanslerkandidat må selvsagt ikke være fra en av de tidligere øst-tyske delstatene, men tre kandidater fra Tysklands vestligste delstat sender et ganske dårlig signal. Verken Laschet, Merz eller Röttgen har så langt framstått som noen som anstrenger seg for å gi de østlige områdene et løft.

I skrivende stund framstår ingen av dem som en egnet leder for kristendemokratene, og at Söder allerede er favoritt til å bli Unionens kanslerkandidat tyder på at flere i Europas største økonomi er enige. Merkel og partifellene hennes går en spennende tid i møte.

Foto: Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=8hjXKI-A4ns&ab_channel=extra3

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: