Kan få Vest-Tysklands første rød-rød-grønne regjering

Til tross for et sviende nederlag i Bremen kan SPD beholde borgermesteren.

(tyskpolitikk.no): – Det jeg har opplevd fra die Linke i parlamentet de siste årene har vært et realistisk og pragmatisk parti, sa leder for SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) i byen Sascha Karolin Aulepp.

Hun åpner for et rød-rød-grønt samarbeid i Tysklands minste delstat, noe som vil bli det første samarbeidet av en slik art i det tidligere Vest-Tyskland.

Sosialdemokratene gikk søndag på et sviende nederlag i sin høyborg Bremen, da de for første gang på 73 år ikke ble byens største parti. Etter valgnederlagene i både Bremen og ved Europavalget spekulerer nå flere i SPDs framtid i den tyske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under tweeten. 

 

Kristendemokratene i CDU (Christlich Demokratische Union) ble med 26,3 % største parti i byen ved Weser, ett prosentpoeng foran SPD (25,3 %). Men det er ikke dermed sikkert at Angela Merkels parti får ordførervervet i byen.

Die Grünen sitter med nøkkelen.

Klimapartiet die Grünen (17,5 %) kommer til å spille en avgjørende rolle når det skal avgjøres om SPDs Carsten Sieling skal bli sittende i ordførerstolen.

De kan nemlig velge om die vil samarbeide til venstre sammen med SPD og die Linke, eller om de heller vil ha en Jamaika-koalisjon med CDU og FDP (Freie Demokratische Partei).

Die Grünens ordførerkandidat Maike Schäfer holdt før valget døren åpen for samarbeid med aller bortsett fra AfD (Alternative für Deutschland).

Flest likheter har partiet hennes med SPD og die Linke. I tillegg er avstanden stor mellom miljøpartiet og FDP i flere sentrale saker.

Likevel kan det hende at et samarbeid med et SPD, som åpenbart er lite populære blant velgerne, ikke frister partiet som også gjorde et brakvalg i Europavalget.

En storkoalisjon mellom CDU og SPD er også en teoretisk mulighet, men med problemene på forbundsnivå er det et lite sannsynlig alternativ.

Høyreradikale AfD fikk som forventet forholdsvis lav oppslutning med kun 6,3 % av stemmene.

Tyskpolitikk.no kommer tilbake med mer om valgene i både Bremen og Europa.

Foto: Pixabay.com

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

One thought on “Kan få Vest-Tysklands første rød-rød-grønne regjering

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: