Kan bli kastet som kanslerkandidat – AKK møter motvind i eget parti

Populariteten synker, og stadig flere kristendemokrater vil erstatte partilederen med Friedrich Merz. 

(tyskpolitikk.no): Annegret Kramp-Karrenbauer er i motvind. Forrige uke holdt den kristendemokratiske partilederen en tale ved militærets universitet i München. I kraft av hennes posisjon som forsvarsminister ytret Kramp-Karrenbauer et ønske om å opprette et nasjonalt sikkerhetsråd, samt øke militærets innsats i utlandet.

Opprustning og bruk av militærmakt utenfor landegrensene er mildt sagt kontroversielle temaer i den tyske offentlige diskursen, følgelig møtte forsvarsministerens forslag raskt kritikk:

– Vi behøver ikke noe ekstra sikkerhetsråd, lød det iskalde svaret til regjeringspartner SPDs utenrikspolitiske talsmann Nils Schmid.

Vikarierende parlamentarisk leder i SPD (Sozialmdeokratische Partei Deutschland), Gabriela Heinrich, var ikke mindre kritisk og mener tysk sikkerhetspolitikk bør frastå fra en slik nasjonal egenrådighet som «AKK» tar til orde for. Heinrich kunne heller ikke dy seg fra å komme med et stikk:

– Fru Kramp-Karrenbauers forslag er nok et forsøk på å distrahere for diskusjoner innad i partiet, sa Heinrich om forsvarsministerens forslag.

Intern strid om å etterfølge Merkel

Slengbemerkningen kom ikke uten substans. Den siste tiden har det fra CDU-hold gjentatte ganger haglet kritikk mot partileder Kramp-Karrenbauer. For to uker siden var Friedrich Merz ute i mediene og serverte sitater som ikke kunne tolket som annet enn en utfordring til kamp om kanslerkandidaturet.

Det var nettopp Merz som tapte ledervalget i CDU (Christlich Demokratische Union) mot «AKK» for et drøyt år siden, men partiet har enda ikke entydig fastslått en kanslerkandidat til valget i 2021.

I det kristenkonservative partiet er det derimot tradisjon for at partilederen også er kanslerkandidat, noe Angela Merkel har manifestert de siste 14 årene.

Denne gangen diskuteres det visstnok heftig internt om hvem som skal være partiets kanslerkandidat i det kommende forbundsdagsvalget i 2021, om ikke tidligere. Blant annet har mange sådd tvil om Kramp-Karrenbauers lederegenskaper.

Et åpenbart bevis på intern misnøye utgjør et forslag fra ungdomspartiet. Junge Union har nemlig krevd at CDUs neste kanslerkandidat skal bestemmes gjennom en medlemsavstemning, noe som er en klar fornærmelse mot den sittende partilederen.

Oppmuntret opponent

Ungdomspartiets forslag skal stemmes over ved det kommende landsmøtet i slutten av november. Mange ser konferansen som et potensielt klimaks for den rumlende maktkampen.

Nevnte Friedrich Merz har hittil avvist spørsmål om et kandidatur fra hans side, men har også sagt at han «føler seg oppmuntret.» Ryktene om et kuppforsøk mot Kramp-Karrenbauer på landsmøtet, tilbakeviser Merz forutsigbart nok.

«AKK» ønsker i hvert fall ikke å se på landsmøtet som en evaluering av hennes egen rolle. Hun vil heller at det skal dreie seg om å styrke CDUs profil og øke valgsjansene.

– Hvis Friedrich Merz og hvem som helst ytrer sitt bidrag i debatten om å styrke partiprogrammet er det bra for partiet, er forsvarsministerens diplomatiske beskjed.

– Men vi kan ikke bare kritisere hele tiden, CDU har diskutert for lite det siste året. Når nå diskusjoner blir kunngjort til landsmøtet, omtales som om det er CDUs undergang, føyer Kramp-Karrenbauer til og sikter spydig til pressen.

Lav oppslutning til AKK

Forsvarsministeren har i hvert fall sitt å tjene på å snakke om annet enn kritikk mot seg selv.

I en meningsmåling, gjengitt av Tagesschau, er kun 18 prosent av tyskerne fornøyd med jobben hun gjør og 19 prosent mener hun ville vært en bra kanslerkandidat.

Ifølge tallene er det en annen CDU-politiker som er best egnet, nemlig Friedrich Merz.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bundeswehrfoto/

 

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

2 thoughts on “Kan bli kastet som kanslerkandidat – AKK møter motvind i eget parti

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: