Jevnt i Bremen

For første gang kan sosialdemokratene miste makten i Tysklands minste delstat.

(tyskpolitikk.no): Søndag 26. mai går 400 millioner mennesker til urnene for å velge nye representanter til Europaparlamentet i Brüssel.

I Tysklands minste delstat Bremen får 480 000 borgere også muligheten til å legge stemmesedler ned i en annen urne, for å velge nye representanter til det lokale parlamentet.

Delstaten ved elva Weser er det eneste stedet hvor sosialdemokratene har hatt makten uavbrutt siden andre verdenskrig. Dessverre for SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) viser siste meningsmålinger at hegemoniet snart kan være over. 

Ifølge INSA er det dødt løp mellom de tradisjonelle folkepartiene SPD og CDU (Christlich Demokratische Union) med under to måneder igjen til valget. Med 25 % oppslutning ligger sosialdemokratene an til over syv prosentpoeng nedgang siden valget i 2015. For kristendemokratene betyr 25 % derimot en oppgang på over tre prosentpoeng.

Lover gratis kollektivtransport for unge

Så langt har ordskiftet konsentrert seg rundt lokalpolitiske spørsmål som byplanlegging, utdanning og delstatens voksende gjeld.

De siste dagene har den sittende borgermesteren, og toppkandidaten til SPD, Carsten Sieling, skapt overskrifter med lovnader om gratis kollektivtransport for unge i hele delstaten. 

Tilbudet skal gjelde for alle under 18 år. Forslaget faller etter alt å dømme i god jord hos Sielings regjeringspartnere Die Grünen.

Det tyske miljøpartiet har lenge hatt stor oppslutning i den nordtyske delstaten. Fraksjonen ser også ut til å nyte godt av den nasjonale medgangsbølgen til det grønne miljøpartiet, som på landsbasis nærmer seg 20 % oppslutning på meningsmålingene.

Borgermester Sieling tilhører venstrefløyen i SPD. Nasjonalt har den tidligere forbundsdagsrepresentanten tatt til ordet for et regjeringssamarbeid mellom SPD, Die Grünen og sosialistene i Die Linke.

På nåværende tidspunkt har de tre partiene for lav oppslutning til å danne en koalisjon. Derimot kan det se ut til at Sieling blir nødt til å invitere Die Linke med i den lokale regjeringen i Bremen. Siste meningsmåling gir nemlig den sittende regjeringen kun 44 % av stemmene.

Viktig valg i Tysklands minste delstat

I delstaten Bremen, som består av byene Bremen og Bremerhaven, bor det omtrent 680 000 mennesker. Til sammenligning bor det hele 8 millioner i nabodelstaten Niedersachsen. I Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen bor det hele 18 millioner.

Det betyr likevel ikke at valget i lille Bremen ikke er viktig.

Valget får ikke bare konsekvenser for hvem som styrer delstaten de neste fire årene. Representanter fra regjeringene/formannskapet i de 16 forskjellige delstatene får også plass i Forbundsrådet, Tysklands andre, nasjonale lovgivende kammer. 

All lovgivning som angår delstatene må også godkjennes av Forbundsrådet. Det samme gjelder lovforslag som er av vesentlig betydning, feks. endringer av den tyske grunnloven.

I Forbundsrådet, som ligger ved Leipziger plass i sentrum av Berlin, kan ingen delstater ha mindre enn tre representanter. Samtidig bestemmer grunnloven at ingen kan ha flere enn seks.

Det betyr at Bremen er den delstaten hvor hver enkelt velger får mest igjen for sin stemme. For Hansastaden representerer én stemme i Forbundsrådet omtrent 240 000 innbyggere. I Nordrhein-Westfalen står derimot nesten tre millioner mennesker bak hver representant i rådet.

Mange påstår derfor at delegatene fra den nordtyske havnebyen har uforholdsmessig stor påvirkning på landsbasis.

AfD gjør det svakt i Bremen

Siden 2013 har det høyrepopulistiske partiet AfD (Alternative für Deutschland) fosset frem. Ved Forbundsdagsvalget 24. september 2017 fikk fløypartiet hele 12 % av stemmene nasjonalt. I østtyske Sachsen fikk de lyseblå hele 27 % av stemmene, og ble med det delstatens største parti.

I Bremen er saken derimot en annen. Ved Forbundsdagsvalget i 2017 fikk partiet riktignok 10 % av stemmene, som definitivt er en betydelig andel. 10 % betyr likevel at Bremen er en av delstatene i Tyskland hvor høyrepopulistene får minst støtte.

I den pågående valgkampen har AfD-politikerne blitt hengt ut for aktive forsøk på spredning av falske nyheter. Ytringer om at bydeler er “tilnærmet ubeboelige” skal ha falt i vond jord hos mange velgere. 

Lokalavisa Weser Kurier trekker også frem at partiet har programfestet at elektromobilitet ikke egner seg for fremtiden.

Toppkandidaten til AfD i Bremen, Frank Magnitz, har også fått omfattende oppmerksomhet de siste ukene, etter at 66-åringen ble overfalt av tre maskerte menn på åpen gate.

Hendelsen har blitt fordømt av politikere landet over. Samtidig har Magnitz sin politiforklaring skapt furore i tyske medier, da videobevis taler for at han ikke kan ha blitt angrepet med en plankelignende gjenstand, noe han selv skal ha hevdet.

Foto: https://pixabay.com/photos/bremen-historic-center-3544746/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: