Jakten på ny CDU-leder fortsetter – nå kan avgjørelsen bli utsatt til 2021

Sosialdemokratene har valgt sin kanslerkandidat. Hvor lenge må vi vente på CDU og CSU?

Forberedelsene til forbundsdagsvalget 24. oktober 2021 er godt i gang. Selv om koronapandemien har gjort det vanskeligere å holde fysiske møter, pekte det sosialdemokratiske partiet SPD allerede mandag 10. august på Olaf Scholz som deres foretrukne kanslerkandidat.

Det ser derimot ut til å bli lenge til de kristenkonservative partiene skal velge sin kanslerkandidat.

Først må det kristendemokratiske partiet CDU (Christlich Demokratische Union) velge ny partileder. Det skulle egentlig skje i april, men landsmøtet ble utsatt på grunn av koronaviruset og helsemyndighetenes smitteverntiltak.

Nå vurderer Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU (Christlich Demokratische Union) et forkortet landsmøte i desember, men pandemien har ført til stor usikkerhet, og det kan til og med være at partikongressen blir utsatt til over jul.

Etter at CDU har valgt partileder, må partiet bli enige om en felles kanslerkandidat sammen med det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich-Soziale Union). CSU-leder Markus Söder, som er en av de heteste alternativene til å bli unionens neste kanslerkandidat, ønsker at valget av kanslerkandidat først skal finne sted så sent som i mars.

Vurderer å utsette landsmøtet igjen

Annegret Kramp-Karrenbauer, som fortsatt er partileder for CDU,  undersøker for tiden alternative løsninger i forhold til organisering av landsmøtet. Dette på grunn av at koronaviruset fortsatt gjør det vanskelig å gjennomføre møtet på vanlig måte. 

– På grunn av Covid-19 planlegger vi å begrense landsmøtet. Det kan til og med være at vi bruker møtet kun til å velge partileder og partiledelse, sier Kramp-Karrenbauer som også er forsvarsminister.

Den avtroppende partilederen Kramp-Karrenbauer har påpekt at vedtektene krever fysisk oppmøte og at dette dermed er en utfordring for gjennomføringen.

– I tilfelle en ny pandemibølge vil hovedstyret i verste fall forbli i sine funksjoner inntil en ny partikonferanse kan holdes, forteller Kramp-Karrenbauer til ARD.  

Avgjørelsen om hva som skjer med landsmøtet skal tas av partiledelsen den 14. september.

Advarer om nok en utsettelse

Utsettelsen til Kramp-Karrenbauer har allerede rukket å bli kontroversiell blant CDUs fremtredende politikere. Partilederkandidaten Nortbert Röttingen er ikke begeistret. I følge ham er det en katastrofe for CDU hvis møtet må flyttes til nyåret. 

– CDU må få avklart alle personspørsmål innen utgangen av året, inkludert kandidaten til kansler. Vi trenger en ny og legitim ledelse i CDU lenge før begynnelsen av valgåret 2021 for å gi klarhet for velgerne, sa han nylig til avisen Der Spiegel

Tilman Kuban, leder for CDU/CSUs ungdomsorganisasjon, Junge Union, er også negativ til en utsettelse. 

– En forlengelse av det nåværende politiske spillet vil ikke gjøre oss til et bedre CDU, sa han nylig til avisen Der Welt

Enda usikkert hvem som blir CDU kansler

SPDs valg av Olaf Scholz som kanslerkandidat har lagt press på kristendemokratene til å få fortgang i sin valgprosess. Så langt er det tre kandidater som har annonsert sin interesse, og som ønsker å bli partiets neste leder: Norbert Röttgen, Friedrich Merz og Armin Laschet.

Norbert Röttgen (55) blir som regel regnet som sjanseløs av tyske medier. Juristen er forbundsdagsrepresentant for CDU og leder av utenrikskomiteen. Tidligere har han vært en av Merkels nærmeste rådgivere i utenrikspolitiske spørsmål. Likevel er han et heller ubeskrevet blad, som ikke er i nærheten av like kjent som de andre kandidatene. 

Röttgen ønsker å reformere CDU og føre partiet mot midten, og har tidligere kritisert den konservative tilnærmingen til rivalen Friedrich Merz. Politikeren var utnevnt til miljøvernminister under Angela Merkels andre regjering i 2009, og har sagt at han vil gjøre partiet grønnere

Friedrich Merz har særlig støtte fra velgere på høyresiden i partiet, velgere som ikke lenger føler seg representert i CDU under Merkel. Den konservative og økonomisk liberale politikeren har trolig god sjanse til å bli CDUs neste kanslerkandidat.

Den tidligere parlamentariske lederen ønsker som Röttingen å reformere partiet, men heller i konservativ enn i grønn retning. Juristen og mangemillionæren har USA som forretnings-økonomisk modell, og har ved flere anledninger uttrykt bekymring for at næringsliv og politikk beveger seg i forskjellige retninger. 

Der Merz og Röttgen vil bryte med Merkels politiske linje, ser de fleste på Armin Laschet som en videreføring. 59 år gamle Laschet er ministerpresident i delstaten Nordrhein Westfalen, og har valgt å føre et slags dobbeltlederskap sammen med helseminister Jens Spahn. Laschet er også godt likt i partiet og sjansene er gode for at delstatsstatsministeren kan bli CDUs neste partileder. 

Så langt er det Friedrich Merz som ligger best an av de tre ifølge siste meningsmålinger. Oppslutningen var på 31% for Friedrich Merz, 19% for Armin Laschet og 14% for Norbert Röttingen.

I tillegg til disse kandidatene kan det selvsagt også dukke opp overraskelser. En populær mann som det ofte snakkes om og som ligger best an på sist måling er Markus Söder som fikk 64% på målingen. CSU-lederen fra Bayern er så langt en storfavoritt, men som ikke har annonsert sitt kandidatur ennå. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/insm/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: