Hvem blir die Grünens kanslerkandidat?

Mandag skal det avgjøres hvem som blir miljøpartiets kanslerkandidat. Vedkommende kan fort ende opp som Tysklands neste kansler.

Mens CDU og CSU bråker så busta fyker om Armin Laschet eller Markus Söder skal bli Unionens kanslerkandidat, seiler die Grünen opp på meningsmålingene. Miljøpartiet står imidlertid overfor en stor utfordring: Mens partiet ledes av en duo, er det bare én av dem som kan bli partiets neste leder.

Die Grünen ledes av populære Robert Habeck og Annalena Baerbock. I offentligheten framstår de to som samlet, unge og hippe. I motsetning til Laschet og Söder, begge godt over 50, framstår duoen rett og slett som et friskt pust i tysk politikk. Men hvem av dem skal bli partiets hovedkandidat i valgkampen?

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Robert Habeck – Den intellektuelle

Robert Habeck er født i Lübeck i delstaten Schleswig-Holstein. Der var han også med å lede en regjeringskoalisjon med kristendemokratene i CDU og liberalistene i FDP fra 2012 og fram til han overtok som partileder i 2017.

– Han har vunnet valg, har forhandlet frem vellykkede resultat under koalisjonsforhandlinger, og han vet hvordan man får et ministerium til å jobbe for og ikke mot folk. Likevel er han lettere å angripe enn Baerbock, skriver Christian Feld og Kristin Joachim i en kommentar for ARD.

51-åringen er nemlig glad i å prate – og noen ganger kan det gå litt fort i svingene. Tyske satireprogram har ofte gjort narr av den utdannede filosofen for hans litt svevende til og mangel på detaljerte faktakunnskaper.

– Med ham inngår partiet en større risiko, men han har kanskje også større potensial til å lokke til seg flere velgere, sa nylig Ulrich Schulte om Habeck i podcasten Der Tag fra DeutschlandfunkSchulte har skrevet boka Die grüne Macht om miljøpartiets oppsving de siste årene.

Annalena Baerbock – Den stabile

Annalena Baerbock kommer fra Hannover, men begynte sin politiske karriere for die Grünen i delstaten Brandenburg. Der ledet hun partiet i delstaten fra 2009 og fram til hun ble valgt inn i forbundsdagen i 2013.

– Hun besitter en indre ro og kontroll som er helt nødvendig for å lykkes som kansler. Innad i partiet ser de fleste henne som utrolig dyktig, en god forhandler og en som klarer å samle de ulike politiske kreftene i partiet, sa Schulte om Baerbock i Deutschlandfunk.

Mens noen, særlig utenfor partiet, mener 40-åringens manglende regjeringserfaring er en svakhet, argumenterer andre for at dette nettopp er en styrke: Velgerne ønsker seg nye impulser, og nettopp dette er noe Baerbock står for.

I tillegg kan det være et pluss at hun er kvinne, ettersom die Grünen ser seg selv som et feministisk parti.

– Annalena Berbock er den mest kontrollerte av de to, hun gjør færre feil og har bedre kontroll over det faglige, fortsetter Schulte, som holder henne som favoritt.

Om det blir Baerbock eller Habeck som skal ta opp kampen med Laschet eller Söder, blir klart rundt lunsjtider mandag.

Foto: https://flickr.com/photos/nickheywinkelgmailcom

 

 

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

One thought on “Hvem blir die Grünens kanslerkandidat?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: