Historien om den usynlige kunnskapsministeren

Anja Karliczek (CDU) kan bli ofret etter EU-valget.

(tyskpolitikk.no): – Spørre, spørre og spørre, helt til jeg har tilstrekkelig kunnskap, fortalte utdannings- og forskningsminister Anja Karliczek da hun ble konfrontert med manglende erfaring innen utdanningsfeltet.

CDU-politikeren fra den lille byen Ibbenbüren i Westfalen har utdanning innen både hotellbransjen og bankvesenet, samt i økonomi. Med andre ord lite erfaring innenfor utdanning.

Flere stilte spørsmål ved kristendemokratens kvalifikasjoner da hun for litt over ett år siden ble utnevnt som utdanningsminister. I løpet av den tiden har misnøyen med 48-åringen vokst kraftig.

Etter knapt ett år i ministerstolen skal koalisjonspartnerne i SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) ha fått nok. På litt over 12 måneder skal kunnskapsdepartementet kun ha levert ett fattig lovforslag til Forbundsdagen, noe sosialdemokratene mener er for lite. 

– Fru Karliczek, vær så snill å ikke nøle med å sende oss lovforslag, konfronterte SPD-leder Andrea Nahles henne med under en spørretime i det tyske parlamentet.

– Den eneste suksessfulle utdanningsministeren under Angela Merkel er typisk nok den som hun ikke ville ha med i regjeringen: Jens Spahn, skriver Robert Roßmann i Süddeutsche Zeitung. Spahn er i dag tysk helseminister.

Grunnet misnøyen med Karliczek er hun nå en het kandidat til bli offer for eventuelle omrokeringer i regjeringen etter EU-valget.

Les mer om EU-valget her.

Latterliggjøres for uttalelser

En rekke klønete uttalelser har heller ikke hjulpet 48-åringen.

I forbindelse med en økning av studiestipendet, hvor leiebidraget skulle økes fra 250€ i måneden til 325€, ble ministeren konfrontert med at bidraget ikke en gang holder til å leie et rom i landets dyreste byer.

– Man må jo ikke flytte til de dyreste byene, svarte Kraliczek.

Ministerens uttalelser om at en utbygging av 5G-nettet til “hvert eneste melkespann” ikke er nødvendig, har møtt hoderisting.

Og da den troende katolikken stilte spørsmål ved om det finnes nok forskning om hvor lykkelige barn med homofile foreldre er, rant begeret over for mange.

Etter en mildt sagt haltende start på karrieren som kunnskapsminister er det nå ingen overraskelse at misnøyen er stor med Westfalingen.

Men ikke alle er like kritiske til den tyske regjeringens mest anonyme medlem.

Innsats for yrkesfag

– Jeg vil at akademisk utdannelse og yrkesfagutdannelse ikke lenger ses på som motsetninger, uttalte Karliczek tidligere.

Utdanningsministeren skal ha ros for sin innsats for å prøve å styrke yrkesfagets status i landet. Europas mest folkerike land sliter nemlig med mangel på både håndverkere og rørleggere.

Midlene overbeviste likevel ikke helt. For eksempel foreslo Kraliczek å kunne kalle en utdannet kjøpmann for “Bachelor Professional”, noe som har møtt kraftig kritikk både fra egne rekker og universiteter.

– Vi ønsker å styrke yrkesutdannelsen. Men om slike, nye titler er riktig vei å gå, må vi diskutere med de involverte, uttalte hennes partikollega Stefan Kaufmann.

Stilendring – men er det for sent?

I det siste har man likevel sett en tydeligere minister på talerstoler og i intervjuer.

Tidligere i vår kom den tyske regjeringen og delstatsregjeringene til enighet om en sårt tiltrengt digitalpakke, som skal gjøre det enklere for skoler å motta støtte til å bygge ut den digitale infrastrukturen.

Forbundsrepublikken henger nemlig langt etter på dette punktet, og tunggrodde byråkratiske ordninger har ført til svært langsom fremgang. Nå er et viktig skritt i riktig retning tatt.

Nylig ble det også oppnådd enighet om en finansieringspakker for universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner. Riktignok har denne fått kraftig kritikk for en manglende finansieringsplan, men Karliczek har møtt kritikken langt stødigere enn tidligere.

Spørsmålet er likevel om hennes nye stil kommer for sent. “Evig eies kun et dårlig rykte”, sies det. Det kan fort vise seg å felle utdanningsministeren etter EU-valget.

Foto: BMBF/Laurence Chaperon.

 

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: