Hårreisende kommentar fra tidligere AfD-pressetalsmann skaper kraftige reaksjoner

Det høyreradikale partiet har nok en gang havnet i uønsket søkelys etter at Christian Lüth snakket om å «gasse» migranter.

(tyskpolitikk.no): I et klipp fra en dokumentar om høyreekstremisme, som for tiden vises på tyske skjermer, filmes en samtale mellom Christian Lüth, daværende pressetalsmann i partiet AfD (Alternative für Deutschland), og en meningsfelle.

Det Lüth ikke visste, var at denne meningsfellen i skjul samarbeidet med et filmteam, og ønsket å vise offentligheten hvordan AfD-politikere snakker når de er unntatt pressens oppmerksomhet.

Den fortrolige ordvekslingen inneholder en særdeles sjokkerende bemerkning fra Lüth. Etter å ha påpekt at det er bra for partiets oppslutning at Tyskland tar imot mange migranter, sier pressetalsmannen tilsynelatende:

– Etterpå kan vi skyte alle [migrantene]. Det er overhodet ikke noe problem. Eller gasse dem i hjel, samme for meg.

Antydningen til nazistenes konsentrasjonsleirer kan vanskelig overses.

Det tok ikke lang tid før klippet nådde offentligheten og utløste kraftige reaksjoner. AfD, som vanligvis går langt i å forsvare sine egne mot pressen, var raske med å frata Christian Lüth partimedlemskapet og å distansere seg fra uttalelsene.

En lang rekke lignende tilfeller

Dette er dog langt ifra første gangen en politiker fra det kontroversielle partiet anklages for å være høyreekstrem.

Nylig ble partitoppen Andreas Kalbitz blitt kastet ut av partiet på grunn av sin nynazistiske fortid.

Senest for noen dager siden ble en AfD-representant utestengt fra sin fraksjon i delstaten Baden-Württemberg, etter å ha oppfordret til voldsbruk mot regjeringen i sammenheng med de pågående koronademonstrasjonene.

Man kommer heller ikke utenom Björn Höcke, den mest profilerte representanten fra partiets ytre høyre-fløy. Höcke har truet journalister, og tar utilslørt i bruk gamle nazistiske slagord som «Lebensraum» og «Lügenpresse».

Christian Lüth, mannen det hele nå handler om, var allerede degradert fra pressetalsmann til ordinært partimedlem, da den nevnte videoen ble offentliggjort, etter tidligere å ha omtalt seg selv som fascist.

Det fremstår dermed neppe overraskende at både deler av partiet samt hele ungdomsorganisasjonen har blitt mistenkt og gransket for å være grunnlovsstridig fra offentlige instanser.

Men enn så lenge sitter AfD mannsterke i både forbundsdagen og samtlige delstatsparlamenter. Deres politiske innflytelse blir stadig mer merkbar.

Er AfD høyreekstreme?

Partiet forsvarer seg konsekvent med at det er avvikende elementer og ikke partiet selv som er høyreekstreme. Ifølge kritikerne har dette forsvaret for lengst slått sprekker, noe det omtalte klippet av Lüth skal være bevis for.

Det var avisen Die Zeit som avslørte Christian Lüths identitet i den nevnte videoen (der han i utgangspunktet var anonym). Dette ble begrunnet med Lüths høye posisjon i partiet på det tidspunktet videoen ble filmet.

Som daværende pressetalsmann var han tett knyttet til partiets ledelse og forbundsdagsfraksjonen. I klippet kan man til og med se Lüth diskutere partistrategi med Alexander Gauland, tidligere partileder og nåværende parlamentarisk leder.

Med andre ord var det ingen ukjent lokalpolitiker, men en innflytelsesrik aktør i den øvre kretsen til det største opposisjonspartiet i det tyske parlamentet, som snakket om å «gasse» migranter.

Christian Lüth har hittil hverken kommentert eller benektet videoen.

 

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: