– Har De en negativ koronatest? Har De registrert Dem?

Reisebrev: Nylig hadde jeg den tvilsomme æren av å flytte midt i koronapandemien. Det er ikke å anbefale om du blir lett stressa.

(Lübeck, Tyskland): For en snau uke siden forlot jeg et vinterlig Norge til fordel for et vel så vinterlig Tyskland. Med stengte grenser og innstilte ferjer falt valget på luftveien (som for ordens skyld ikke må forveksles med luftveisinfeksjon).

Med mellomlanding i Amsterdam ble jeg nødt til å gjennomføre to koronatester før avreise: Én vanlig test tatt innen de tre siste døgnene før ankomst, og én hurtigtest tatt tidligst fire timer før avreise. I tillegg krevde tyske myndigheter en negativ PCR-test tatt de siste 48 timene før ankomst. Utfordringen ble å få tatt en test slik at jeg fikk prøvesvaret før avreise, samtidig som selve testen ikke ble tatt for tidlig.

Testene ble gjennomført med pinner så langt opp i nesen at de sannsynligvis kunne sjekket IQ-en til undertegnede i samme slengen. Etter mye om og men med å få tak i prøvesvar på både engelsk, tysk, hindu, arabisk, esperanto og alvisk, var jeg klar for avreise.

FFP2 og KN95

De siste ukene har tyskerne stiftet bekjentskap med både Filtering Face Piece og non-powered air-purifying particulate respirator, også kjent som henholdsvis FFP2 og Kn95. Angela Merkel og de 16 ministerpresidentene har nemlig innført påbud om å bruke munnbind av denne typen i butikker og på offentlige transportmidler.

Da jeg oppsøkte flere norske apotek i håp om å få tak i munnbind av typen FFP2, så de på meg som om jeg hadde spurt om de solgte levende esler. Det ble altså type Kn95.

Tyskland er beryktet for sitt tidvis svært tungvinte byråkrati, men lettelsen var stor da jeg ble klar over at det såkalte innreiseskjemaet kunne fylles ut på internett! Riktignok måtte jeg ta med en utskrift av dette, men så lenge jeg slapp å sende via faks eller telegram var jeg fornøyd.

På flyplassen i Hamburg ble jeg møtt av en hyggelig politiansatt som brøt med alle fordommer om strenge, uvennlige tyske politifolk: “Har De en negativ koronatest? Har De registrert Dem?”. Ja og ja, og dermed var jeg på vei i karantene.

Les også: Endelig ferdig med faks

Forvirrende føderalisme

En annen ting forbundsrepublikken er kjent for er krøkkete regler og et uoversiktlig føderalsystem. Særlig det siste har blitt tydelig gjennom koronapandemien: Ikke ett eneste tiltak skal innføres uten at etaten for spilling av sekkepipe etter 18:00 i hver delstat har sagt sin mening. Målet er en enhetlig politikk, men delstatene gjør likevel stort sett som de vil.

Det har ført til ulike bestemmelser om karantenetid, testing, skole, barnehage, hjemmekontor, lufting av bikkjer og hvor lenge du kan se maling tørke i hver av landets 16 delstater. For eksempel heter det fra de nasjonale myndighetene at man må sitte 10 dager i karantene etter innreise. Likevel opererer styresmaktene i delstaten Schleswig-Holstein med karantenetid på 14 dager.

I tillegg kan man teste seg ut av karantenen etter fem dager, men ettersom man må være døende eller over 150 år gammel for å få teste seg, kommer jeg langt bak i den køen.

Så her sitter jeg i en leilighet i Nord-Tyskland og teller dager, timer, minutter og sekunder. Maskene har jeg heller ikke mye bruk for, jeg kan jo ikke gå ut likevel.

Foto: https://flickr.com/photos/30845644@N04/50310212888

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: