Grønt lys til rød-rød-grønt i Bremen

Samtidig planlegger de tre partiene et mulig nasjonalt samarbeid.

BERLIN(tyskpoltikk.no): Fredag 7. juni kunngjorde det sosialdemokratiske partiet SPD at de ønsker å oppta forhandlinger med miljøpartiet Die Grünen og sosialistpartiet Die Linke om et mulig regjeringssamarbeid i Tysklands minste delstat.

Selv om SPD ikke lenger er det største partiet i lille Bremen, får partiene på venstresiden muligheten til å danne en regjering med flertall bak seg i det regionale parlamentet. 

Sosialdemokratene fikk til slutt 24,9 % av stemmene. Die Grünen fortsatte medgangen, og endte opp med 17,4 %, mens 11,3 % stemte for Die Linke. Den rød-rød-grønne koalisjonen sitter dermed med 49 av 84 av mandatene i Haus der Bürgerschaft i sentrum av den nordtyske byen.

Miljøpartiet Die Grünen var først ute med å offentliggjøre sin støtte til et rød-rød-grønt regjeringssamarbeid. I de sørtyske delstatene Baden-Württemberg og Hessen samarbeider de grønne med konservative CDU. Det var dermed langt fra sikkert at det tyske miljøpartiet ville vende seg mot venstre i Bremen.

Første i Vest-Tyskland

Bremen ser dermed ut til å bli den første delstaten i gamle vest hvor SPD, Die Grünen og Die Linke finner hverandre (så lenge man ser bort fra Berlin, som strengt tatt består av både gamle øst og vest i dag).

Et slikt samarbeid har kun forekommet to ganger tidligere, i Berlin etter delstatsvalget i 2016, og i den østtyske delstaten Thüringen etter valget i 2014. 

Det rød-rød-grønne samarbeidet er dermed temmelig ferskt, som er en av grunnene til at mange stiller seg tvilende til partienes evne til å regjere sammen.

Etter tre år med med nasjonalt regjeringssamarbeid mellom SPD og Die Grünen mistet den rød-grønne koalisjonen flertallet ved valget i 2005. Den gang var det flertall for en rød-rød-grønn regjering, uten at så ble tilfelle.

Uenighetene viste seg derimot som for store, og konsekvensen ble at sosialdemokratene i SPD heller vendte seg mot Angela Merkel og hennes kristenkonservative CDU.

Kan det bli rød-rød-grønt nasjonalt?

Europavalget har ført til ville spekulasjoner om det snart kan bli et rød-rød-grønt samarbeid også på forbundsnivå.

Die Grünen endte til slutt opp med 20,5 % oppslutning, nesten 10 prosentpoeng mer enn ved valget i 2014.

Siste meningsmålinger fra Emnid og Forsa gir de grønne hele 27 % oppslutning dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag.. Ved valget i 2017 fikk miljøpartiet derimot bare 8,9 % av stemmene. 

Der Die Grünen rir på en medgangsbølge, er SPD i fullstendig krise. Siste meningsmålinger gir det tyske arbeiderpartiet svake 12 % oppslutning. Sosialistene i Die Linke får samtidig 7 %.

Dersom det hadde vært forbundsdagsvalg idag ville de rød-rød-grønne dermed kun fått 46 % oppslutning. For å danne en flertallsregjering hjelper det dermed lite at partiene ser ut til å finne en felles plattform i lille Bremen.

I utgangspunktet er det over to år til neste forbundsdagsvalg. Det er langt fra sikkert at oppslutningen til de grønne vil være tilsvarende høy om 30 måneder. Det samme gjelder for øvrig SPD, som fortsetter å falle på alt som er av meningsmålinger.

Likevel jobbes det aktivt med å finne en felles plattform for de tre partiene, også nasjonalt. Ifølge venstresideavisen TAZ møtes representanter for de tre partiene hyppig for å sondere et mulig samarbeid.

Senest forrige uke var Rolf Mützenich (parlamentarisk leder SPD), Anton Hofreiter (parlamentarisk leder Die Grünen) og Dietmar Bartsch (partileder Die LInke) å finne på et sosialdemokratisk arrangement i Prenzlauer Berg i Berlin, hvor trioen skal ha holdt praten gående til langt på natt.

Les mer: De fire sannsynlige utfallene av den pågående “krisen”. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/gruene_bawue/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: