Grønt lys for Bundesliga

DFL får skryt for arbeidet sitt, men myndighetenes avgjørelse kritiseres fra flere hold.

(tyskpolitikk.no): Onsdag ettermiddag ga tyske myndigheter klarsignal til å gjenoppta Bundesliga og 2. Bundesliga i mai.

Torsdag bekreftet DFL (det tyske ligaforbundet) at kampene sparkes igang igjen lørdag 16. mai. Det blir riktignok for lukkede tribuner og under et strengt testregime.

– Vi vet at dette er en kontroversiell avgjørelse, men jeg støtter den fullt ut, uttalte Bayerns ministerpresident Markus Söder på onsdagens pressekonferanse.

Lederen for CSU (Christlich Soziale Union), søsterpartiet til Merkels CDU (Christlich Demokratische Union), har de siste ukene markert seg positivt for sin håndtering av koronakrisa.

Avgjørelsen om å starte opp fotballen igjen ble tatt enstemmig mellom Tysklands 16 delstatsledere og den føderale regjeringen.

– Et eksempel på taktisk lobbyvirksomhet

Samtidig som tyskerne kan glede seg over fotball på skjermen, er det langt fra alle som mener dette er en fornuftig avgjørelse.

– At det brukes så mye energi rundt debatten om Bundesliga er et eksempel på taktisk lobbyvirksomhet. Fotballen skjemmes bort i diskusjonen om gjenåpningen av samfunnet, kritiserer Steffen Augsberg, medlem i det tyske etikkrådet.

Flere er også mildt sagt frustrerte over at fotballen får grønt lys, samtidig som landets barnehager holder stengt.

– Snart kan Tysklands 3,7 millioner barnehagebarn gå i Biergarten, på pub, se Bundesliga, shoppe og gå på trening igjen. Det er jo flott, twitret Spiegel-journalist Sebastian Fischer ironsik.

– Det ville vært fint om forbundsregjeringen hadde tatt like godt vare på folk som ikke har en så sterk lobby i ryggen som Bundesligaen, skrev die Grünens parlamentariske leder i forbundsdagen, Katrin Göring-Eckardt, på twitter.

– En stor seier for Bundesliga

Kritikken til tross; DFL og klubbene får ros fra flere hold for konseptet de har utarbeidet. Bundesliga blir dermed den første av de europeiske toppdivisjonene som returnerer etter koronautbruddet, og kan bli et eksempel til etterfølgelse.

– Dette er en stor seier for Bundesliga. En strategisk seier, en finansiell seier, og en intellektuell seier, skriver Oliver Fritsch i Zeit Online.

Etter at Hertha-stjernen Salomon Kalou nylig la ut en video hvor 34-åringen filmet seg selv mens han brøt samtlige avstands- og håndhilsingsreglement på klubbens anlegg, fryktet flere at DFLs konsept ville gå i vasken. Både gleden og overraskelsen var derfor stor da klarsignalet kom.

– Disiplin er timens slagord, kommenterte redaktør for det tyske fotballbladet Kicker Rainer Franzke.

– Tenker ikke på fotball

Mens Donald Trump setter Amerika først, setter folk flest helsa først. Så også fotballspillere, som nå er i et dilemma mellom å utføre jobben sin og å skåne seg selv og sine nærmeste.

Nylig vakte et intervju Kölns midtbanespiller Birger Verstraete gjorde med belgisk TV oppsikt.

– Jeg tenker ikke på å spille fotball i denne situasjonen, uttalte belgieren med henvisning til kjæresten. Hun sliter nemlig med en hjertesykdom og befinner seg dermed i risikogruppen.

– I bunn og grunn handler dette om hvor villige spillerne og familiene deres er til å begrense sine sosiale kontakter, skriver SPD-politiker og visepresident i forbundsdagen Thomas Oppermann i Kicker.

Det er nå opp til spillerne og klubbene å følge DFLs retningslinjer til punkt og prikke. Imens kan sulteforede fotballfans verden over nyte litt etterlengtet fotball på skjermen.

Foto: Pixabay.com

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

One thought on “Grønt lys for Bundesliga

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: