Greta Thunberg i Berlin: – Klimakrisen behandles ikke som en krise

Torsdag møtte den svenske klimaaktivisten Angela Merkel i den tyske hovedstaden.

(tyskpolitikk.no): – Vi ønsker ledere som tør å trå ut av komfortsonen. Som tør å sette framtida foran nåtida, og som er modige nok til å tenke langsiktig, uttalte Thunberg til pressen torsdag ettermiddag, etter å ha møtt den tyske forbundskansleren Angela Merkel på hennes kontorer i Berlin. 

Bakgrunnen for møtet er et åpent brev publisert i avisa the Guardian av Thunberg og flere prominente personligheter, deriblant skuespilleren Leonardo di Caprio. Forfatterne av brevet maner Merkel & co til å bruke tyskernes EU-formannskap til å gjøre en større innsats for klimaet.

– Koronapandemien har vist hvordan en global krise skal tas tak i. Klimakrisen har så langt ikke blitt behandlet som en krise, uttalte Luisa Neubauer etter møtet med forbundskansleren. 24-åringen er en av lederne for bevegelsen Fridays for Future i Tyskland.

Til tross for enighet om at klimakrisa er en global utfordring som må tas på alvor, skal det likevel raskt ha blitt klart at partene står et godt stykke fra hverandre når det gjelder løsninger.

Selv om det ikke ble bestemt noe konkret på møtet, er det en symbolsk viktig hendelse for begge parter; Merkel får vist at hun tar klimakrisa på alvor, Fridays for Future– aktivistene kan vise at de blir hørt hos verdens kanskje mektigste kvinne.

Merkels løsning: Høyere bensinpriser, billigere togbilletter, dyrere å fly

Klimabevegelsen Fridays for Future startet opp for ganske nøyaktig 2 år siden, da den gang 15 år gamle Greta Thunberg satte seg utenfor parlamentet i Stockholm med skiltet “skolstrejk för klimatet”. Protestbevegelsen spredte seg raskt over hele verden, og nådde sitt høydepunkt høsten 2019.

Klimaspørsmålet ble satt på agendaen, og den tyske forbundsregjeringen, bestående av Merkels CDU og sosialdemokratiske SPD, la fram forslag til en ny klimapakke.

Blant de viktigste tiltakene var en avgift på CO2 som skulle gjøre det dyrere å fly og å kjøre bil. Samtidig skulle det bli billigere å velge tog og buss.

Et andreutkast av forslaget ble imidlertid møtt med krass kritikk, ettersom flere av de strengeste tiltakene var tatt bort.

– Dersom klimapakken utvannes enda mer av Unionen (CDU/CSU, red. anm.) blir den som en tannløs tiger, twitret SPDs Karl Lauterbach i oktober i fjor.

Etter mye fram og tilbake ble regjeringspartiene enige om en kompromissløsning i desember i fjor. Som et resultat ble det billigere å kjøre tog, og per tonn utsluppet CO2 skal fra 2025 koste 55 euro.

– Føler oss oversett

Møtet mellom Merkel, Thunberg og de andre klimaaktivistene har imidlertid møtt kritikk fra flere innad i klimabevegelsen.

– Tidspunktet ble overhodet ikke diskutert med oss. Vi føler oss oversett, klaget bevegelsens Konstantin Nimmerfroh fra Frankfurt.

– Luisa (Neubauer, red. anm.) gjør utvilsomt en meget god jobb og besitter mye ekspertise, men gjennom denne ubalansen i offentligheten kommer andre, også mer radikale stemmer, ikke til ordet, kritiserte Ole Willerich.

Bevegelsen som har gått verden over de siste to årene står definitivt ved et dilemma i Europas mest folkerike land. Mens 24-årige Neubauer framstår som en meget dyktig lederskikkelse, ligger Fridays for Futures styrke i bevegelsens desentraliserte strukturer og mobiliseringsevne.

Nå har imidlertid koronaviruset satt en stopper for organisasjonens ukentlige demonstrasjoner, og dermed spiller Neubauer en enda tydeligere rolle i offentligheten.

– Fridays for Future kommer til å fortsette å eksistere, men kanskje i en annen form, sier forsker på protestbevegelser Maik Fielitz i et intervju med Tagesschau.

For Merkels del gikk turen videre til møte med Frankrikes president Emmanuel Macron fredag.

Foto: https://www.flickr.com/photos/european_parliament/

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: