Franske pendlere hetses i Tyskland: – Kom deg tilbake til koronalandet ditt!

Det er anspent stemning langs den stengte grensen mellom Tyskland og Frankrike. 

(tyskpolitikk.no): Etter at grensen mot Frankrike i stor grad ble stengt, opplevde– franskmenn som fortsatt kan krysse grensen å bli møtt med fiendtlighet og hets av tyskere i delstaten Saarland.

Franske besøkende har opplevd å bli spyttet på, bli bedt om å «komme seg tilbake til koronalandet sitt», bli kalt «skitten franskmann» av politiet på grensen, samt eggkasting på biler med franske skilter.

– Franskmenn tør til dels ikke å komme hit lenger, forteller Michael Clivot fra SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands).

Clivot er borgermester i den lille grensekommunen Gersheim med 6300 innbyggere.

– Det er en anspent stemning noen steder nær grensen, sier Catherine Robinet, Frankrikes generalkonsul i delstatshovedstaden Saarbrücken.

– Vi er i samme båt

Clivot, som selv har fransk far og skolegang fra Frankrike, advarer mot å rive opp gamle sår mellom de to landene. Borgermesteren henvender seg til saarlenderne i en video.

– Våre direkte naboer i département Moselle er ikke truffet hardere enn oss her i Saarland. De er altså ikke sykere enn oss. Dessverre har jeg oppfattet at en viss fiendtlighet mot våre franske venner har utbredt seg. Naboene våre er en del av hverdagen vår, og mange av dem jobber her også i denne vanskelige tiden. De har ikke fortjent en slik behandling, slår borgermesteren fast.

Anke Rehlinger (SPD), næringsminister i Saarland, kommenterer behandlingen av franskmennene på Twitter.

– Vårt saarlandske hjerte blør for de stengte grensene til Frankrike og Nederland. Vi hører at franskmenn blir skjelt ut og kastet egg på. Jeg beklager til våre franske venner for slike enkelttilfeller, skriver Rehlinger.

Også Heiko Maas (SPD), Tysklands utenriksminister, uttaler seg på det samme mediet.

– Korona kjenner ingen nasjonalitet. Det samme gjelder menneskeverdet. Vi er i samme båt! sier utenriksministeren.

Kritiske til grensekontrollen

Grensene mot blant annet Frankrike ble stengt 16. mars, kort tid før 25-årsjubileet for åpningen av grensene mellom syv Schengen-land og nedleggelsen av grensepostene i 1995.

Stengningen av grensene gjelder imidlertid ikke for varetransport og arbeidstakere som pendler til Tyskland for å jobbe. Arbeidstakerne inkluderer blant annet 2000 franske medarbeidere hos bildelprodusenten ZF i Saarbrücken.

15. april bestemte det tyske innenriksdepartementet at grensekontroller skal opprettholdes til 4. mai.

Gersheims borgermester opplever den stengte grensen som et mareritt som er blitt virkelig. Clivot er uenig i innenriksminister Horst Seehofers (CSU – Christlich-Soziale Union) avgjørelse om å opprettholde grensekontrollen, som borgermesteren mener er et grep for å demonstrere styrke, og som truer flere tiår med arbeid for fransk-tysk forsoning.

– Det vi hadde trengt, er felles tiltak med Frankrike, sier Clivot.

Også Robinet mener at tiltakene på grensen er for strenge.

– I kontrollen av sykepleiere og renholdere som i mange år har krysset grensen klokka 05:30, kunne politiet vist mer øyemål og fornuft, mener generalkonsulen fra nabolandet.

Forbundsdagsrepresentant Andreas Jung (CDU – Christlich Demokratische Union) fra delstaten Baden-Württemberg, som også grenser til Frankrike, oppfordrer sterkt til å «ta hensyn til den menneskelige dimensjonen» i et brev til innenriksministeren.

Vennskapsbroen åpner

Et lite skritt mot normalitet ble imidlertid tatt 17. april da Saarlands ministerpresident Tobias Hans (CDU) besluttet å åpne en gangbro mellom Saarland og Lorraine.

– På tross av, eller sågar på grunn av koronapandemien, er samarbeidet i grenseregionen spesielt viktig, sier regjeringssjefen i delstaten.

Gangbroen har det symbolske navnet «Vennskapsbroen».

– Det er et viktig signal, men målet vårt må være å åpne alle grenseovergangene. Viruset kjenner ingen grenser. Vi trenger felles regler og ikke en avstengningskonkurranse, mener franske Christoph Arend.

Arend leder den tysk-franske parlamentarikergruppen og den nyopprettede tysk-franske parlamentarikerforsamlingen.

Vennskapsbroen vil bare være åpen på dagtid, og det er fortsatt bare pendlere og varetransport som får lov til å krysse grensen. Broen er likevel viktig for arbeidstakere som har vært nødt til å kjøre omveier på opptil 50 km til arbeidsplassene sine mens broen har vært stengt.

Foto: Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=eF3abWMrzPg

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

One thought on “Franske pendlere hetses i Tyskland: – Kom deg tilbake til koronalandet ditt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: