Fra sidelinjen til nøkkelposisjon

Liberale FDP slet lenge på meningsmålingene i Tyskland. Nå kan partiet få en nøkkelrolle ved høstens koalisjonforhandlinger.

Freie Demokratische Partei, også kjent under forkortelsen FDP, har opp gjennom historien spilt en avgjørende rolle som koalisjonspartner for enten CDU (Christlich Demokratische Union) eller SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands).

Både under Konrad Adenauer (1949-56 og 60-61), Ludwig Erhard (61-66), Willy Brandt (69-74), Helmut Schmidt (74-82), Helmut Kohl (82-98), og Angela Merkel (2009-13) var liberaldemokratene juniorpartner i regjeringer ledet av enten kristendemokratiske eller sosialdemokratiske kanslere.

Siden 2013, da partiet ikke engang kom over sperregrensen på fem prosent, har partiet derimot måttet finne seg til rette som opposisjonsparti. Riktignok gjorde de et godt valg fire år senere under ledelse av Christian Lindner. Partiet gikk inn i koalisjonsforhandlinger med CDU og die Grünen, men klønet det til for seg selv:

– Det er bedre å ikke regjere enn å regjere feil, uttalte Lindner da han nærmest på egenhånd brøt forhandlingene om den såkalte Jamaica-koalisjonen for snart fire år siden.

Lindner er fortsatt partileder, men har slitt med å løfte partiet over 10 prosent på meningsmålingene – helt til nå.

– Når det kommer til folkets rettigheter, kan du stole på FDP

I helga avholdt liberaldemokratene sitt landsmøte, selvsagt digitalt i disse koronatider. Det skjedde i en kontekst hvor FDP har ligget stabilt på mellom ti og tolv prosent på meningsmålingene de siste ukene.

– Når det gjelder folkets rettigheter, kan du stole på FDP, sa Lindner fra talerstolen på landsmøtet. 42-åringen har under koronapandemien klart å profilere partiet som et seriøst, men likevel kritisk alternativ til kursen som føres av dagens regjering bestående av CDU og SPD.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

– Vi er et parti med statlig ansvar, et parti som representerer midten av samfunnet. Vi er ikke et parti som bagatelliserer koronaviruset, fortsatte den gjenvalgte partilederen på landsmøtet.

Liberaldemokratene har, i motsetning til høyreradikale AfD (Alternative für Deutschland), klart å trekke fram de negative effektene av dagens koronapolitikk samtidig som de stadig presiserer at viruset er noe som må tas på alvor.

I tillegg til å kritisere Merkel & Cos. koronakurs, var det særlig ett budskap som dominerte landsmøtet: Skatt. – Med oss blir det ingen skatteøkning, slo Lindner fast. Nettopp det legger klare føringer for hvem partiet kan samarbeide med etter valget.

Trafikklys eller Jamaica?

Liberaldemokratene gjorde det tydelig på landsmøtet at de ønsker tilgang til regjeringskontorene igjen etter høstens valg. Spørsmålet er med hvem.

– Vi ønsker å bli så store at verken rød-rød-grønn (SPD, Linke og Grüne, red. anm.) eller svart-grønn (CDU og Grüne, anm. red.) kan få rent flertall, slo partilederen fast.

I delstaten Rheinland-Pfalz regjerer FDP sammen med sosialdemokratene i SPD og die Grünen i en såkalt trafikklyskoalisjon. Flere har spekulert i om dette kan være et alternativ også på føderalt nivå.

Men førstnevntes skatteutspill stikker kjepper i hjulene for et slikt samarbeid. SPD og die Grünen ønsker nemlig å finansiere henholdsvis økte sosial- miljøinvesteringer via skatteseddelen.

Det nevnte Jamaica-samarbeidet sammen med CDU og die Grünen er et annet alternativ, men ettersom disse to ligger an til å kunne danne flertall alene, er dette lite trolig.

Dermed gjenstår kristendemokratene som den mest sannsynlige koalisjonspartneren for FDP. Dette innebærer at de to får høy nok oppslutning til å kunne danne flertall alene, noe som ikke er helt utenkelig.

For CDU vil det nok være lettere å forhandle med FDP enn med die Grünen. Og førstnevntes nybakte partileder og kanslerkandidat Armin Laschet leder en regjering bestående av de to partiene i Nordrhein-Westfalen.

FDP kan med andre ord få en nøkkelrolle når det skal dannes regjering etter valget i september.

Foto: https://flickr.com/photos/boellstiftung, Stephan-roehl.de

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: