Første tyske korona-dødsfall – helsemyndighetene vil avlyse arrangementer med mer enn 1000 deltakere

Over 1000 tyskere er smittet per 8. mars 2020.

(tyskpolitikk.no): Søndag 8. mars kunne tyske medier informere at en 60 år gammel tysker har omkommet etter å ha blitt smittet av det nye koronaviruset COVID-19.

60-åringen omkom på et sykehus i Egypt. Etter å ha besøkt byen Luxor i innlandet, skal den tyske statsborgeren ha følt seg syk på veien hjem til kystbyen Hurghada.

Så sent som fredag ble den nylig avdøde 60-åringen innlagt på sykehus. Situasjonen skal ha forverret seg, og søndag formiddag kunne egyptiske helsemyndigheter fortelle at pasienten hadde omkommet.

Innenfor de tyske grensene har foreløpig ingen mistet livet som følge av koronaviruset. For hver dag som går øker derimot antallet smittede.

Ifølge Bild er over 1000 tyskere smittet per søndag 8. mars kl. 20.00.

Hele 398 at de smittede oppholder seg i Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest folkerike delstat med over 18 millioner mennesker. Her ligger blant annet store byer som Dortmund, Köln, Düsseldorf, Essen og Bochum.

Det er også mange smittede i sør. I delstatene Baden-Württemberg og Bayern er det registrert henholdsvis 182 og 172 påviste tilfeller.

I hovedstaden Berlin er det registrert 40 smittede.

Maksimalt 1000 deltakere

Søndag formiddag kunngjorde den tyske helseministeren Jens Spahn (CDU) en anbefaling om at alle arrangementer med flere deltakere enn 1000 mennesker skal avlyses eller utsettes.

– Etter flere samtaler med de ansvarlige i helsesystemet oppfordrer jeg uttrykkelig at arrangementer med flere enn 1000 deltakere blir avlyst inntil videre, kommenterte helseministeren på Twitter.

Samtidig tar Spahn innover seg at “viruset har kommet til Tyskland”, og at et forbud mot slike arrangementer må til for at helsesystemet skal kunne takle den ventende utfordringen.

– Vårt viktigste mål er å bremse spredningen av viruset, for jo langsommere viruset sprer seg, jo bedre vil helsesystemet vårt klare seg. Av den grunn er arrangementer med flere enn 1000 deltakere et viktig tema, twitret helseministeren videre.

Foreløpig holder helsemyndighetene seg til anbefalinger, og ikke til uttalte forbud mot slike arrangementer. I de kommende dagene og ukene vil det dermed være opp til forskjellige arrangører å vurdere om tilstelninger vil bli avholdt eller ikke.

– Udiskutabelt at fotballsesongen skal spilles ferdig

Lørdag kveld spilte nordmannen Erling Braut Håland for sitt Borussia Dortmund borte mot naboklubben Borussia Mönchengladbach, foran nærmere 60 000 tilskuere.

Helseministerens oppfordring vil treffe den tyske fotballen hardt, hvor tusenvis av tyskere møtes hver eneste helg.

Søndag formiddag sendte arrangørene av det tyske ligasystemet likevel ut en pressemelding hvor de går langt i å påstå at sesongen likevel vil gå sin gang.

– Selvfølgelig må klubbene i Bundesliga og 2. Bundesliga kommunisere tett med de ansvarlige myndighetene lokalt, men det er likevel udiskutabelt at fotballsesongen skal spilles ferdig ut mai, for å finne ut hvem som rykker opp og ned, og hvem som skal delta i internasjonale turneringer. Bare på den måten kan vi sørge for forutsigbarhet for klubbene og forbundet, forteller Christian Seifert, daglig leder i  DFL (Deutsche Fussball Liga), ifølge Kickr

Det er ikke umulig at helseministerens anbefalinger vil kunne føre til at kampene vil bli spilt for tomme tribuner, i alle fall i deler av landet, skriver Die Welt. Slike tiltak kann nok særlig bli aktuelle i de mest folkerike områdene, som Nordrhein-Westfalen og i Bayern.

Foto: Helseminister Jens Spahn, skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=UIQw3Nht4MQ

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: