Første portforbud innført i Tyskland

Rask smittespredning har ført til portforbud i byen Mitterteich. Nå varsles det om flere forbud.

(Tyskpolitikk.no) I den lille bayerske byen Mitterteich har Covid-19 tilfellene fortsatt å hope seg opp de siste dagene. Fra å være en by uten tilfeller, til å bli den mest smittede byen per innbygger i Tyskland, gikk det kun én uke. 

Av de 7000 innbyggerne er 27 smittet, tilsvarende 3.8 tilfeller per 1000 innbyggere. Det overgår til og med det mest rammede distriktet i Tyskland, Heinsberg i Nordrhein-Westfalen, hvor det onsdag var 1.8 tilfeller per 1000 innbyggere.

For Mitterteich betyr det 15 smittede på sykehus hvorav fem trenger pustehjelp. 

Nok var nok for Wolfgang Lippert

Etter at smittetilfellene økte fortløpende, tok ordfører Wolfgang Lippert en sjefsavgjørelse. Portforbud ble vedtatt onsdag natt, og brannvesenet rykket ut, for å legge  informasjon i alle postkasser. Kunngjøringen ble også avspilt på høyttalere i gatene. 

Siden onsdag har det dermed ikke vært lov for beboere i Mitterteich å bevege seg utenfor hjemmet. Politiet kontrollerer at forbudet blir overholdt, og ifølge Lippert har det hele ført til spam på email og trusler om søksmål. Sistnevnte bryr den konservative politikeren seg fint lite om. 

Dette er mennesker som enda ikke forstår hva det hele handler om, sier Lippert til Der Spiegel

Kan straffes med bot eller fengsel

Selve grunnlaget for avgjørelsen i Mitterteich er smittevernloven paragraf 28. Den gjør det mulig for myndigheter å “forplikte innbyggere til ikke å forlate stedet der de er eller ikke å komme inn på bestemte steder”.

Overtredelser kan straffes med fengsel inntil to år eller med bot etter paragraf 75.

Samtidig som Italia utvider portforbudet sitt, truer den bayrske delstatspresident Markus Söder fra CSU (Christlich Soziale Union) med portforbud for hele Bayern dersom folk ikke slutter å møtes. 

Hvis folk ikke tar anbefalingene våre alvorlig nok, er et protforbud det eneste alternativet. Det må være klart for alle, fortalte Söder til pressen torsdag. fortalte Söder til pressen torsdag. 

Fortsat tillatt å gå på tur

Til tross for portforbudet er turgåing fortsatt tillatt. Det samme er enkelte jobber, besøk på apotek, kontantuttak og gjennomkjørsel som alle føyer seg inn blant de tolv unntakene. 

Innbyggerne har dessuten lov til å kontakte en hotline derom de har spørsmål. 

– Vi kan tross alt ikke bare liste opp alle unntak, sier Lippert

Bilde: https://www.nordbayern.de/region/coronavirus-in-bayern-ausgangssperre-fur-mitterteich-1.9957362?offset=13

 

One thought on “Første portforbud innført i Tyskland

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: