Fornærmet Merkel i telefonsamtale med Trump – slik svarer den tyske regjeringen

– 1,4 milliarder euro har blitt overført til Kiev siden 2014. 

(tyskpolitikk.no): Onsdag 25. september offentliggjorde Det hvite hus en transkripsjon av den famøse telefonsamtalen mellom Donald Trump og den ferske ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky.

Offentliggjøringen kom som en følge av demokratenes ønske om riksrett, fordi Donald Trump angivelig skal ha oppfordret ukrainske myndigheter til å påvirke den amerikanske valgkampen ved å etterforske den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, og hvordan den tidligere visepresidenten angivelig skal ha bidratt til sparkingen av riksadvokaten i Ukraina.

I skyggen av oppfordringene om etterforskning av Joe Biden sveipet Donald Trump innom temaene Tyskland og Angela Merkel.

– Tyskland gjør nærmest ingenting for dere. Alt de gjør er å snakke, og jeg synes det er noe du virkelig burde spørre dem om. Når jeg snakker med Angela Merkel, snakker hun om Ukraina, men hun gjør ingenting, skal den amerikanske presidenten ha sagt til Volodomyr Zelensky over telefon. 

For den tyske regjeringen kom svaret til den ukrainske presidenten antagelig som en overraskelse.

– Ja du har helt rett. Ikke bare 100 %, men 1000 %, og jeg kan fortelle deg det følgende: Jeg snakket med Angela Merkel, og jeg møtte henne, og jeg møtte også og snakket med Macron, og jeg fortalte dem at de ikke på langt nær gjør så mye som de trenger når det kommer til sanksjoner. De gjennomfører ikke sanksjonene, og de jobber ikke så hardt som de burde for Ukraina. 

Deretter skiftet 41 år gamle Zelensky fokus mot EU, og hvordan USA angivelig skal være en bedre samarbeidspartner enn Den europeiske union.

– Og det viser seg at selv om EU skulle vært vår største partner, er USA teknisk sett en mye større partner enn EU, og jeg er veldig takknemlig for det fordi USA gjør veldig mye for Ukraina. De gjør mye mer enn Den europeiske union når det kommer til sanksjoner mot Russland. 

Det hvite hus bedyrer at transkripsjonen ikke gjengir eksakt hva som ble sagt, og at dokumentet baserer seg på notater gjort av flere personer som var tilstede og hørte samtalen mellom de to presidentene.

Tyskland har brukt milliarder

Uten å konkret kommentere Zelenskys uttalelser, valgte det tyske utenriksdepartementet å besvare utspillene med en henvisning til Tysklands økonomiske bidrag til Ukraina siden 2014.

– 1,4 milliarder euro har blitt overført til Kiev siden starten på Ukraina-krisen, herunder 544 millioner euro til utviklingshjelp, 110 millioner til humanitær hjelp, samt lån på over 500 millioner euro, skal representanter fra den tyske regjeringen ha opplyst ifølge Der Spiegel. 

Hverken Angela Merkel, utenriksminister Heiko Maas, eller andre prominente regjeringsrepresentanter har så langt uttalt seg om Zelenskys kommentarer.

Siden 2014 har Den europeiske union også stablet på bena en frihandelsavtale med Ukraina, som ifølge Washington Post skal ha økt eksporten til EU betraktelig de siste årene. USA har ingen lignende avtale.

Overfor samme avis skal representanter fra EU-kommisjonen ha informert at EU-landene til sammen har brukt over 15 milliarder euro på krisen i Ukraina, gjennom forskjellige tilskudd og låneavtaler. 

– I løpet av de siste fem årene har vi stablet på bena den største bistandspakken i unionens historie, forteller Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, pressetalsperson i kommisjonen.

Komikeren Zelensky

Svarene fra både Tyskland og EU viser at europeerne er uenige med Trump og Zelensky. Samtidig er det god grunn til å tro at utsagnene til den ukrainske presidenten ikke vil få noen umiddelbare konsekvenser.

Blant sine europeiske kolleger finner den ukrainske presidenten antagelig stor forståelse for at Donald Trump er en vanskelig samarbeidspartner, og at forskjellige virkemidler må til for å få mest mulig ut av mannen i Det hvite hus. 

Transkripsjonen av samtalen mellom de to presidentene må leses med Zelenskys forhistorie som bakteppe. Den tidligere komikeren, som har tatt det politiske Ukraina med storm, har i flere sammenhenger vist seg tilbøyelig til å bruke ironi og sarkasme som virkemidler.

Når man leser at Zelensky ikke bare er “100 %, men 1000 %” enig med Trump, er det etter antagelig lurt å ta uttalelsene til den ukrainske presidenten med en stor klype salt.

1000 %-kommentaren er heller ikke den eneste som vekker mistanke om en viss ironisk distanse fra Zelensky.

– Jeg tror vi er i Polen 1. september, og jeg håper vi kan møtes der. Etter det kan det være en veldig god idé for deg å reise til Ukraina. Vi kan enten ta mitt fly og dra til Ukraina, eller vi kan ta ditt fly, som antagelig er mye bedre enn mitt, skal Zelensky ha sagt til sin amerikanske kollega. 

Den ukrainske presidenten sparte heller ikke på superlativene i sin beskrivelse av Trumps som inspirasjonskilde for hans egen valgkamp, og ønske om å erstatte de etablerte politikerne med nye ansikter.

– Vi tok med oss mange nye folk. Ikke de gamle, typiske politikerne, fordi vi vil ha et nytt format, og en ny type regjering. Du har vært en stor lærer for oss når det kommer til dette.

Foto: https://www.flickr.com/photos/usembassykyiv/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: