Tyske myndigheter forbyr fyrverkeri på nyttårsaften

Kreative smitteverntiltak må til for å stoppe spredningen av koronaviruset. 

Det norske salget av fyrverkeri går så det griner, skal vi tro NRK.

– Folk er luta lei 2020, og ønsker å feire inngangen til det nye året, forteller Rikard Spets fra Fyrverkeriforeningen til statskanalen.

I Tyskland er situasjonen diametralt en annen.

På grunn av høye smittetall og behovet for å forhindre at store folkemengder samler seg, har tyske myndigheter vedtatt et landsomfattende forbud mot salg av fyrverkeri

I tillegg har flere delstater vedtatt regionale forbud mot å skyte opp fyrverkeri som enten ble kjøpt før forbudet mot salg trådte i kraft, eller som er kjøpt i utlandet. Dette gjelder blant annet i de nord-tyske delstatene Hamburg og Bremen.

Enkelte byer og kommuner har vedtatt tilsvarende. I øst-tyske Dresden gjelder det et generelt forbud mot bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Det samme gjelder i store deler av Frankfurt, Leipzig og Köln.

I Berlin er det i utgangspunktet ikke forbudt å fyre opp fyrverkeri de kommende timene. Myndighetene har derimot vedtatt en liste over 54 gater og strøk hvor rakettene likevel er forbudt. Dette gjelder blant annet på Potsdamer Platz, Breitscheidplatz (foran Gedächtnigskirche) og foran Brandenburger Tor, samt i både Karl-Marx-Straße og Sonnenallé i bydelen Neukölln.

Det landsomfattende forbudet mot salg av fyrverkeri har ført til at tusenvis av tyskere valfarter til naboland for å handle raketter og lignende. 

Flere medier har meldt om særlig lange køer på bensinstasjoner og andre utsalg rett over den polske grensen.

– Både i går og dagen før det kom det en flom av kunder fra Tyskland. Hele parkeringsplassen var full, og folk stod i lange køer, forteller en fyrverkeriselger fra den polske grensebyen Slubice til RND.

Siden midten av oktober har smittesituasjonen vært prekær. Dagen før nyttårsaften ble det meldt om over 27 000 nye smittetilfeller. 

Vaksineringen er riktignok for alvor i gang. I følge Die Zeit har over 78 000 mennesker allerede fått vaksinen fra tyske Biontech og amerikanske Pfizer.

Foto: https://www.flickr.com/photos/epicfireworks/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: