Forbyr offentlige møter med flere enn to personer av gangen

Tyske myndigheter strekker seg langt for IKKE å vedta et landsomfattende portforbud.

(tyskpolitikk.no): Søndag ettermiddag vedtok den tyske regjeringen og de 16 delstatene en omfattende pakke med korona-forebyggende regler som gjelder for hele landet. Ifølge flere mediehus gjelder følgende regler fra og med mandag 23. mars:

  • Det gjelder et forbud mot å møtes flere enn to personer av gangen i offentligheten. Det gjøres uttak for familier og personer som bor i samme husstand.
  • Generelt skal all kontakt med andre begrenses til et minimum.
  • Alle skal holde halvannen meters avstand i det offentlige rom.
  • Restauranter og steder for matservering stenges. Det er bare tillatt med takeaway og hjemlevering av mat.
  • Frisørsalonger, massasjestudioer, kosmetiske salonger og lignende bedrifter stenges. Det gjøres unntak for behandlinger som er medisinsk nødvendig. 
  • Politiet overvåker og sanksjonerer brudd på regelverket. 
  • Det er fortsatt tillatt å reise til arbeid, og å bevege seg utendørs, for eksempel i forbindelse med idrett eller annen aktivitet. 
  • Reglene gjelder for to uker, men kan bli fornyet. 

Ifølge Die Zeit er det så langt registrert 24 227 smittede i Tyskland. Et flertall befinner seg i de store byene. I delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor det bor over 18 millioner mennesker, er det påvist 7361 smittede.

Foreløpig er dødstallene derimot relativt lave, sammenlignet med land som Spania og Italia. Per søndag 22. mars kl. 18.00 er det registrert 92 dødsfall som følge av Corona-viruset.

– De nye reglene er til for å begrense det offentlige liv og sosial kontakt så mye som mulig. På denne måten vil vi redde liv, fortalte Angela Merkel til pressen søndag ettermiddag. 

Vil ikke vedta nasjonalt portforbud

I Italia, Spania og Frankrike er det allerede vedtatt omfattende portforbud, som innebærer at befolkningen ikke kan bevege seg utendørs uten gyldig grunn. I Frankrike må innbyggerne fylle ut et skjema, og påvise gyldig grunn, før de går ut døra.

I Tyskland er det stadig flere som ønsker seg slike forbud. Søndagens omfattende pakke med regler må derimot tolkes som et forsøk på å utsette portforbudet så lenge som mulig. 

I Bayern, som er en av de hardest rammede delstatene, har de regionale myndighetene allerede vedtatt et portforbud. Finværet i slutten av forrige uke lokket folk ut i parker og lignende, og gjorde at mange brøt helsemyndighetenes retningslinjer om å holde seg hjemme.

Delstatene har ikke klart å bli enige om nasjonale regler om portforbud, som alle må følge. Uenigheten munnet ut i pakken med tiltak som ble offentliggjort søndag ettermiddag.

Som en konsekvens velger flere delstater strengere regler enn de nasjonale, herunder Bayern, men også Sachsen i gamle øst.

Les mer: Første portforbud innført i Tyskland

Les mer: COVID-19 har nådd Forbundsdagen i Berlin

Les mer: Friedrich Merz smittet av COVID-19

Les mer: Tyskland stenger grensene mot Frankrike, Sveits og Østerrike

Foto: https://pixabay.com/photos/berlin-downtown-city-architecture-4468570/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: