Forbundsdagsrepresentant møtte Maduro

Die Linke-politiker besøkte Venezuela, og tar den utskjelte regimesjefen i forsvar.

(tyskpolitikk.no): Andrej Hunko, som representerer det sosialistiske partiet die Linke i Forbundsdagen, var på besøk i Venezuelas hovedstad Caracas i elleve dager. Der møtte den tyske politikeren sosialisten Nicólas Maduro.

Den tidligere bussjåføren og fagforeningslederen Maduro har vært sjef for det venezuelanske regimet siden forgjengeren Hugo Chávez’ død i 2013. Det tidligere velstående landet Venezuela befinner seg nå i en dyp økonomisk og humanitær krise.

Internasjonalt er regimet i Venezuela sterkt kritisert og anklaget blant annet for å ta makten fra det demokratisk valgte parlamentet gjennom riggede grunnlovsvalg, for forbrytelser mot menneskeheten og for å forårsake og bidra til at den humanitære krisen vedvarer.

Tyskland, EU og en rekke andre land har krevd frie valg i Venezuela og anerkjent parlamentsmedlem og opposisjonsleder Juan Guaidó som fungerende president inntil en ny president kan velges i et demokratisk valg.

USA har allerede innført sanksjoner mot landets statlige oljesektor og vil utvide sanksjonene til å treffe Venezuelas forsvar- og sikkerhetssektor.

Pinlig og skandaløst

– Jeg møtte i går presidenten av den Bolivarianske Republikken Venezuela, Nicólas Maduro, og uttrykte solidaritet med det venezuelanske folket i møte med økonomiske sanksjoner og krigstrusler. Vi hadde en lang samtale om den internasjonale situasjonen og oppløsningen av folkeretten.

Slik innleder Hunko et facebookinnlegg 24. april.

– En løsning på krisen kan ikke innføres voldsomt og utenfra.

Nå møter politikeren fra die Linke sterk kritikk hjemme i Tyskland.

Nils Schmid, forbundsdagsrepresentant og utenrikspolitiker i SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), mener møtet i Caracas er pinlig.

Johann Wadephul, parlamentarisk nestleder for unionspartiene CDU (Christlich Demokratische Union) og CSU (Christlich-Soziale Union), kaller møtet skandaløst.

– Med dette besøket slår Hunko Venezuelas undertrykte befolkning i ansiktet og gjør seg til Maduros politiske håndlanger, sier den parlamentariske nestlederen.

– Maduro er ingen diktator

Hunko er den eneste forbundspolitikeren som har besøkt Venezuela under den pågående krisen, men ikke den eneste die Linke-politikeren som har tatt siden til regimet.

– Dette er et orkestrert statskupp, USA-støttet og innledet av USA-visepresident Pences tale. Regjeringen kan ikke anerkjenne kuppresidenten!

– Kuppforsøket i Venezuela støttes av USA-president Trump – som bestilt. Alle virkelige demokrater må fordømme dette kuppforsøket. Kritikk mot regjeringen er legitimt, et kupp er det ikke og må klart fordømmes.

Dette skrev henholdsvis parlamentarisk nestleder Heike Hänsel og forbundsdagsrepresentant Sevim Dagdelen på Twitter i januar med henvisning til anerkjennelsen av Guaidó som interimpresident.

Gjesten til Maduro svarte også på kritikk mot regimet i Venezuela og mot besøket i et intervju med Deutschlandfunk i etterkant.

– Maduro er ingen diktator. Han ble valgt med 67 prosent i mai i fjor. Jeg har snakket med begge sider, svarer Hunko den kritiske journalisten.

Slår ring om sosialistene i Venezuela

At politikere i die Linke sympatiserer med regimet i Venezuela, er ikke ukjent for tyskerne. Det tyske venstrefløypartiet har lenge sluttet opp om det sosialistiske partiet og regimet.

For eksempel var Sahra Wagenknecht, som den gang var representant i Europaparlamentet, senere var parlamentarisk leder og i dag er forbundsdagsrepresentant, med på å initiere underskriftskampanjen «Hendene av Venezuela!» i juli 2005.

Kort tid før det, besøkte den profilerte politikeren president Chávez, som på grunn av maktpolitikken sin var omstridt internasjonalt.

Chávez forsøkte for første gang i 2007 å få endret 69 av 350 paragrafer i grunnloven, med sikte på å oppheve begrensningen på gjenvalg til presidentvervet, oppheve sentralbankens uavhengighet, innskrenke foretaksfriheten og få makt til å oppheve informasjonsfriheten.

Die Linke støttet grunnlovsendringene, og Oskar Lafontaine, daværende partileder, forsvarte innskrenkinger i pressefriheten på grunn av «svært ondsinnede hatkampanjer mot Chávez».

I fjor gratulerte Hänsel Maduro med seieren i presidentvalget, som mange land, deriblant Tyskland, ikke vil anerkjenne på grunn av manglende demokratisk standard.

– Regjeringen kunngjorde allerede før valget i Venezuela at den ikke anerkjenner det, og EU har innført en våpenblokade mot landet. Derimot har regjeringen så langt ingen kritikk mot forløpet til valgkampen i Mexico med nesten hundre myrdede kandidater, sa den parlamentariske nestlederen den gang i et intervju med die Welt.

Foto: https://www.flickr.com/photos/netelyx/

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: