Flørtet med AfD – havnet under sperregrensen

I Thüringen lot fridemokratene seg velge av høyrepopulistene i AfD. Nå forsvinner velgerne. 

(tyskpolitikk.no): Onsdag 5. februar lot fridemokratenes Thomas Kemmerich seg velge til ministerpresident av de utskjelte høyrepopulistene i AfD (Alternative für Deutschland) i den lille delstaten Thüringen.

Samarbeidet ble møtt med voldsom kritikk, både blant partifeller og politiske konkurrenter, og førte til at Thomas Kemmerich til slutt måtte trekke seg.

Valget, som blir omtalt som et «tabubrudd» på grunn av det historiske samarbeidet med fløypartiet AfD, ser ut til å ha fått konsekvenser for partiet til Kemmerich, Freie Demokratische Partei (FDP).

Ved delstatsvalget i Hamburg søndag 23. februar havnet det liberale partiet under sperregrensen, og blir dermed bare representert av én kandidat de kommende fem årene. 

FDP fikk 7,4 prosent av stemmene ved tilsvarende valg i 2015, og lå an til mellom 6 til 8 prosent på meningsmålingene denne gangen. Sperregrensen i Tyskland er på fem prosent.

FDP fikk 10,7 prosent oppslutning ved forbundsdagsvalget i 2017, og har ligget på 8 til 9 prosent oppslutning de siste månedene. På en nasjonal måling etter skandalen har fridemokratene gått tilbake til 6 prosent.

Partiet med 65 000 medlemmer har også opplevd et tresifret antall utmeldinger etter tabubruddet i Thüringen. En stor del av de utmeldte hører til de sørtyske delstatene Baden-Württemberg og Bayern.

Splittet i spørsmålet om samarbeid med AfD

Det skjebnesvangre valget i Thüringen, hvor FDP flørtet med AfD, har skapt splid i det liberale sentrumspartiet.

– Et demokratisk alternativ ble valgt. Kemmerich hadde vært en god regjeringssjef, kommenterte Dirk Niebel, tidligere generalsekretær og nasjonal minister for samarbeid og økonomisk utvikling i Angela Merkels andre regjering.

Niebel er en av dem som mener samarbeidet med høyrepopulistene i AfD var forsvarlig og riktig.

– Det var riktig å tilby et demokratisk alternativ i den tredje avstemningen. Herr Ramelow representerer etterfølgerpartiet til SED. De har byttet navn, men de er fortsatt det samme partiet, og har for øvrig kjørt Thüringen og de andre østtyske delstatene i grøfta, sier FDP-veteranen i et intervju med Deutsche Welle.

SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) var det kommunistiske statspartiet i DDR (Deutsche Demokratische Republik) inntil den tyske gjenforeningen i 1990. Partiet slo seg sammen med det sosialdemokratiske utbryterpartiet WASG, og dannet die Linke i 2007. For både FDP og Merkels CDU (Christlich Demokratische Union) sitter det langt inne å samarbeide med et parti som ikke har tatt et fullstendig oppgjør med det autoritære regimet i DDR.

Andre partimedlemmer er derimot langt mindre fornøyde med hvordan avstemningen i Thüringen utspilte seg.

– Man lar seg ikke velge av AfD-fascister, mener Alexander Lambsdorff, parlamentarisk nestleder i forbundsdagen.

– Det kan ikke være en liberal regjeringssjef som er valgt av AfD, twitrer Joachim Stamp, familieminister i Nordrhein-Westfalen.

– Å la seg velge av noen som Höcke er uakseptabelt og uutholdelig for demokrater, sier Marie-Agnes Strack-Zimmermann, medlem av partiledelsen.

Björn Höcke er AfDs parlamentariske leder i Thüringen, og en av de mest ytterliggående kreftene i det radikale partiet.

FDP-velgere: – Det er galt å trekke seg

I en landsdekkende undersøkelse svarer derimot bare 38 prosent av FDPs velgere at det var riktig av Kemmerich å trekke seg som ministerpresident i Thüringen. 46 prosent av de samme velgerne mener at det var galt.

I samme undersøkelse mener kun 25 prosent av fridemokratenes velgere at det er riktig å kategorisk utelukke ethvert samarbeid med AfD, mens 62 prosent mener at det bør avgjøres i hvert enkelt tilfelle.

Svarene på begge spørsmålene indikerer at bortsett fra høyrepopulistenes egne velgere, er fridemokratenes velgere betydelig mindre skeptiske til AfD enn velgerne til noen av de andre partiene.

– Den andre store feilen til Lindner

Thomas Kemmerich er ikke den eneste fridemokraten som har vært under press etter spetakkelet i Thüringen.

Partileder Christian Lindner har også blitt sterkt kritisert for å ikke umiddelbart distansere seg fra affæren i Thüringen da den ble kjent, og fordi partikollegene i Thüringen hevder at partilederen var innforstått med hvordan partiene ville stemme.

– Jeg var kontinuerlig i kontakt med Christian Lindner. Vi snakket også om hva vi besluttet her i Thüringen. Han sa at den endelige avgjørelsen ligger hos organisasjonen i Thüringen, ifølge Kemmerich.

Gerhart Baum, som var innenriksminister for FDP fra 1978 til 1982, mener Lindner utførte lederrollen sin dårlig.

– Hans taktisk dårlige tilnærming, som utløste Thüringen-skandalen, er etter avvisningen av Jamaica-koalisjonen den andre store feilen til Lindner som partisjef, sier Baum.

Lindner har likevel partiets tillit

Etter kritikken meddelte Lindner på Twitter at partiledelsen var innkalt til et ekstraordinært møte for å diskutere saken og avholde et tillitsvotum. Det innebar at Lindner ville gå av dersom voteringen viste at partilederen ikke lenger hadde resten av partiledelsens tillit.

Med 33 av 36 stemmer ble konklusjonen på møtet at fridemokratenes leder fortsatt har tillit. Dermed er posisjonen til Lindner tilsynelatende trygg i overskuelig fremtid.

– Jeg takker FDPs partiledelse for tilliten og det sterke resultatet. Vi hadde en intensiv, åpen debatt, og er blitt enige om kursen vår, og har bekreftet verdikompasset vårt, meddelte Lindner etter møtet.

Partilederen uttalte senere at Thüringen-skandalen er «alvorlig for den politiske kulturen – spesielt for FDP».

– Vi er lei oss for at det tviles på den grunnleggende orienteringen til partiet vårt. Vi har trukket en klar grense mot AfD de siste månedene. AfD ønsker ekskludering der vi ønsker toleranse, mener fridemokraten.

Foto: https://www.flickr.com/photos/liberale/41200203785/

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: