FDP balanserer hårfint på sperregrensen

Fridemokratene befinner seg i limbo mens stemmene fintelles etter det siste delstatsvalget.

(tyskpolitikk.no): Mange var spente på resultatet etter delstatsvalget i Thüringen søndag 27. oktober. Likevel var det nok ingen som var så spente gjennom den dramatiske valgnatten som fridemokratene i FDP (Freie Demokratische Partei).

Mens resultatene rullet inn, vekslet FDP mellom å ligge marginalt over og under sperregrensen.

Da mandag morgen kom, viste opptellingen at fridemokratene hadde fått 5,0005 prosent av stemmene. Det er kun fem stemmer over sperregrensen og en ny periode utenfor delstatsparlamentet.

Stemmetallet justeres

– Hver stemme teller. Aldri har det vært så sant som i dag, slo FDP-leder Christian Lindner fast i en pressekonferanse på mandag.

Valget er imidlertid ikke helt avgjort for FDP ennå, da de fem nyvunne landdagsmandatene til partiet fortsatt er i spill.

Det erfarte partiet allerede på torsdag etter valget da det ble kjent at stemmetallet til FDP er blitt nedjustert i en valgkrets i byen Weimar.

Fire stemmer ble overført fra FDP til SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands). Fridemokratene lå dermed kun én stemme over sperregrensen.

Kort tid etter er det kommet meldinger om flere justeringer både til ugunst og til gunst for FDP.

Selv om det sjelden er så dramatisk som nå, er det normalt at enkelte stemmer korrigeres etter valg. Endringer i stemmetallet kan forekomme inntil 7. november siden stemmene skal fintelles i samtlige valgkretser.

Det foreligger dessuten en anklage mot Robert-Martin Montag, generalsekretær i Thüringen FDP, om at han skal ha påvirket valgfunksjonærer til partiets fordel. Anklagen blir etterforsket av påtalemyndigheten.

Montag selv vil ikke kommentere anklagen. Thomas Kemmerish, leder og førstekandidat i Thüringen FDP, avviser at partiet har begått valgfusk.

Åpner for mindretallsregjering

Ettersom valgresultatet kan plassere FDP på vippen i parlamentet, kan fridemokratene få en nøkkelrolle i den vanskelige regjeringsdannelsen den østtyske delstaten står overfor. Dog var sentrumspartiet allerede før valget tydelig på at det ikke er aktuelt å samarbeide med noen av fløypartiene.

– For FDP er et samarbeid med die Linke og AfD (Alternative für Deutschland) utelukket da begge partiene vil endre den økonomiske og sosiale ordenen i Tyskland, slår FDP-leder Christian Lindner fast.

Angela Merkels CDU (Christlich Demokratische Union) har også utelukket et samarbeid med fløypartiene. Dermed finnes det for øyeblikket ikke noe reelt flertallsalternativ i delstaten.

FDP åpner for at utfallet av valget kan bli en mindretallsregjering.

– Det ville vært en utfordring for demokratiet, men velgerne ville igjen sett at demokratiet faktisk finner sted i parlamentet, sier Kemmerich.

Mindretallsregjeringer er svært uvanlige i Tyskland. Tidligere har de forekommet sjelden, og i hovedsak i kortere perioder og som overgangsløsninger.

Partiet ønsker ikke noe formalisert samarbeid, men hvis delstaten skulle få en mindretallsregjering, er fridemokratene klare til å ta rollen som konstruktiv opposisjon og samarbeide på noen punkter med en regjering de ikke er en del av.

– Vi er alltid klare til å hjelpe gode forslag fra regjeringen med flertall, sier Lindner.

Står utenfor flere delstatsparlamenter

FDP ble grunnlagt i 1948, og har sine røtter i liberalismen og tidligere demokratiske partier i Tyskland. Partiet ble valgt inn i forbundsdagen i Vest-Tyskland i 1949.

Fridemokratene var sammenhengende i posisjon i forbundsregjeringer med både SPD og unionspartiene CDU og CSU (Christlich-Soziale Union) fra 1969 helt til 1998.

Suksessen til FDP fikk imidlertid et foreløpig opphold i 2013 da tyske velgere for første gang kastet partiet ut av forbundsdagen. Da hadde partiet deltatt i Angela Merkels andre regjering siden 2009.

Samme år og året etterpå ble oppslutningen sterkt redusert på delstatsnivå, og FDP falt ut av flere delstatsparlamenter, inkludert landdagen i Thüringen.

Siden har sentrumspartiet kjempet for å få tilbake den tidligere innflytelsen. Lindner lyktes med å lede FDP inn i forbundsdagen igjen i 2017.

Partiet vendte også tilbake til den bayerske landdagen med en margin på 0,1 prosentpoeng over sperregrensen i 2018. Derimot nådde ikke fridemokratene helt opp i delstatsvalgene i Brandenburg og Thüringen 1. september i år.

Foto: https://www.flickr.com/photos/liberale/

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: