Etterlengtet valgseier for sosialdemokratene i Hamburg

“Nazis raus, Nazis raus” roper publikum taktfast, og feirer at AfD er på nippet til å falle under sperregrensen. 

(tyskpolitikk.no): De første prognosene fra delstatsvalget i Hamburg gir klar valgseier til SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands). Partiet får 37,5 % av stemmene.

Miljøpartiet Die Grünen gjør også et meget godt valg, med 25,5 % oppslutning.

Die Grünen og SPD har ledet delstaten de siste fem årene. Valget er en klar og tydelig beskjed om at delstatens borgere ønsker at dagens regjering skal få lov til å fortsette i fem år til.

Valget er en etterlenget valgseier for SPD, et parti som sliter kraftig nasjonalt.

Siden 2011 har Hamburg vært en sosialdemokratisk høyborg. Mange peker på velstand og en moderne og progressiv befolkning som årsakene bak de oppsiktsvekkende resultatene.

I valgkampen har SPD, under ledelse av populære Peter Tschentscher, lovet miljøtiltak, herunder kraftig forbedring av kollektivtrafikken. I tillegg har partiet hatt fokus på betalbare leiligheter, et hett tema i en moderne by med stor tilflytning og næringsvirksomhet.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

 

– Klimaspørsmålet har hatt stor betydning

Med 25 % av stemmene går Die Grünen frem med hele 13,2 %.

– Folket i Hamburg har gjort det klart at de vil ha mer grønn politikk.  Klimaspørsmålet har utvilsomt hatt stor betydning, forteller Die Grünens fraksjonsleder Katrin Göring-Eckhardt til ARD.

I Hamburg har klimakrisen fått særlig stor oppmerksomhet. Fridays for future-demonstrasjonene har vært enorme. Sammen med over 60 000 andre klimastreiket Greta Thunberg i millionbyen sist fredag.

For Die Grünen har det nok heller ikke skadet at også 16-åringer fikk lov til å stemme ved årets valg.

– Vi er veldig fornøyde med å ha oppnådd det nest beste resultatet for De Grønne noen sinne, fortalte partiets regionale leder Katarina Fegebank til ARD etter at prognosene var klare.

AfD kan falle under sperregrensen

Sperregrensen i Tyskland er på 5 %, både ved delstatsvalg og forbundsdagsvalg.

På de første prognosene for valget i Hamburg får høyrepopulistene i det radikale partiet AfD fattige 4,7 %, og risikerer å falle ut av delstatsparlamentet. 

Det vil i så fall være første gang noen sinne at det fremmedfiendtlige fløypartiet faller ut av et delstatsparlament, etter å ha vært inne i fem år.

– Nazis Raus, Nazis Raus, (nazistene ut, nazistene ut) ljomet det fra publikum på valgvaken til sosialdemokratene i SPD, myntet på høyrepopulistene i AfD. 

Valget kommer i kjølvannet av det politiske kaoset i Thüringen, samt den høyreekstreme terroraksjonen i Hessen, hvor 9 mennesker ble drept fordi de befant seg i en shishabar.

I valgkampen i Hamburg har SPD og Die Grünen aktivt brukt hendelsene i sin retorikk, for å vende velgere vekk fra AfD. Foreløpig ser det ut til at strategien har fungert.

På nasjonalt plan har høyrepopulistene derimot langt større oppslutning. Meningsmålinger det siste året viser jevnt i underkant av 15 %. Dette skyldes først og fremst oppslutning i delstatene som tilhørte DDR frem til gjenforeningen i 1990. I gamle vest er oppslutningen derimot langt lavere, som for eksempel i Hamburg.

Krise for CDU

Det kristendemokratiske partiet CDU (Christlich Demokratische Union) sliter om dagen.

Etter kaoset i Thüringen, hvor de regionale representantene til CDU for første gang noen sinne stemte sammen med AfD, ved å gi sin støtte til fridemokratenes kandidat Thomas Kemmerich, har partiet falt på meningsmålingene.

Som en konsekvens av spetakkelet i Thüringen valgte partileder Annegret Kramp-Karrenbauer å trekke seg, noe som har skapt debatt om hvilken retning partiet skal ta i tiden som kommer.

Det viktigste spørsmålet ser ut til å være om partiet skal vende seg mot høyre eller venstre, mot AfD eller Die Linke, dersom det blir nødvendig på delstatsnivå, slik som i Thüringen.

Les mer: CDU velger Die Linke over AfD i Thüringen. 

De første prognosene fra valget i Hamburg viser at partiet har mistet 4,4 prosentpoeng oppslutning. Mange peker på situasjonen i Thüringen, og de pågående konfliktene innad i partiet, som direkte årsaker til velgerflukten i bydelstaten i nord.

– Partiene som ville samarbeide med AfD har blitt straffet, kommenterer én av partilederne til sosialistene i Die Linke, Katja Kipping til ARD. 

Med et fall på 4,4 prosentpoeng står det mektige partiet igjen med kun 11,5 % av stemmene, som er rekordlavt for partiet som har ledet Tyskland siden 2005.

Les mer: Dette er favorittene til å ta over som leder for CDU. 

Foto: https://www.facebook.com/TschenPe/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Etterlengtet valgseier for sosialdemokratene i Hamburg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: