Ett landsmøte, to ledere, tre regjeringspartier – og en haltende storkoalisjon

KOMMENTAR: Ny lederduo og et steg mot venstre. De tyske sosialdemokratene brukte landsmøtet til å fornye seg selv. Enn så lenge overlever Merkel og «GroKo», men et klimaks nærmer seg.

(tyskpolitikk.no): Fredag 6. til søndag 8. desember avholdt Tysklands eldste parti SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) landsmøte.

Grusomme målinger og intern splid har tynget det tyske arbeiderpartiet i lang tid. Av den grunn møtte hundrevis av sosialdemokrater desperate etter en opptur frem i Berlin, for å stake ut en retning for det kommende året.

Nytt lederskap, nye muligheter?

Den viktigste avgjørelsen var imidlertid truffet på forhånd. Gjennom en halvt års lang prosess valgte partiets medlemmer en splitter ny lederduo i starten av desember.

Ukjente Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans stakk av med seieren i kampen om partiets toppverv. På landsmøtet ble de ferske lederne formelt valgt som partiets Doppelspitze. 

På forhånd var det knyttet spenning til hva den nye ledelsen ville føre med seg av politiske omveltninger.

Esken og Walter-Borjan regnes å tilhøre partiets «GroKo»-motstandere, altså de som er kritiske til å sitte i den nåværende regjeringen med CDU/CSU.

Et dramatisk brudd med Merkel og co avsto derimot både de nyvalgte lederne og landsmøtedelegatene fra. I stedet ble det besluttet å gå i samtaler med regjeringspartnerne, med ønske om å sette et nytt preg på koalisjonsavtalen.

Vedtak mot venstre

På landsmøtet ble en rekke nye punkter tilført smørbrødlisten som SPD skal ta med seg inn i samtalene med Merkel og co.

Blant annet ønsker SPD at minstelønnen skal heves til 12 euro, formueskatten gjeninnføres og Co2-avgifter høynes. Det er liten tvil om at helgen innebar et politisk steg til venstre for sosialdemokratene.

Et ytterlige tegn på dette utgjorde valget av ungdomspartilederen Kevin Kühnert til moderpartiets nestledergruppe.

Kühnert er partiets mest profilerte motstander av regjeringen og ble av mange lansert som en mulig lederkandidat, inntil han selv ga sin støtte til Esken og Walter-Norberts kandidatur.

Samling i bånn

Dog representerer valget av 30-åringen til nestleder i enda større grad hva SPD åpenbart ønsket at landsmøtet skulle handle om – forsoning og samhold.

En nestledergruppe som egentlig var tenkt som en trio ble utvidet til fem medlemmer, trolig for å unngå en kampvotering mellom Kühnert og arbeidsminister Hubertus Heil, en velkjent tilhenger av storkoalisjonen.

Slik ble nye overskrifter om intern partistrid og en negativ start på det nye lederregimet elegant unngått.

Motvillige samarbeidspartnere

At sosialdemokratene vegret seg for å la fløyene rasle med sablene i helgen, kan ha reddet muligheten til at den tyske regjeringen i det hele tatt overlever.

For regjeringspartnerne i kristenkonservative CSU og CDU er allerede skeptiske til SPDs ønske om revisjon av den fremforhandlede koalisjonsavtalen.

CDU-generalsekretær Paul Ziemiak har allerede avslått en større reforhandling og CSU-sjef Markus Söder har uttalt at det ikke vil bli noen ny koalisjonsavtale. Det sås dessuten tvil om SPDs motiver:

 – Man kan få mistanke om at SPD-ledelsen bevisst legger ut hindre for å senere kunne begrunne et brudd med koalisjonen, spekulerer CSU-toppen Alexander Dobrindt.

Enn så lenge er det riktignok kun snakk om «samtaler» mellom regjeringspartiene. SPIEGEL Online rapporterer at alvorspraten vil gjennomføres allerede før jul.

Angela Merkel og CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer, samt nevnte Paul Ziemiak, skal allerede ha pratet med den nyvalgte SPD-lederduoen per telefon. Visstnok er tonen enn så lenge god. Det kan bli avgjørende dersom storkoalisjonen skal overleve. For både SPD og CDU/CSU trenger noe å vise flyktende velgere, men det finnes gode argumenter for å la regjeringen leve.

Kanskje er det nettopp ferske fjes og imøtekommenhet som kan gi den slitne storkoalisjonen et etterlengtet pust av positivitet og entusiasme. Muligens er forsoning og samhold løsningen. Såfremt ikke Kühnert & co til slutt sier at nok er nok.

Foto: https://www.flickr.com/photos/spd-sh/

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

One thought on “Ett landsmøte, to ledere, tre regjeringspartier – og en haltende storkoalisjon

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: