Enighet i Thüringen – Kristendemokratene velger Die Linke over AfD

Beslutningen får kritikk, og splitter det kristendemokratiske partiet.

(tyskpolitikk.no): Sent fredag 21. februar offentliggjorde det sosialistiske partiet Die Linke i Thüringen at partiet har kommet til enighet med kristendemokratene i CDU (Christlich Demokratische Union), som sikrer Die Linkes regionale leder Bodo Ramelow flertall til å fortsette som ministerpresident. 

I Thüringen har det vært politisk krise den siste måneden. For første gang i historien stemte kristendemokratene i CDU for samme kandidat som de radikale høyrepopulistene i AfD (Alternative für Deutschland), og lot Thomas Kemmerich fra liberale FDP (Freie Demokratische Partei) bli valgt til å ta over ledelsen av delstaten.

Avstemningen kom som en konsekvens av fløypartienes enorme oppslutning ved delstatsvalget i slutten av oktober.

Les mer: Politisk jordskjelv i Thüringen.

Få dager etter den skjebnesvangre avstemningen, valgte Kemmerich å trekke seg. De siste to ukene har delstaten dermed ikke hatt noen ledelse.

Etter lange dager og netter med intense diskusjoner har representantene i CDU endelig funnet en løsning, og valgt å gi sin støtte til den rød-rød-grønne koalisjonen bestående av sosialistene i Die Linke, sosialdemokratene i SPD og miljøpartiet Die Grünen. 

Den skisserte avtalen partiene imellom slår fast at Bodo Ramelow (Die Linke) skal velges 4. mars, og lede delstaten i en rød-rød-grønn regjering. I tillegg skal det lyses ut nyvalg, et valg som etter den regionale grunnloven ikke kan finne sted før 25. april 2021.

Les mer: Hva skjedde egentlig i Thüringen?

Tvunget til å trosse omdiskutert landsmøtevedtak

På det kristendemokratiske landsmøtet i desember 2018 besluttet delegatene enstemmig at partiet hverken skal samarbeide med Die Linke eller AfD på noen som helst måte.

Ved å velge Thomas Kemmerich (FDP) på lag med AfD, trosset de regionale representantene til CDU landsmøtevedtaket, og møtte krass kritikk fra så vel partifeller som konkurrenter.

Når partiet nå har bestemt seg for å heller støtte Die Linke, er kritikken minst like hard. 

Helseminister Jens Spahn, som er en av de aktuelle kandidatene til å ta over som partileder i CDU etter Annegret Kramp-Karrenbauer, var raskt ute med sin fordømmelse av beslutningen.

– Jeg er imot et valg av Bodo Ramelow med støtte fra CDU, twitret CDU-profilen lørdag morgen. 

Generalsekretær Paul Ziemiak er nesten like hard i retorikken.

– Etter grunnloven står representantene i Thüringen fritt, men alle medlemmer i Tysklands CDU er bundet av landsmøtets beslutninger, fortalte han til pressen lørdag morgen i Berlin. 

CDU i Thüringen: – Skal ikke støtte Die Linke

For å omgå det nevnte landsmøtevedtaket har kristendemokratene i Thüringen besluttet at de offisielt ikke vil stille seg bak Bodo Ramelow, når ministerpresidenten på nytt skal velges i starten av mars.

Heldigvis for Die Linke stemmes det anonymt i Thüringen, som gjør det mulig for enkeltrepresentanter i CDU å heller stemme for sosialistenes kandidat.

På den måten vil kristendemokratene la Ramelow bli valgt, samtidig som partiet offisielt ikke har stilt seg bak den sosialistiske kandidaten.

På twitter skriver partiet følgende:

– På bakgrunn av det fraksjonen i Thüringen ble enige med den nasjonale partilederen om onsdag 6. februar, vil ikke fraksjonen aktivt støtte Bodo Ramelow. 

Samtidig tyder det aller meste på at CDU nå vil støtte Die Linke likevel, bare ikke “aktivt”.

Ramelow og Die Linke vil i så fall bli valgt, uten å ha flertall bak sin egen koalisjon. Det betyr at sosialistene må på jakt etter støtte hos kristendemokratene for å drive gjennom politikk det kommende året.

På grunn av de store forskjellene partiene imellom, er det grunn til å tro at det er svært lite regjeringen kommer til å få utrettet frem til det avtalte nyvalget om litt over ett år.

Hvilke konsekvenser får beslutningen?

Det er gode grunner til å tro at det kontroversielle samarbeidet mellom CDU og Die Linke i den lille delstaten Thüringen kommer til å få avgjørende konsekvenser for det kommende ledervalget i det kristendemokratiske partiet.

Etter velgerflukt og svake meningsmålinger må CDU finne seg selv, og etter at Annegret Kramp-Karrenbauer valgte å trekke seg som partileder, er de konservative også på jakt etter ny sjef.

Jens Spahn, som er en av kandidatene til å ta over etter AKK har allerede sagt sin klare mening om samarbeidet med Die Linke i Thüringen.

Friedrich Merz, som kanskje er den største favoritten til å ta over som partileder, har også vist sin misnøye. 

I det kristendemokratiske partiet raser det allerede en debatt om landsmøtevedtaket fra 2018 burde stå seg, eller om det er på tide med en ny beslutning.

Med Merz eller Spahn ved roret, kan det nok tenkes at CDU går i en mer konservativ retning, hvor støtte og samarbeid med Die Linke vil være fullstendig utelukket.

Det er også grunn til å tro at kaoset i Thüringen vil få konsekvenser for delstatsvalget i Hamburg, som finner sted søndag 23. februar. På meningsmålingene gjør AfD, FDP og CDU det svakt, og mange peker på partienes strategi i Thüringen som en avgjørende årsak.

Les mer: Dette er favorittene til å ta over som leder i CDU. 

Foto: Skerjmdump https://www.youtube.com/watch?v=G7F-f6Yd6BQ

 

 

 

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Enighet i Thüringen – Kristendemokratene velger Die Linke over AfD

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: