Endelig ferdig med fax

Et digitalt gjennombrudd i den tyske smittesporingen.

I slutten av desember kunne flere tyske medier melde at positive smittetilfeller endelig kan formidles digitalt i alle delstater, og at det ikke lenger er nødvendig å oversende slik informasjon per fax.

Dette er et gjennombrudd som gjør det mulig for helsemyndighetene å rapportere smittetilfeller raskere. I løpet av det siste året er det mange som har vært i harnisk over tregheten i det tyske, analoge systemet.

– Med fax-maskiner og kulepenn vinner vi ikke over koronaviruset. Pandemien viser igjen hvor utdaterte og innovasjonsfiendtlige vi er i Tyskland, særlig med tanke på teknologi, skriver Benjamin Reuter for Berlin-avisa Tagesspiegel

Gjennom hele 2020 har den gammelmodige kommunikasjonsformen gjort det vanskelig å stole på de daglige smitteverntallene. For på grunn av trøbbel med faxingen har tallene sjelden vært pålitelige, og store antall smittetilfeller har tidvis blitt meldt inn flere dager på etterskudd.

Nå skal endelig en digital løsning være på plass, og ifølge myndighetene skal det være mulig å bruke denne i samtlige 16 delstater. Ifølge helsedepartementet i Berlin er 88 % av de lokale smittevernkontorene allerede koblet på systemet.

Det er imidlertid noe forvirrende at det tyske folkehelseinstituttet oppgir på sine nettsider at videreformidlingen fortsatt skal skje med fax, men at det nå også har kommet andre, digitale løsninger.

Smittetallene i Tyskland er fortsatt høye, dette på tross av de mange, strenge smitteverntiltakene som har blitt vedtatt siden desember.

Ifølge Die Zeit ble det meldt om over 12 000 nye smittetilfeller tirsdag 19. januar. Samme dag ble det meldt om 1 150 nye dødsfall. Til sammen har over 2 millioner tyskere testet positivt for koronaviruset siden mars. 49 623 har omkommet. 

Forhåpentligvis kan overgangen fra fax til datamaskin og internett bidra til at færre blir smittet.

Foto: https://pixabay.com/photos/printer-desk-office-fax-scanner-790396/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: