– En turistmetropol på sparebluss

140 nattklubber er stengt og turistene uteblir. Koronakrisen har rammet den tyske hovedstaden hardt. 

(tyskpolitikk.no): – I disse dager mangler noe som har vært svært utbredt i Berlins gater: lyden av trillekofferter, skriver Julia Löhr for avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Da koronaviruset kom til Tyskland og Europa i mars, forsvant trillekoffertene raskt fra Berlins gater. Selv om Tyskland har åpnet grensene til resten av EU- og EØS-landene, uteblir turistene, noe som allerede har fått store konsekvenser for en økonomi som lener seg tungt på internasjonalt reiseliv.

Ifølge FAZ besøkte hele 14 millioner turister Berlin i løpet av 2019. Til sammen ble det registrert over 34 millioner overnattinger i løpet av samme år. Ifølge Invenstitionsbank Berlin la turistene igjen over 12,8 milliarder euro i byen.

I 2020 er situasjonen derimot en helt annen. Siden mai har hoteller og flyplasser igjen vært åpne. Likevel uteblir turistene.

Ifølge den tyske organisasjonen for hotell og gjestehus (Dehoga) har kun 45 % av rommene i Berlins trestjerners hotell blitt benyttet så langt i juli måned. I juli 2019 ble over 85 % av rommene benyttet. På hotellene med fem stjerner brukes kun 29 % av kapasiteten. For ett år siden var over 79 % av rommene reservert. 

– Tallene er katastrofale. Dersom tallene ikke forbedrer seg raskt, forventer vi det verste, sier Thomas Lengfelder, som arbeider for nevnte Dehoga i Berlin.

Kunstutstilling på Berghain

Dessverre er det ingen grunn til å tro at noe kommer til å skje med det første. Smitten er enda ikke under full kontroll, og stadig vekk skriver tyske medier om nye koronautbrudd. De siste overskriftene forteller om et utbrudd i et bryggeri i Neukölln sørøst i Berlin.

Det hjelper heller ikke at over 140 nattklubber fortsatt holder stengt. Mange reiser til Berlin for å slippe seg løs på Berhgain, Kater Blau, Sisyphos eller Tresor, noe som dessverre ikke vil være mulig i den nærmeste fremtid.

Riktignok forsøker noen av klubbene så godt de kan under de rådende omstendighetene. Ifølge FAZ skal nattklubben Cassiopeia i Friedrichshain ha ommøblert og gjort seg om til en Biergarten, hvor det er lettere å overholde de mange smittevernreglene. 

Det samme gjelder Sisyphos, hvor det nå er åpnet en pop-up pizzarestaurant.

Den verdenskjente nattklubben Berghain, som ligger mellom bydelene Kreuzberg og Friedrichshain, har valgt å åpne en kunstutstilling.

Høy arbeidsledighet i Berlin

I juni var arbeidsledigheten i Berlin på hele 10,5 %, som er 2,7 prosentpoeng mer enn på samme tid for ett år siden. Det betyr 57 000 flere er uten arbeid i Berlin i 2020 sammenlignet med 2019.

Arbeidsledigheten skyldes naturligvis koronaviruset. Mange av de som har mistet jobben har vært ansatt i turismen, i alt fra hoteller, nattklubber og restauranter til museer og andre turistattraksjoner.

Til sammenligning er arbeidsledigheten i hele Tyskland 6,2 %, skriver FAZ. Til vanlig er arbeidsledigheten i Berlin større enn i andre tyske delstater. Koronaviruset har gjort situasjonen enda verre.

– Berlin kommer til å være en turistmetropol på sparebluss på ubestemt tid, avslutter Julia Löhr for FAZ. 

Foto: https://pixabay.com/photos/berlin-city-skyline-roofs-4624547/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: