En av Merkels største kritikere gjør helomvending i asylpolitikken

Innenriksministeren vil at Tyskland skal ta ansvar for 25 % av alle flyktninger som reddes til havs.

(tyskpolitikk.no): Tro det eller ei, Horst Seehofer, mannen som var på nippet til å la det tyske regjeringssamarbeidet falle fordi Angela Merkel ikke aksepterte hans knallharde innvandringspolitikk, har gjort helomvending, og ønsker at Tyskland skal ta mer ansvar.

– Jeg har alltid sagt at innvandringspolitikken vår skal være human. Vi skal ikke la noen drukne. Dersom alt blir slik vi har drøftet til nå, skal vi ta ansvar for 25 % av menneskene som reddes til havs og blir tatt imot i Italia. Dette er noe innvandringspolitikken vår vil tåle, forklarer innenriksministeren i et intervju med Süddeutsche Zeitung. 

Horst Seehofer representerer CSU (Christlich Soziale Union), det bayerske søsterpartiet til Angela Merkels CDU (Christlich Demokratische Union). Sammen sitter de to konservative partiene i landets nasjonale regjering med det tyske arbeiderpartiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland).

Bayerske CSU har tradisjonelt vært noe mer konservative enn storesøster CDU, noe som har kommet tydelig til uttrykk i den tyske innvandringsdebatten etter at flyktningkrisen manifesterte seg høsten 2015.

Som daværende partileder i CSU, og som nåværende innenriksminister, har Horst Seehofer vært en av Angela Merkels største kritikere. Der kansleren ønsket velkomstkultur, ønsket innenriksministeren stengte grenser og strengere vilkår. 

Nå har pipen tilsynelatende fått en annen lyd. I siste utgave av Der Spiegel bedyrer Seehofer at han kjemper det han kan for en felleseuropeisk løsning, som blant annet innebærer bedre fordeling av flyktningene som reddes til havs.

– Plutselig har han blitt så mild som Merkel, skriver Wolfgang Wittl for Süddeutsche Zeitung. 

Les mer: Merkel: – Å redde flyktninger til havs er akkurat like viktig som å bekjempe menneskesmuglere. 

Les mer: Reagerer etter pågripelse av tysk kaptein i Italia.

Vil ha en felleseuropeisk løsning

Det har vist seg vanskelig å stable på bena et nytt regelverk til å erstatte det foreldede Dublin-samarbeidet, som blant annet bestemmer at det landet hvor en flyktning først registreres er ansvarlig for den videre behandlingen av vedkommendes asylsøknad.

Avtalen har påført land som Hellas og Italia store byrder, da mesteparten av flyktningene har kommet sjøveien, enten fra Tyrkia eller Libya.

Høsten 2015 bestemte Angela Merkel at de tyske myndighetene ikke skulle anvende Dublin-regelverket fullt ut. Konsekvensen ble over én million flyktninger på under ett år, hvorav svært mange allerede var registrert i enten Hellas eller Italia.

Horst Seehofer har lenge vært en av de som har kritisert Merkels velkomstpolitikk hardest. Nå går den bayerske innenriksministeren i bresjen for en reform av Dublin-avtalen, og for et regelverk som styrker mottakssenterne langs unionens yttergrenser, og som skal sørge for rettferdig fordeling av de som får innvilget asyl. 

Utenriksminister Heiko Maas (SPD) har allerede tatt til orde for å “koalisjon av villige”, som skal ta ansvar for en slik fordeling, inntil unionen vedtar tilsvarende regler. Så lenge land som Polen og Ungarn står på bakbeina, skal det nok mye til at Dublin-regelverket fullstendig blir byttet ut.

Med Seehofers helomvending står framgang på trappene. Allerede i oktober skal Tyskland legge frem sine planer for resten av unionen, med håp om enighet om langsiktige løsninger. I møte med ungarske Fidesz og polske PiS skader det neppe at det er kristenkonservative Seehofer, og ikke sosialdemokratiske Maas, som fremmer de tyske forslagene.

Dersom alt går etter planene tar Ursula von der Leyen over som kommisjonspresident 1. november. Den tyske innenriksministeren setter sin lit til at den nyvalgte kommisjonspresidenten skal spille en avgjørende rolle på vegen mot ny europeisk innvandringspolitikk.

Les mer: Von der Leyen: – Vi må reformere Dublin-avtalen. 

Den famøse 69-årsdagen

– På min 69-årsdag, og det ble ikke bestilt av meg, ble 69 afghanere uttransportert, fortalte innenriksminister Seehofer til det fremmøtte pressekorpset 10. juli 2018. 

Den daværende CSU-lederen skulle legge frem sin “masterplan” med tiltak for en strengere innvandringspolitikk, og benyttet anledningen til å feire at 69 personer ble sendt med fly til Kabul på hans egen 69-årsdag.

– På din bursdag ønsker jeg deg alt godt, og at du tilbringer 69 dager i kriseområdene i Afghanistan, var reaksjonen til tidligere SPD-representant Marc Bülow, som var én av mange politikere som reagerte med avsky på Seehofers morsomheter. 

Masterplanen, som blant annet inneholdt forslag om å avvise alle asylsøkere som allerede er registrert i andre EU-land direkte på de tyske grensene, var nære ved å rive det tyske regjeringssamarbeidet i filler. Etter intense forhandlinger i Brüssel sørget Merkel for å bligjøre Seehofer tilstrekkelig til at forslaget aldri ble noe av.

Den tidligere CSU-lederen er også kjent for å ha ivret for en maksimalgrense på antall flyktninger Tyskland skal ta imot årlig. Etter at millioner kom over grensene i 2015 og 2016 mente Seehofer det måtte holde med 200 000.

Den prekære situasjonen i land som Afghanistan, Syria og Libya er årsaken til at Seehofer nå frykter nye flyktningestrømmer, som ifølge ham selv er en av årsakene til at det må skje noe med EUs innvandringspolitikk nå, før det er for sent.

– Vi må hjelpe våre partnere med kontrollen langs EUs yttergrenser. Vi har latt de i stikken alt for lenge. Hvis vi ikke gjør det nå, kommer vi til å oppleve en flyktningbølge som den i 2015, om ikke enda større, forteller den tyske innenriksministeren i et intervju med Bild

Foto: Horst Seehofer, https://www.flickr.com/photos/eppofficial/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “En av Merkels største kritikere gjør helomvending i asylpolitikken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: