Én av dem kan bli Tysklands neste kansler

Men Grünen-duoen vil heller snakke om egen politikk.

(tyskpolitikk.no): Det tyske miljøpartiet flyr høyt om dagen. De gjorde et brakvalg ved EU-valget for drøye to uker siden. I flere byer kjemper de om ordførerposten. Ved Wesers bredder i Bremen har de havnet i en avgjørende posisjon. Og på de siste meningsmålingene er de sågar landets største parti foran Merkels CDU (Christlich Demokratische Union).

Flere stiller seg nå spørsmålet: Kan forbundsrepublikkens få sin aller første kansler fra klimapartiet die Grünen?

Anført av lederduoen Robert Habeck og Annalena Baerbock sikter de mot stadig nye høyder. Men de to holder beina godt plantet på jorda.

– Kan De ikke la dette kanslerspørsmålet ligge for en gangs skyld?svarte Habeck nylig i et intervju med ukeavisen die Zeit

I motsetning til partier som CDU og SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) operer ikke die Grünen med én, men med to partiledere, en såkalt Spitzenduo. Habeck og Baerbock overtok ledelsen av partiet i januar 2018, og har siden tatt det til stadig nye høyder.

Begge tilhører den såkalte realo-fløyen i partiet, som regnes for å være mer pragmatiske enn den idealorienterte idealo-fløyen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

(Die Grünen er foran CDU/CSU på flere av den siste tids meningsmålinger).

Populær Spitzenduo

Med skinnjakker og hettegensere framtoner de to som unge og kule, og står i sterk kontrast til politikere kledd i dress og skjørt. Samtidig er de populære lederne tydelige på hva de vil.

– Vi ble grunnlagt som et protestparti. Men rollen vår har forandret seg: Vi ser oss som ansvarlige for å sikre et grunnleggende samhold i samfunnet, sa Habeck i det tidligere nevnte Zeit-intervjuet.

49-åringen er definitivt den mest profilerte av de to. Forskningsinstituttet statista hadde ham nylig sammen med forbundskansler Merkel som Tysklands mest populære politiker.

Forfatteren fra Lübeck overtok posten som minister for det grønne skiftet (Energiewende), landbruk og miljø i den tyske delstaten Schleswig-Holstein i 2012. Fem år senere fikk han fortsette i samme rolle, denne gang i en såkalt Jamaika-koalisjon sammen med CDU og FDP (Freie Demokratische Partei). I 2018 valgte han å trappe ned for å fokusere på posten som partileder.

På grunn av hans erfaring med Jamaika på delstatsnivå fikk han en sentral rolle da trioen skulle forhandle om et mulig regjeringssamarbeid etter forbundsdagsvalget i 2017.

Til tross for Habecks popularitet ser flere innad i partiet på 38-år gamle Baerbock som en bedre leder på grunn av hennes mer reflekterte og balanserte stil.

Opprinnelig kommer hun fra en liten landsby utenfor Hannover, men representerer i dag delstaten Brandenburg i forbundsdagen. Det kan bli en fordel når det til høsten er delstatsvalg nettopp der.

Unngår kanslerspørsmålet

Selv om partiet nå opplever stor framgang, ønsker hverken Baerbock, Habeck eller noen andre innad i partiet å diskutere hvem som eventuelt kan bli forbundskansler av de to.

– Det ville vært feil å spille med på krisespillet. Årsaken til krisen er folks mistro til at dagens politikk kan bidra til å løse vår tids globale utfordringer. Derfor er det viktig at også opposisjonen forholder seg ansvarsfullt, uttalte Habeck om den pågående regjeringskrisen i det tidligere nevnte intervjuet med die Zeit.

Sitatet er et klassisk Habeck. I stedet for å benytte muligheten til å spinne opp om den pågående krisen svarer han nøkternt om hvorfor det er så viktig at die Grünen opptrer ansvarlig. Slik profilerer han samtidig partiet som et som ønsker å løse denne mistroen.

– Vi diskuterer ikke dette spørsmålet (kanslerspørsmålet, red.anm.). Die Grünen ønsker å finne løsninger på problemer, derfor er vi valgt, uttalte nylig partileder Baerbock.

Men skulle partiets framgang fortsette er dette et tema de ikke kan unngå å diskutere alt for lang framtid. I kanslerstolen er det kun plass til én, noe partiets kvinnelige leder nylig ga uttrykk for.

– Til nå har landet vært ledet av én person, og vi har ikke noe mål om å endre dette, uttalte 38-åringen.

Neste forbundsdagsvalg i Europas økonomiske motor er planlagt først i 2021. Men Andrea Nahles’ avgjørelse om å trekke seg som SPD-leder har gjort nyvalg enda mer sannsynlig.

Det betyr at die Grünen kan bli nødt til å bestemme seg for en kanslerkandidat tidligere enn ventet.

Inntil da kan de nyte medgangen og fortsette å snakke om sine politiske løsninger.

Foto: https://www.instagram.com/robert.habeck/

 

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

One thought on “Én av dem kan bli Tysklands neste kansler

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: